651
Το πορτρέτο της «αδιάφθορης» Σου Γκρέι όπως φιλοτεχνείται στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης | GOV.UK

Η δημόσια υπάλληλος που μπορεί να γκρεμίσει τον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:40
Το πορτρέτο της «αδιάφθορης» Σου Γκρέι όπως φιλοτεχνείται στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης
|GOV.UK

Η δημόσια υπάλληλος που μπορεί να γκρεμίσει τον Μπόρις

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:40

Είναι μία γυναίκα άνω των 60 η οποία πέρασε όλη τη ζωή της στο βρετανικό Δημόσιο, αφού εκεί αναζήτησε δουλειά μετά το πέρας των σπουδών της και τελικά κατάφερε να κάνει μεγάλη δημοσιοϋπαλληλική καριέρα, στελέχους κιόλας. Η μοίρα το έφερε να είναι αυτή το γρανάζι της γραφειοκρατίας που θα αποφανθεί αν με τα πάρτι του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα αντικορονοϊκά μέτρα και τα λοκντάουν τα οποία ο ίδιος φόρτωσε στον λαό. Οπως καταλαβαίνετε, από αυτήν την κυρία εξαρτάται ο σάλος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παραίτηση του Τζόνσον.

Partygate έχουν βαφτίσει όλα τα Μέσα στο Νησί τον θόρυβο γύρω από τα πάρτι που στήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ 10 και «γυναίκα ισχύος, την ισχυρότερη που υπάρχει» τη δημόσια υπάλληλο με το κοινότατο και ταπεινότατο ονοματεπώνυμο Σου Γκρέι η οποία σκαλίζει το ζήτημα. Η Σου διεξάγει την έρευνα, λοιπόν, αυτή η «αδιάφθορη δημόσια υπάλληλος». Τα βρετανικά Μέσα έγραψαν ότι ήδη η Σου έχει «ανακρίνει» τον Τζόνσον και ότι η τελική έκθεσή της θα δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδος. Τότε θα μάθουμε και τι θα γίνει: οι Τόρις θα δείξουν στον Τζόνσον την έξοδο (από το κόμμα και τον θώκο) ή θα τη βγάλει και πάλι καθαρή;

Για το παρελθόν της Γκρέι στη δημοσιοϋπαλληλία έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πολλά και διάφορα στο Νησί. Κάποιος υπουργός όμως, προ καιρού, εξαπέλυσε τον μεγαλύτερο πύραυλο: «Μου πήρε δύο χρόνια να καταλάβω ποιος κυβερνά τη Βρετανία. Το μεγάλο μας Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά διοικείται εξ ολοκλήρου από κάποια γυναίκα που ονομάζεται Σου Γκρέι. Αν αυτή δεν συμφωνήσει, δεν κουνιέται φύλλο». Υπερβολές; Τερατολογίες; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Τόσα χρόνια στο μαγγανοπήγαδο της γραφειοκρατίας, η Σου δημιούργησε ένα κάποιο όνομα συνδεδεμένο με την πολιτική και ειδικότερα με την εκτελεστική εξουσία. Μεταξύ του 2012 και του 2018 υπηρέτησε ως προϊσταμένη στην Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ηθικής, έργο της οποίας ήταν η παραγωγή κατευθυντηρίων γραμμών στην κυβέρνηση. Και, από εκεί ψηλά που βρέθηκε, στον κυβερνητικό περίγυρο, η γυναίκα έκανε και τις ζημιές της.

Τσόντες και βρισιές

Το γνωστότερο θύμα της είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, ο Ντέμιαν Γκριν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, το 2017, επειδή η Σου ανακάλυψε πορνοφωτογραφίες στον προσωπικό υπολογιστή του. Ομως υπήρξαν και άλλοι πολιτικοί, δευτεροκλασάτοι, που ξεμπροστιάστηκαν από τη Σου και έχασαν τη βόλεψή τους, όπως εκείνος ο βουλευτής των Τόρις που εκπαραθυρώθηκε από το κόμμα όταν η Σου απεφάνθη ότι όντως έβρισε κάποιον χωροφύλακα.

Δουλειά στην μπάρα…

Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του βιογραφικού της Σου Γκρέι δείχνει ότι και από γρανίτη να είναι φτιαγμένος ο γραφειοκράτης ή η γραφειοκράτισσα, κάποια στιγμή θα μπουχτίσει τη θλιβερή ρουτίνα του στην υπηρεσία του κράτους, το φρόνημά του θα καμφθεί και θα επιχειρήσει δραπέτευση με προορισμό την πραγματική ζωή και την –πάντα σχετική, βέβαια–  ελευθερία. Να τι διέπραξε και η «αδιάφθορη» Σου: στα τέλη της δεκαετίας του ’80 –πολύ νέα, ασφαλώς, τότε– την κοπάνησε από το σύστημα και πήγε στη Βόρεια Ιρλανδία ακολουθώντας τον σύζυγό της, ο οποίος κατάγεται από το Ολστερ, με σκοπό να δουλέψει σε μία παμπ!

…και τρομάρα στον IRA

Το μαγαζί του ζεύγους απείχε ελάχιστα από τη συνοριακή γραμμή των δύο Ιρλανδιών, δηλαδή βρισκόταν σε μία εύφλεκτη και βίαιη περιοχή όπως λένε τα βρετανικά Μέσα, στα «λημέρια των ληστοσυμμοριτών», στην «bandit country», εκεί όπου κυκλοφορούσαν πολιτοφυλακές του IRA. Μια φορά, λένε, οι ιρλανδοί αντάρτες σταμάτησαν την Γκρέι με σκοπό να της αρπάξουν το αυτοκίνητό της, ωστόσο τρόμαξαν και το έβαλαν στα πόδια… Τόσο ζόρικη είναι!

Το διά ταύτα

Βέβαια, όσοι περιμένουν άμεση καρατόμηση του Μπόρις θα απογοητευθούν: η έκθεση της Σου δεν πρόκειται να είναι αυτό που λένε καταπέλτης, αφού θα περιοριστεί στην περιγραφή όσων έγιναν στα κορονοπάτι – τα πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν από άλλους, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τρίτους. Το σημαντικό θα είναι το λεξιλόγιο της έκθεσης, το ύφος της Σου: αν από την έκθεση συνάγεται ότι οι Τόρις και ο πρωθυπουργός έφτιαξαν πανδημικούς κανονισμούς μόνο για τον λαό ενώ αυτοί γλεντούσαν, τότε θα ξεσπάσει σκάνδαλο στο κόμμα με απρόβλεπτες συνέπειες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...