527
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να νοιώθει ανακουφισμένος από την εικόνα που προκύπτει μετά τις κάλπες | CreativeProtagon / Reuters

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η σύνθετη εικόνα βοηθά τον Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 20:25
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να νοιώθει ανακουφισμένος από την εικόνα που προκύπτει μετά τις κάλπες
|CreativeProtagon / Reuters

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η σύνθετη εικόνα βοηθά τον Μπάιντεν 

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2022, 20:25

Μια αναπάντεχα σύνθετη εικόνα, αντί για το «κόκκινο κύμα» υπέρ των Ρεπουμπλικανών που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, είναι μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. 

Καθώς συνεχίζεται την Τετάρτη η καταμέτρηση των ψήφων, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται και έχουν ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τους New York Times, θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να καταμετρηθούν όλες οι επιστολικές ψήφοι, ωστόσο το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί, οι Δημοκρατικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. 

Για να μάθουμε το αποτέλεσμα στη Γερουσία θα χρειαστεί ακόμη και ένας μήνας, έγραψαν οι NYTimes, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου στην Τζόρτζια, στις 6 Δεκεμβρίου. Η έκβαση θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την πολιτική αποτίμηση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, με τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν 47 έδρες και τους Δημοκρατικούς 48 σε σύνολο 100 εδρών στη Γερουσία έως τώρα.

Οι Πολιτείες που «παίζονται» για τη Γερουσία είναι η Αριζόνα (προβάδισμα Δημοκρατικών), η Νεβάδα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών), το Ουισκόνσιν (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών), η Αλάσκα (προβάδισμα Ρεπουμπλικανών) και η Τζόρτζια (προβάδισμα Δημοκρατικών).

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι αναμενόταν να υποστούν σημαντικές απώλειες στη Βουλή, φαίνεται ότι τις απέφυγαν, αλλά εξακολουθεί να πιθανολογείται ότι θα καταλήξουν τελικά στη μειοψηφία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου περέμεναν προσεκτικοί την Τετάρτη, αποφεύγοντας τα οριστικά συμπεράσματα, καθώς γνωρίζουν καλά ότι οι ψήφοι θα καταμετρώνται τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γλίτωσε τα χειρότερα που ανέμεναν οι δημοσκόποι, ενώ ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε την ώθηση που επιζητούσε. Ακόμα χειρότερα, ο ανερχόμενος αστέρας Ρον ντε Σάντις απειλεί πλέον την πρωτοκαθεδρία του και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. 

«Νέα εποχή» ο ντε Σάντις;

Στην Φλόριντα επανεκλέγεται λοιπόν κυβερνήτης ο Ρεπουμπλικανός Ρον ντε Σάντις, που είναι πιθανός αντίπαλος του Τραμπ στην εσωκομματική μάχη για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στις εκλογές του 2024. Μάλιστα, οι New York Times θεωρούν ότι βγαίνει ενισχυμένος από τις εκλογές και αναρωτιούνται αν είναι πλέον το φαβορί, ενώ το Fox News μιλάει για «νέα εποχή», προβλέποντας ότι θα είναι ο νέος ηγέτης των Ρεπουμπλικανών. 

Για να κερδίσει το χρίσμα θα χρειαστεί να εκτοπίσει τον πιο διάσημο Ρεπουμπλικανό κάτοικο της Πολιτείας του, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του προετοιμασία και αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις στις 14 Νοεμβρίου. Ο Τραμπ έριξε τη σκιά του στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά πολλοί από τους «εκλεκτούς» υποψηφίους του δεν πήγαν καλά και υπερσκελίστηκαν από άλλους Ρεπουμπλικανούς.

Ο 44χρονος Ντε Σάντις θεωρείται το ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής Δεξιάς, με ατζέντα πιο σκληρή και από του Τραμπ – στην έως τώρα θητεία του ως κυβερνήτης της Ηλιόλουστης Πολιτείας, όπως είναι το προσωνύμιο της Φλόριντα, αψήφησε επιδεικτικά περιορισμούς για την αποτροπή της πανδημίας του κορονοϊού, τάχθηκε υπέρ νόμου που περιόριζε τη συζήτηση για ζητήματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ κ.λπ.

Σε έναν χρόνο από σήμερα ο Ντε Σάντις θα είναι ένας φρέσκος 45άρης πολιτικός, ενώ ο Τραμπ θα είναι 77 ετών. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Τραμπ συχνά τον επικρίνει σκαρφιζόμενος υποτιμητικά παρατσούκλια. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...