461
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών | November 9, 2022. REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Στην πραγματικότητα οι Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 06:40
Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών
|November 9, 2022. REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Στην πραγματικότητα οι Ρεπουμπλικανοί δεν θέλουν τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2022, 06:40

Το «κόκκινο κύμα» στο οποίο ήλπιζαν οι Ρεπουμπλικανοί «χάθηκε στον δρόμο», όπως είπε ο Tζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, με μια εμφανή ανακούφιση. Οχι ότι το Δημοκρατικό Κόμμα τα πήγε καλά —εξάλλου ο έλεγχος στη Γερουσία παραμένει μια εκκρεμότητα καθώς τα αποτελέσματα σε τρεις Πολιτείες (Τζόρτζια, Νεβάδα και Αριζόνα) αργούν ακόμα—, αλλά δεν συνετρίβη όπως ανέμεναν οι δημοσκόποι.

Έτσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε την άνεση να στοχαστεί πάνω στο πολιτικό (του) μέλλον. Επανέλαβε, λοιπόν, πως «έχει την πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2024, όμως θα το επιβεβαιώσει «στις αρχές της επόμενης χρονιάς».

«Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος», είπε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα πρόκειται για «οικογενειακή απόφαση».

Ο Τζο Μπάιντεν, ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη ποτέ στις ΗΠΑ, θα κλείσει τα 80 του χρόνια στις 20 Νοεμβρίου και η προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος δεν γοητεύει ακριβώς την κοινή γνώμη, ούτε καν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η επιλογή του δεν θα εξαρτηθεί από αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μολονότι βγήκε μάλλον «τσαλακωμένος» από τις ενδιάμεσες εκλογές αναμένεται να ανακοινώσει πως θα διεκδικήσει την προεδρία το 2024 την επόμενη εβδομάδα, από την κατοικία του στη Φλόριντα.

«Δεν νιώθω απολύτως καμιά πίεση να επιλέξω σήμερα, αύριο, οποτεδήποτε, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο προκάτοχός μου», εξήγησε ο Μπάιντεν στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε, πάντως, μια ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος αναφορικά με την πραγματική πολιτική επιρροή του Τραμπ.

Το μήνυμα της κάλπης για τον Τραμπ

Οι άνθρωποι του αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν μικρό μέρος των μελών και των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σχολίασε ο Μπάιντεν, ο οποίος προσέθεσε πως σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές οι ψηφοφόροι έκαναν σαφές πως «δεν θέλουν κάθε ημέρα από εδώ και πέρα να δίνεται αέναη πολιτική μάχη».

«Δεν νομίζω πως θα κατέβει ο πυρετός των σούπερ ντούπερ μέγκα MAGA Ρεπουμπλικανών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του πιο γνωστού συνθήματος του Τραμπ, Make America Great Again

«Όμως νομίζω πως είναι μειοψηφία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα», πρόσθεσε. «Νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, (παρότι) διαφωνούμε σθεναρά για τα ζητήματα, είναι αξιοπρεπείς, έντιμοι άνθρωποι», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος την εμπειρία του τις δεκαετίες που υπήρξε μέλος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αφότου ο Τραμπ εγκατέλειψε με επεισοδιακό τρόπο την εξουσία το 2021, ο ίδιος και οι υποστηρικτές του συνέχισαν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο κόμμα. Ο Τραμπ υποστήριξε δημόσια κάπου 200 υποψήφιους στις «midterms» της Τρίτης, όμως πολλοί γνώρισαν βαριές ήττες.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μοιάζει ολοένα περισσότερο διχασμένο ανάμεσα σε οπαδούς του αμφιλεγόμενου 45ου προέδρου των ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίος χαρακτηρίζονται ακραίοι, και σε όσους θέλουν να αφήσουν πίσω τον απρόβλεπτο και θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην αστέρα τηλεοπτικών εκπομπών «ριάλιτι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...