494
Χημικός εργάζεται για το εμβόλιο στο εργαστήριο της Astrazeneca στο Σίδνεϊ | AAP Image/Dan Himbrechts via REUTERS

Astrazeneca και Φάουτσι κατά Τραμπ: Η επίσπευση του εμβολίου είναι επικίνδυνη

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 14:32
Χημικός εργάζεται για το εμβόλιο στο εργαστήριο της Astrazeneca στο Σίδνεϊ
|AAP Image/Dan Himbrechts via REUTERS

Astrazeneca και Φάουτσι κατά Τραμπ: Η επίσπευση του εμβολίου είναι επικίνδυνη

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2020, 14:32

Η πληροφορία έχει ήδη διακινηθεί ευρέως στα ΜΜΕ: η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης του πειραματικού εμβολίου για την Covid-19 που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ώστε να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Μία επιλογή που εξετάζεται από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι να χορηγήσει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «κατεπείγουσα έγκριση χρήσης» τον Οκτώβριο στο εμβόλιο αυτό.

Η πληροφορία όμως προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο, με την εταιρεία Astrazeneca αλλά και τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου, Αντονι Φάουτσι, να διαφωνούν κάθετα και να προειδοποιούν ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των εμβολιαζομένων και την πορεία των ερευνών για εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η Astrazeneca ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επισπεύσει τη διαδικασία και ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξεκινήσει συνομιλίες με τους αμερικανούς αξιωματούχους.

Ηδη, 17.000 άτομα συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου, σε Βρετανία, Νότια Αφρική και Βραζιλία, σύμφωνα με τους Times.

Οι επιστήμονες της εταιρείας δήλωσαν ότι ίσως στο τέλος του έτους να έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που να καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, χωρίς όμως να υπάρχουν εγγυήσεις για κάτι τέτοιο.

FDA: Δεν υπάρχει «βαθύ κράτος» εδώ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, απέρριψε τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ ότι το «βαθύ κράτος» καθυστερεί την παραγωγή του εμβολίου, ώστε να μην επανεκλεγεί ο ίδιος.

Ο Χαν σημείωσε πως είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι εργαζόμενοι στην FDA επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στο καλό των Αμερικανών.

«Δεν έχω δει τίποτε απολύτως που θα μπορούσα να θεωρήσω πως είναι μέρος του “βαθέος κράτους” στην FDA. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης της FDA που δεν θα βασίζεται στα δεδομένα και στην επιστήμη. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό», είπε ο Χαν στο Reuters.

«Απολαμβάνω μια πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο, έχω συζητήσει τις αποφάσεις μας μαζί του, αισθάνομαι πολύ άνετα και συνεχίζω να αισθάνομαι άνετα σε αυτή τη σχέση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Φάουτσι: Είναι επικίνδυνη η εσπευσμένη διανομή ενός εμβολίου

Ο Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η εσπευσμένη διανομή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, προτού αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, σε μεγάλες δοκιμές.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν κακή ιδέα και θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων για τον κορονοϊό, είπε και πρόσθεσε πως ενέχει κινδύνους η εσπευσμένη διανομή ενός εμβολίου, παρά την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για αυτό.

«Αυτό που δεν θα θέλατε να δείτε είναι να λάβει ένα εμβόλιο έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (EAU), προτού δοθεί το σήμα για την αποτελεσματικότητά του. Ενας από τους πιθανούς κινδύνους, αν διανεμηθεί πρόωρα ένα εμβόλιο, είναι ότι θα έκανε πολύ δύσκολη -αν όχι απίθανη- τη συμμετοχή ανθρώπων στις δοκιμές άλλων εμβολίων», συμπλήρωσε.

«Για εμένα, είναι απολύτως υψίστης σημασίας να αποδείξεις ότι το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές, όσο και αποτελεσματικό», υπογράμμισε ο Φάουτσι. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο να επιδειχθεί πλήρως πως το οποιοδήποτε εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...