326
Ο Τάραντ στο δικαστήριο, το οποίο ζήτησε από τα φωτογραφικά πρακτορεία να καλύψουν το πρόσωπό του | Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS

Απαθής εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 10:27
Ο Τάραντ στο δικαστήριο, το οποίο ζήτησε από τα φωτογραφικά πρακτορεία να καλύψουν το πρόσωπό του
|Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS

Απαθής εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 10:27

Μία κατηγορία για ανθρωποκτονία – χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες αργότερα – απαγγέλθηκε κατά του Μπρέντον Χάριστον Τάραντ, του Αυστραλού που κατηγορείται για το μακελειό με 49 νεκρούς στα τεμένη του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Ο 28χρονος μακελάρης, ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατουμένων και χωρίς παπούτσια, εμφανίστηκε σήμερα Σάββατο στο δικαστήριο στο Κράιστσερτς σοκάροντας με την απάθεια με την οποία αντιμετώπισε την προσαγωγή του.

Χαμογέλασε μάλιστα όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Ο δικαστής επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Τάραντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του αλλοιωμένο. Η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.

Φωτογραφίες τον δείχνουν ακόμη να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

Ο Τάραντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο.

Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράιστσερτς.

Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι Αρχές.

Αλλαγή στο νομικό πλαίσιο

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημιαυτόματα και δύο τουφέκια.

Επισήμανε ακόμη ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».

Το ερώτημα, πρόσθεσε η Αρντερν, είναι πώς κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση. «Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...