350
O Nίκος Κοτζιάς τα... λέει λαϊκά για τις συνομιλίες με τη «νυφούλα» ΠΓΔΜ | REUTERS/Costas Baltas

Ευφυολογήματα Κοτζιά: Σαν ωραία νύφη η ΠΓΔΜ, περιμένει να πάρει «το επίθετο του ανδρός της»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 14:31
O Nίκος Κοτζιάς τα... λέει λαϊκά για τις συνομιλίες με τη «νυφούλα» ΠΓΔΜ
|REUTERS/Costas Baltas

Ευφυολογήματα Κοτζιά: Σαν ωραία νύφη η ΠΓΔΜ, περιμένει να πάρει «το επίθετο του ανδρός της»

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2018, 14:31

Στο πνεύμα του παροιμοιώδους «γκουντ ντιπλόμασι ε;» κατά την υποδοχή του «σουλτάνου» Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προέβη σε μία ακόμη απίστευτη δήλωση για να… «εκλαϊκεύσει» τη γλώσσα της διπλωματίας στις συνομιλίες για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός των Εξωτερικών παρομοίασε τη γειτονική χώρα κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας ως ωραία νύφη «που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της»!

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και η οποία αναδημοσιεύθηκε από το «Radio Slobodna Evropa» των Σκοπίων, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα δεν πάμε να βαφτίσουμε αυτό το κράτος. Αυτό το κράτος εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία και μάλιστα για 140 κράτη χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Σήμερα αυτό που κάνουμε είναι ο γάμος. Είναι σαν μια ωραία που έρχεται στο γάμο και αναρωτιέται αν στο επίθετο της θα προσθέσει και το επίθετο του ανδρός της» (δείτε το βίντεο κάτω).

Με αφορμή εξάλλου την αποκάλυψη από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας στις εν εξελίξει συνομιλίες, ο κ. Κοτζιάς σχολίασε στη συνέντευξή του :

«Χαίρομαι που στα επτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα Σκόπια θα μπορέσουν να συμφωνήσουν με την Αθήνα  για το ονοματολογικό έως το καλοκαίρι.

Τα είπε με Μέρκελ ο Τσίπρας

Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην καγκελάριο Μέρκελ την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός θα δει από κοντά την κυρία Μέρκελ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η γερμανίδα καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...