660
Ο Μπόρις Τζόνσον σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Τώρα καταγγέλλεται ότι απειλεί τους βουλευτές του | Andrew Matthews/Pool via REUTERS

«Αν ψηφίσεις κατά του Τζόνσον, ξέχνα τη χρηματοδότηση στην εκλογική σου περιφέρεια»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 21:22
Ο Μπόρις Τζόνσον σε μια από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του. Τώρα καταγγέλλεται ότι απειλεί τους βουλευτές του
|Andrew Matthews/Pool via REUTERS

«Αν ψηφίσεις κατά του Τζόνσον, ξέχνα τη χρηματοδότηση στην εκλογική σου περιφέρεια»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2022, 21:22

Το νέο επεισόδιο στο ατελείωτο πολιτικό σίριαλ με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία, έχει ως θέμα τους καταγγελλόμενους εκβιασμούς από αξιωματούχους της Ντάουνινγκ Στριτ προς βουλευτές των Τόρις ώστε να μην αποπειραθούν να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό.

Το θέμα είχε προκύψει ήδη από τα μέσα της εβδομάδας όταν ο Κρίστιαν Ουέικφορντ, βουλευτής που εξελέγη το 2019 με τους Συντηρητικούς πέρασε στο στρατόπεδο των Εργατικών διαμαρτυρόμενος για τη στάση του Τζόνσον στο party-gate, στις διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές που διοργανώνονταν, κατά σύστημα όπως φαίνεται, στην πρωθυπουργική κατοικία, εν μέσω αυστηρών περιοριστικών μέτρων και lockdown για τους υπόλοιπους… κοινούς θνητούς της Βρετανίας.

Από την Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσαν ότι εκβίασαν τον Ουέικφορντ με την απειλή ότι δεν θα δοθεί χρηματοδότηση για την κατασκευή σχολείου στην εκλογική του περιφέρεια επειδή απέσυρε την υποστήριξή του προς τον Τζόνσον. Αντίστοιχοι ισχυρισμοί έγιναν και από τον Γουίλιαμ Ραγκ, βουλευτή των Τόρις.

Ωστόσο τώρα ήρθαν νέες καταγγελίες για εκβιασμό όχι έναν ούτε δύο, αλλά 12 κυβερνητικών βουλευτών!

Οπως ανέφερε η Telegraph, εφημερίδα με κοινό κυρίως στους ψηφοφόρους των Τόρις, τις αποκαλύψεις τις έκανε ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών, ο οποίος όμως είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Μπράιντ είπε ότι έχει μιλήσει με πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι είτε απειλήθηκαν από κυβερνητικούς ή κομματικούς αξιωματούχους με διακοπή χρηματοδότησης στις (μονοεδρικές) εκλογικές τους περιφέρειες, είτε τους υποσχέθηκαν χρηματοδότηση αν ψηφίσουν «με τον σωστό τρόπο»

«Άκουσα βουλευτή να λέει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έκανε αυτό», αποκάλυψε ο Κρις Μπράιντ, ο οποίος είναι από τους πιο παλιούς στο κοινοβούλιο, με 21 χρόνια θητείας.

«Αυτό που έχω να πως σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι πρόκειται για παράπτωμα ενός δημόσιου λειτουργού. Κανονικά θα έπρεπε να έχει επιληφθεί η αστυνομία. Είναι παράνομο. Η εντολή μας είναι να είμαστε βουλευτές που δρουν χωρίς εκβιασμούς ή ευνοιοκρατία. Ο επιμερισμός των χρηματοδοτήσεων με λεφτά των βρετανών φορολογουμένων σε κάθε περιφέρεια θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις ανάγκες, όχι όμως με την ανάγκη να κρατηθεί ο πρωθυπουργός στη θέση του», είπε.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες εκβιασμών μόνο «αν υπάρξουν αποδείξεις» που υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου θα συναντηθεί με τον Γουίλιαμ Ραγκ, ο οποίος είχε προβεί σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις για το εργαλείο εκβιασμού, τη διακοπή χρηματοδότησης σε εκλογικές περιφέρειες βουλευτών.

Πολλά θα κριθούν από το πόρισμα της Σου Γκρέι, της ανώτερης κρατικής υπαλλήλου που διεξάγει έρευνα για το τι συνέβαινε στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown. Αυτό το πόρισμα αναμένεται εντός της εβδομάδας και το θέμα είναι αν θα βρεθούν 54 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να υποβληθεί ο Τζόνσον στη βάσανο (και την ατίμωση) της ψήφου δυσπιστίας.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, υπάρχουν έως και 30 βουλευτές που έχουν ήδη αποστείλει επιστολές ζητώντας να διεξαχθεί ψήφος δυσπιστίας για τον πρωθυπουργό, ενώ εκατοντάδες είναι τα emails που καταφθάνουν στους Τόρις ζητώντας την απομάκρυνση του Τζόνσον, ο οποίος βέβαια επιμένει: «Δεν παραιτούμαι».

Οι αποδόσεις των μπουκμέικερ για το πολιτικό μέλλον του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι και τόσο ευνοϊκές. Κάποιοι μάλιστα φρόντισαν να τις αναρτήσουν σε έναν πίνακα έξω από το κοινοβούλιο (REUTERS/Henry Nicholls)

Η ομάδα του Τζόνσον πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να γλιτώσει και από αυτό το σκάνδαλο, με ορισμένες εκκαθαρίσεις και μετά να επιχειρήσει να συσπυρώσει το κόμμα εν όψει των τοπικών εκλογών τον προσεχή Μάιο.

Σε εφαρμογή θα τεθεί η «Επιχείρηση: Κόκκινο Κρέας», δηλαδή συνεργάτες του θα θυσιαστούν για να σωθεί ο ίδιος. Καθώς πολλοί προεξοφλούν ότι το πόρισμα της Σου Γκρέι θα είναι επικριτικό για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά όχι για τον ίδιο, εκτιμάται ότι ο Τζόνσον αναμένεται να απομακρύνει ανθρώπους-κλειδιά στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπως ο Μάρτιν Ρέινολντς, προσωπικός γραμματέας του και ο Νταν Ρόσφιλντ, προσωπάρχης του.

Το ζήτημα είναι ότι η ιστορία έχει δείξει πως όποιος απομακρύνεται από το περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον, έχει μετά πολλά να αποκαλύψει για το τι συνέβαινε σε αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...