4209
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ιδιαίτερη συνομιλία με την Βασιλική Κατριβάνου που με την ψήφο της έσπασε το «μπετόν» της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ | Alexandros Michailidis / SOOC

Η αριστερή παρένθεση, η Βενεζουέλα και το «όχι» Κατριβάνου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2016, 10:07
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ιδιαίτερη συνομιλία με την Βασιλική Κατριβάνου που με την ψήφο της έσπασε το «μπετόν» της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Η αριστερή παρένθεση, η Βενεζουέλα και το «όχι» Κατριβάνου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2016, 10:07

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διατεινόταν ότι το μέτωπο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρραγές στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, τελικά υπήρξαν δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία. Μπορεί το πολυνοσχέδιο να πέρασε με 153 ψήφους, όμως το ρήγμα προκλήθηκε από τη βουλευτή της Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου η οποία καταψήφισε τον «κόφτη» και το υπερταμείο και αργά το βράδυ υπέβαλε, μέσω Facebook, την παραίτησή της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν τα συγκεκριμένα άρθρα με 152 ψήφους.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρε πως το γεγονός ότι η κυρία Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής δεν θα οδηγούσε σε άμεσες εξελίξεις για την διαγραφή της. Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι η ηγεσία του κόμματος αναμένει τις επόμενες ημέρες την παραίτησή της και, αν αυτή δεν υπάρξει, τότε ενδεχομένως να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις.

Τελικά η βουλευτής παραιτήθηκε, εξηγώντας τους λόγους στο Facebook, όπου γράφει:

«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας- ταυτόχρονα, όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ πολιτικό και υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»- αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή: την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων, την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά- έναν βίο αξιοβίωτο. Βασιλική Κατριβάνου»

Μετά την παραίτησή της, την θέση της θα πάρει ο πρώτος επιλαχών Γιώργος Κυρίτσης.

Το δικό της μήνυμα έστειλε στον Πρωθυπουργό και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά, η οποία μπορεί να ψήφισε «Ναι» αλλά με τη… δεύτερη: κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου έλειπε από την αίθουσα της Ολομέλειας!

Για την… ιστορία: το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με 153 «ναι» από τις ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε. Τα «όχι» είναι 145, καθώς από την συνεδρίαση απουσίαζαν οι Αδωνης Γεωργιάδης (ΝΔ) και Γρηγόρης Ψαριανός (Ποτάμι).

«Θερμή» αντιπαράθεση

Εκλογές, τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε επιτιθέμενος σε όσα του είχε καταλογίσει νωρίτερα στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έδειξε εκλογές το 2019.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.

«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».

«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις, κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021. Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κ. Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχείλωσε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη, βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Οσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».

Επιπλέον για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας πως η αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».

Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της για τους έμμεσους φόρους και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: ‘Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. Μόνο για τη διετία 2015-2016».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό. «Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: «Εκλογές τώρα, αλλά Βενεζουέλα»

Εκλογές εδώ και τώρα, αλλιώς… Βενεζουέλα. Με ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άρχισε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ότι δεν ξέρει «τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας. Είσαστε ένας Πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Ελληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ».

«Θα περίμενε κανείς στοιχειώδη αυτοκριτική. Αλλά αντί μεταμέλειας συνεχίζετε τη δημαγωγία και ψεύδεστε παραποιώντας την πραγματικότητα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο κυνισμός της εξουσίας καταλήγει πάντα σε διαπλοκή, διαφθορά και σκάνδαλα» προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φθάσατε στο σημείο να λέτε φοροφυγάδες τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ», συνέχισε την επίθεση στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τιμωρείτε την εργασία και διώκετε την ιδιοκτησία», προσέθεσε.

Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε:  «Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης» και πρόσθεσε ότι «εξοντώνεται τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι».

Αναφερόμενος στα ισοδύναμα είπε ότι «νομοθετείτε την αυταπάτη. Ντροπή σας»! Σε μία προσωπική αναφορά για τον Πρωθυπουργό σημείωσε ότι ο κόφτης δαπανών είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας του, καθώς κανείς δεν τον πιστεύει από τους εταίρους. «Σας εξευτελίζουν κύριε Τσίπρα» τόνισε.

«Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;» ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας».

Διάβασε ένα απόσπασμα και από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Ποιόν κοροϊδεύετε; Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Οταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους».

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις που κυρώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εκχώρησης των 24 αεροδρομίων.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα».

Ακουσα πως θέλετε να γίνεται σοσιαλδημοκράτης. Οι πολιτικές σας δεν παραπέμπουν στη Σουηδία, αλλά στη Βενεζουέλα, συνέχισε την επίθεση.

Γεννηματά: «Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα»

«Σήμερα γράφεται ταπεινωτική σελίδα της ελληνικής ιστορίας», τόνισε από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης , η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία του κ. Σόιμπλε», σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία συμφωνία «με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου».

«Αυτή είναι η συμφωνία που φέρνετε σήμερα στη Βουλή. Αξιος ο μισθός σας» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.

Τόνισε ότι σήμερα φαίνονται με ντοκουμέντα «πού οδήγησε ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, τα ψέματα» και απευθυνόμενη στην κυβέρνηση σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο αποτυπώνει το αποκρουστικό πρόσωπο των πολιτικών σας επιλογών».

«Αφήστε τα κλαψουρίσματα και τα ψέματα» είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές της κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρόσθεσε ότι «ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη είναι ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός στην Ευρώπη των συντηρητικών κύκλων».

«Στο δικό σας πρόσωπο κ. Τσίπρα βρήκαν οι εταίροι τον πρόθυμο για να εφαρμόσει τα χειρότερα μέτρα» πρόσθεσε η κυρία Γεννηματά.

«Σήμερα ψηφίζετε μνημόνια για πάντα» είπε.

Ως αποτελέσματα του νομοσχεδίου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι:

  • Η χώρα βρίσκεται σε ταπεινωτική εποπτεία.
  • Ο δημόσιος πλούτος στη διαχείριση ξένων.
  • Τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών.
  • Φοροκαταιγίδα που θα πνίξει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση και κάθε ελπίδα ανάπτυξης.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι αθροιστικά οι φόροι της κυβέρνησης είναι 6,8 δισ. ευρώ.

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να «πάρει πίσω τώρα» τη διάταξη για τις αστικές συγκοινωνίες και για το ΕΚΑΣ.

Η νέα αυταπάτη είναι ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη, τόνισε και πρόσθεσε: «Ανάπτυξη και έξοδος στις αγορές με capital control δεν γίνεται κ. πρωθυπουργέ».

«Δεν μπορείτε να αντικρίσετε τους έλληνες πολίτες στα μάτια κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» τόνισε.

Θεοδωράκης: «Θα ψηφίσετε με χαρά, αξιοπρέπεια και θρήνο»

Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησης, τόνισε: «Είστε έτοιμοι – το βλέπω μετά την ανακάλυψη της γοητείας της κας Μέρκελ να ανακαλύψετε και τη γοητεία του κου Σόϊμπλε. Συνέχεια ο κ. Τσίπρας στήνει παγίδες στους κακούς. Και συνέχεια πέφτει ο ίδιος μέσα. Την Άνοιξη του 15 σας λέγαμε φέρτε μια συμφωνία γιατί θα κλείσουν οι τράπεζες. Εσείς όμως θέλατε να το ζήσετε όλο… «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».Και τόσους μήνες σας λέγαμε τελειώστε με την αξιολόγηση γιατί θα αναγκασθείτε να τα ξεπουλήσετε όλα. Σφυρίζατε αδιάφορα.»

Για να συνεχίσει πως: «86 δις κόστισε η λεβέντικη διαπραγμάτευση. 45 δις σηκώθηκαν από τις τράπεζες από τότε που αναλάβατε την κυβέρνηση. «Το ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015 και εκκρεμεί ακόμη παγιώνει το κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομία. Και παρατείνει την ύφεση και μέσα στο 2016. Σήμερα, θα ψηφίσετε με …χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια. Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για νέα αποικιοκρατία: «Για να δανειστώ το λεξιλόγιό σας, είμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας νέας αποικιοκρατίας.
Για 99 χρόνια είχαν νοικιάσει οι Βρετανοί το 1898 από την αδύναμη τότε Κίνα το μισό Χονγκ-Κονγκ. Το Ποτάμι θεωρεί ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η μεταφορά όμως του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας σε μια εταιρεία που ουσιαστικά διοικείται από τους δανειστές δεν εγγυάται το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστική πολιτική: «Ηρθατε στην εξουσία διχάζοντας το λαό. Λέγατε ότι «κάποιοι Έλληνες δεν είναι και τόσο Έλληνες». Και τώρα η εθνικά περήφανη κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα – Καμμένου με ένα άρθρο σε ένα νόμο εκχωρεί στην Τρόικα αρμοδιότητες που έχει το Κοινοβούλιο και η ελληνική διοίκηση. Αν είχε τολμήσει κανείς άλλος κάτι παρόμοιο θα τον είχατε ρίξει στην πυρά για προδοσία. Θα στήνατε κάθε μέρα ειδικά δικαστήρια και κρεμάλες στο Σύνταγμα».

Καμμένος: «Τα μέτρα είναι βαριά, αλλά θα είναι τα τελευταία»

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Κάμμενος, παραδέχθηκε πως: «Τα μέτρα που επιβάλλονται έχουν βαριά φορολογία, όμως είναι το τελευταίο νομοσχέδιο, είναι μέτρα ασφαλιστικής βαλβίδας στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία».

Αρχίζοντας την ομιλία του ο κ. Καμμένος είπε ότι αν δεν γνώριζε κανείς τι διακυβεύεται «θα νόμιζε ότι συζητείται νομοσχέδιο με διάθεση πολιτικού κουτσομπολιού», ενώ αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση για την οποία ανέφερε ότι δεν στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Η αντιπολίτευση, αντί να στηρίζει την εθνική προσπάθεια που φανεί στο τέλος με απόφαση που θα αναφέρετε στην αξιολόγηση με αναφορά στο χρέος ακούμε απίστευτα πράγματα. Ο Θεοδωράκης αντί να αναφερθεί στο νομοσχέδιο και απόφαση της Τρίτης έκανε επίθεση σε όσους μετέφεραν και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Παράλληλα ασχολείται με σεξουαλικές περιπέτειες ενός πρέσβη», είπε, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει εθνική θέση που είναι αδιαπραγμάτευτη».

Για το χρέος ο κ. Καμμένος είπε πως σήμερα στην Ευρώπη ακόμα και όσοι πολέμησαν το θέμα χρέους αποδέχονται ότι αποτελεί μέρος της ατζέντας και όπως υπογράμμισε, «αυτή η επιτυχία είναι της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και πρέπει να αναγνωριστεί»

«Αξιολόγηση θα γίνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το κατάφερε. Σήμερα στην Ευρώπη ακόμα και όσοι πολέμησαν το θέμα χρέους αποδέχονται ότι αποτελεί μέρος της ατζέντας.  Αυτή η επιτυχία είναι της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρέπει να αναγνωριστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του, πάντως, ο Πάνος Καμμένος συγκρούστηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως: «Η ιστορική πραγματικότητα δεν διαψεύδεται» και εξήγησε, αναφερόμενη στον κ. Καμμένο: «Πριν το Βουκουρέστι όλες οι πτέρυγες Βουλής συμφώνησαν σε μια απόφαση σύνθετης ονομασίας. Αυτή υποστηρίξαμε και κερδίσαμε στο Βουκουρέστι και αυτή είναι η θέση της χώρας. Αν μονομερώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε αντίθεση με το ΥΠΕΞ ακολουθεί άλλη πολιτική, η Βουλή οφείλει να το γνωρίζει. Εκείνη την εποχή ο ΣΥΝ συμφώνησε με την θέση του τότε Πρωθυπουργού Καραμανλή. Τότε ο κ. Καμμένος ήταν υφυπουργός και ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της τότε κυβέρνησης».

Λεβέντης: «Ο κόφτης επιβλήθηκε από τους δανειστές»

Σε σοβαρότατη καταγγελία για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο για τον «κόφτη» και το υπερταμείο παραδόθηκε γραμμένο από τους δανειστές και ψηφίζεται χωρίς καμία αλλαγή από την κυβέρνηση.

«Θα σας μεταφέρω μία πληροφορία που με ανησυχεί. Οσον αφορά στον κόφτη και στο υπερταμείο, το κείμενο συνέταξαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι», δήλωσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βασίλης Λεβέντης, καταγγέλλοντας πως δεν άλλαξαν ούτε ένα «ν», ούτε ένα «σ».

«Είναι ντροπή για το κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Λεβέντης και έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας από τους δανειστές. «Όταν πέφτουμε έξω θα πουλάμε γη και θα κόβουμε αυτόματα δαπάνες. Τραγικό που δεν εμπιστεύονται τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Κουτσούμπας: «Είστε άπαιχτοι, υποκριτές, ψεύτες και θεομπαίχτες»

Σε ακραίους τόνους κινήθηκε και η ομιλία του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και οξείς χαρακτηρισμούς. «Είστε… άπαιχτοι: Υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες!» ήταν οι πέντε πρώτες λέξεις με τις οποίες ξεκίνησε την ομιλία του, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε ως εξής: «Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση αφορά τους όρους σφαγής του λαού για να εξασφαλιστούν οι όροι χρηματοδότησης των μονοπωλιακών ομίλων. Εχετε μπόλικο θράσος. Ολοι σας υπηρετείτε τον ίδιο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης των συμφερόντων των λίγων με αποτέλεσμα την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων και συνεχείς θυσίες από τους πολλούς».

Κατά την άποψη του κ. Κουτσούμπα «αυτές τις μέρες περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αναδιάρθωση του χρέους. Ως καλή είδηση θεωρείτε (σ.σ.: πάντα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ότι κλείνει η αξιολόγηση με ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο σκούπα. Εσείς έχετε κι άλλο ένα χαρακτηριστικό: Είναι και το θράσος σας απύθμενο. Πανηγυρίζετε ότι δεν φέρνετε επιπλέον μέτρα και φέρνετε τον κόφτη που προβλέπει επιπλέον περικοπές. Εισάγετε αυτόματα μέτρα με τα οποία μπορούν να περικόπτονται το σύνολο των κοινωνικών δαπανών. Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε λέγοντας ότι δεν θα φέρετε επιπλέον μέτρα;» ήταν το σχόλιο του κ. Κουτσούμπα.

Ο επικεφαλής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «από τις περικοπές αποκλείεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εξαιρείτε από τις περικοπές τα πακέτα για τα αφεντικά σας. Πώς από αυτό προκύπτει κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη; Ακόμη πιο θρασύ είναι το άλλο επιχείρημά σας για το οποίο πανηγυρίζετε προκαταβολικά ότι ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί. Προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου, να κρύψετε ότι η… επιτυχία σας είναι επιπλέον 5-6 δισ. μέτρα από το λαό. Φέρατε επιπλέον αυξήσεις στους έμμεσους φόρους» είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «φορολογεί χωρίς δισταγμό την εργατική λαϊκή οικογένεια. Η πολιτική σας αναγκάζει την λαϊκή οικογένεια να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για να πληρώσει τους τάχα δίκαιους φόρους σας. Προωθείτε το νέο ΤΑΙΠΕΔ με το οποίο δίνετε στα ξένα και ντόπια συμφέροντα τα κρατικά φιλέτα» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και προέβλεψε ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις έρχονται αυξήσεις στο νερό. «Με την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων θα μειωθεί ή θα αυξηθεί το αεροπορικό εισιτήριο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε.

«Κοροϊδεύετε διπλά: Από πουθενά δεν προκύπτει πως η οικονομία της Ελλάδας θα απογειωθεί γρήγορα την επόμενη περίοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Αλλά ας υποθέσουμε ότι η περιβόητη ανάπτυξή σας έρχεται και μάλιστα ταχύτατα. Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι: Τις εργασιακές σχέσεις; Τους μισθούς που έχασαν;» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. «Η ανάπτυξή σας περνά μέσα από την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε ακόμη και στον πρόσφατο διαγωνισμό της Eurovision υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «μέρος του σκυλοκαβγά» τον οποίο είδαμε και στην πρόσφατη ξεφτίλα του διαγωνισμού της Eurovision.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος μίλησε για «κατ’ όνομα κομμουνιστές και αριστερούς που βγάζουν φλύκταινες» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που τον τελευταίο καιρό «παραδίδει και μαθήματα αριστεροσύνης. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι παλεύουμε για μια άλλη ιδεατή κοινωνία, η διαφορά μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει, μπορεί και να ματώνει δεν ξέρω, για την καπιταλιστική κοινωνία. Ο κ. Τσίπρας παλεύει για να ξεπεράσει τα προβλήματά του ο καπιταλισμός και γι’ αυτό λέει στον εργάτη, στον αγρότη μείνε εδώ στον καπιταλισμό μείνε με τα λίγα, με το τίποτα, μην παλεύεις στο δρόμο για κάτι που δεν είναι εύκολο να έρθει» έκλεισε την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

Σπαρτινός: «Να περιοριστεί η βουλευτική θητεία»

Σε μια προσπάθεια να ανασύρουν ακόμη και τα ύστατα επιχειρήματα υπεράσπισης των θέσεών τους, κάποιοι του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν ακόμη και σε… καινοτόμες προτάσεις. Ενας εξ αυτών, ο Κώστας Σπαρτινός, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, κάλεσε τους συναδέλφους του της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν διατάξεις για τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας  ώστε να μην μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα περισσότερες από δύο φορές, ενώ ζήτησε η εν λόγω ρύθμιση να έχει αναδρομική ισχύ.

«Μας είπαν ότι ψηφίζουμε γιατί ενδιαφερόμαστε για τις καρέκλες μας. Μας το είπαν αυτό συνάδελφοί που είναι 20-30 χρόνια στα έδρανα» είπε ο κ. Σπαρτινός για να προτείνει «αφού τα λένε αυτά ας συνηγορήσουν όταν θα έρθουν διατάξεις για τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας. Όσοι έχουν μακρά διαδρομή να ψηφίσουν και αναδρομική εφαρμογή αυτών των κανόνων».

Τέλος, απευθυνόμενος και πάλι προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης είπε «πολλοί ενδιαφέρθηκαν για την ψυχή και τη συνείδησή μας. Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Ας ασχοληθούν με την δική τους και μην πάρουν το βάρος για την σωτηρία και της δικής μας».

Καραγιαννίδης: «Βαδίζουμε στο σωστό δρόμο, όχι για τους πράκτορες του ΟΠΑΠ»

Πέραν των ενδυματολογικών προτιμήσεών του, εμφανίστηκε με μπλούζα ροκ συγκροτήματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης έκανε… αίσθηση και με την ομιλία του στη Βουλή. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι, «βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Ωστόσο, εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του, όχι για την αύξηση του ΦΠΑ ή την κατάργησή του χαμηλού συντελεστή στα νησιά, αλλά για τη φορολογία του ηλεκτρονικού τζόγου που όπως υποστήριξε θα επιβαρύνει ασύμμετρα τους ιδιοκτήτες ΠΡΟ-ΠΟ. «Το άρθρο 56 έχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί άμεσα» είπε για να εξηγήσει «έχει πολλά προβλήματα γιατί φορολογεί κλιμακωτά τον ΟΠΑΠ και τις εταιρίες ηλεκτρονικού τζογου. Ο ΟΠΑΠ θα μετακυλήσει το κόστος στους πράκτορες. Επίσης οι 15 εταιρίες ηλεκτρονικού τζόγου έχουν δηλώσει έσοδα μόλις 115 εκατ. ευρώ την περασμένη χρονιά. Πρέπει να φέρουν την έδρα τους εδώ και να φορολογούνται στο 35%».

Επίθεση Παππά σε Σαμαρά

Παρένθεση οχταετίας, θα είναι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είπε ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Βουλής, κάνοντας επίθεση στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.

«Συστήνουμε στην ΝΔ να ξυπνήσει, να σοβαρευτεί και να συντονιστεί με την πραγματικότητα γιατί η παρένθεση που ονειρεύεται θα είναι παρένθεση οκταετίας» είπε ο υπουργός Επικρατείας και στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.

«Βγήκε ο κ. Σαμαράς να πει ότι οι Ελληνες πρέπει να θυμηθούν πως ήταν τον Νοέμβριο του 2014 και πώς σήμερα. Από ποιους όμως ζήτησε να θυμηθούν; Από τους αγρότες που πήραν ενισχύσεις σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ και η μέγιστη πλειοψηφία ευνοείται από το φορολογικό και ασφαλιστικό; Από τους μαγαζάτορες; Από τους συνταξιούχους των οποίων τις επικουρικές τις πήγαινε ο κ. Σαμαράς για σφαγιασμό και εμείς αποτρέψαμε; Να θυμηθούν οι Ελληνες που έχουν την πρώτη τους κατοικία διασφαλισμένη; Να θυμηθούν τα 2 εκατ. ανασφάλιστων που σήμερα έχουν πλήρη πρόσβαση; Να θυμηθούν οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονταν με υπογραφή Σαμαρά-Στουρνάρα και εμείς αποτρέψαμε», είπε ο κ. Παππάς.

Σταμάτης: «Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης το 2017»

Μία φράση του Δημήτρη Σταμάτη, από το βήμα της Βουλής, άφησε εμβρόντητους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Σταμάτης, στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017. Με αυτό τον τρόπο απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος χθες είπε στη Βουλή ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν προλάβει να γίνει πρωθυπουργός. Το ενδιαφέρον στη δήλωση είναι ότι ενώ η ΝΔ ζητά εκλογές τώρα, ο κ. Σταμάτης έδωσε «παράταση» ενός έτους στην πρωθυπουργία Τσίπρα, προβλέποντας ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα οι βουλευτές του κόμματος να κοιτούν… δεξιά και αριστερά εμβρόντητοι μόλις τον άκουσαν. Ως γνωστόν, ο κ. Σταμάτης είναι εδώ και πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...