368
Ιερείς σε λειτουργία στο Βατικανό τον Μάιο του 2015 | EPA/ANGELO CARCONI

Αποκαλυπτικό βιβλίο «βγάζει από τη ντουλάπα» τους ιερείς του Βατικανού: 4 στους 5 είναι γκέι

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 13:55
Ιερείς σε λειτουργία στο Βατικανό τον Μάιο του 2015
|EPA/ANGELO CARCONI

Αποκαλυπτικό βιβλίο «βγάζει από τη ντουλάπα» τους ιερείς του Βατικανού: 4 στους 5 είναι γκέι

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2019, 13:55

Δημόσια μπορεί να καταγγέλλουν την ομοφυλοφιλία, αλλά στην πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες τέσσερις στους πέντε ιερείς στο Βατικανό είναι ομοφυλόφιλοι, αποκαλύπτει γάλλος δημοσιογράφος σε εκρηκτικό βιβλίο για τα παρασκήνια της Αγίας Εδρας.

Το ογκώδες -570 σελίδων- βιβλίο του Φρεντερίκ Μαρτέλ με τίτλο «Στη Ντουλάπα του Βατικανού» κυκλοφορεί σε οκτώ γλώσσες την επόμενη Τετάρτη, ακριβώς την ημέρα που αρχίζει η σύνοδος του Βατικανού για την σεξουαλική κακοποίηση.

Επικεντρώνεται στην κουλτούρα της μυστικότητας που ξεκινά από τα χαμηλά και φτάνει ως τα ανώτατα κλιμάκια. Μιλά ακόμη για τους όρκους αγαμίας των ιερέων που καταπατώνται, για τον μισογυνισμό, ακόμη και για μυστικά σχέδια κατά του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Μαρτέλ εργάστηκε τέσσερα χρόνια για το βιβλίο. Πραγματοποίησε 1.500 συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων με 41 καρδιναλίους, δεκάδες επισκόπους και παπικούς πρεσβευτές, εκατοντάδες ιερείς αλλά και άνδρες της φρουράς του Βατικανού.

Ο κανόνας που περιέγραψαν πολλοί είναι απλός: όσο πιο ομοφοβικός είναι ένας κληρικός, τόσο πιθανότερο είναι να είναι ομοφυλόφιλος.

Ο Μαρτέλ κατονομάζει μάλιστα ένα κολομβιανό καρδινάλιο, τον Αλφόνσο Τρουχίλο (δεν ζει πια), ο οποίος κήρυττε κατά της ομοφυλοφιλίας και της αντισύλληψης, αλλά απολάμβανε τη συντροφιά αρσενικών πορνών…

Δεν είναι πάντως όλοι σεξουαλικά ενεργοί, αναφέρει ο συγγραφέας. Πολλοί είναι αυτοί που -αντίθετα από τις διδαχές- αποδέχονται την ομοφυλοφιλία (όχι πάντως δημόσια), δεν λείπουν όμως και όσοι έχουν διακριτικά σχέσεις και όσοι αρνούνται να αποδεχτούν τη σεξουαλικότητά τους.

Ο συγγραφέας, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν συγχέει την ομοφυλοφιλία με την κακοποίηση των ανηλίκων, ένα επίσης τεράστιο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το Βατικανό. Μιλά ωστόσο ο Μαρτέλ για μια κουλτούρα μέσα στην οποία η κακοποίηση των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται.

Στο στόχαστρο συντηρητικών κληρικών έχει μπει ο Πάπας Φραγκίσκος και για την πιο ελαστική –όπως υποστηρίζουν- στάση που έχει για τους γκέι. «Αν ζητήσουν συγχώρεση από τον Θεό, ποιος είμαι εγώ που θα το κρίνω;» είχε πει λίγο μετά την εκλογή του. Σε συνάντηση που είχε πέρυσι με θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μαθαίνουμε ότι είπε: «Χουάν Κάρλος, δεν έχει σημασία που είσαι γκέι. Ο Θεός σε έκανε έτσι και σε αγαπάει έτσι, εμένα δεν με νοιάζει».

Για άλλους η συμπεριφορά της Εκκλησίας δεν είναι τόσο ευνοϊκή. Πολωνός ιερέας, που αποκάλυψε ότι είναι γκέι, απολύθηκε από την εργασία του στο Βατικανό και αποσχηματίστηκε ενώ  καταγγέλλει την υποκρισία της Εκκλησίας που δεν δέχεται ομοφυλόφιλους ιερείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...