621
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνεδρίαση της Επιτροπής της Γερουσίας πριν τρεις εβδομάδες. Είναι πιο ισχυρός πολέμιος του Ερντογάν | Greg Nash/Pool via REUTERS

Αμερικανός φίλος: «Δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος με τον Ερντογάν πρόεδρο» λέει ο Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 11:06
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ σε συνεδρίαση της Επιτροπής της Γερουσίας πριν τρεις εβδομάδες. Είναι πιο ισχυρός πολέμιος του Ερντογάν
|Greg Nash/Pool via REUTERS

Αμερικανός φίλος: «Δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος με τον Ερντογάν πρόεδρο» λέει ο Μενέντεζ

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 11:06

Ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ ήταν πάντα ένα αγκάθι για τον Ταγίπ Ερντογάν. Τώρα, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το Νιού Τζέρσεϊ, είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για την Άγκυρα: είναι πρόεδρος της πολύ ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Υπό αυτή την ιδιότητα έδωσε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στη Μαρία Βασιλείου, περιγράφοντας ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Τουρκίας και κυρίως τι ζητεί η Ουάσινγκτον επί Μπάιντεν στην εξωτερική της πολιτική στην Ανατ. Μεσόγειο.

Είναι δε ενδιαφέρον ότι ο Μπομπ Μενέντεζ καλωσορίζει μεν τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αλλά θέλει να τις δει κάποια στιγμή να ολοκληρώνονται. Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξηγεί, είναι πολύ επικίνδυνη για να μην υπάρξει κάποια λύση.

«Χαίρομαι που οι διερευνητικές συνομιλίες έχουν ξαναρχίσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να τεθούν αυθαίρετα όρια σε αυτές τις συνομιλίες και επίσης δεν θα ήθελα να δω τις συνομιλίες να συνεχίζονται χωρίς να υπάρξει λύση. Διακυβεύονται πολλά για την περιοχή και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη, για να μην υπάρξει λύση στις συνομιλίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο 67ετής πολιτικός.

«Σχετικά με τις συνομιλίες Τουρκίας – ΕΕ, προσδοκώ ότι η ΕΕ θα ενασχοληθεί με ξεκάθαρο τρόπο με την Τουρκία, με δεδομένη, ιδίως, την κακόβουλη συμπεριφορά της Τουρκίας πέρυσι μετά την απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλει αυστηρές κυρώσεις. Η σχέση Τουρκίας – ΕΕ είναι σημαντική για πολλούς λόγους, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι μέλος της. Η Κύπρος είναι μέλος της. Τα συμφέροντα και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των μελών αυτών πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις σχέσεις της Ενωσης με την Αγκυρα».

Ως προς το τι περιμένει για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η Επιτροπή της Γερουσίας, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τώρα έχει νέο επικεφαλής, τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Μενέντεζ λέει:

«Περιμένω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα είναι ξεκάθαρος στις σχέσεις του με την Τουρκία όπως δεσμεύτηκε σε μένα κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση του διορισμού του τον Ιανουάριο. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατοχή των S400 από την Τουρκία. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς σχετίζεται με τους στενούς μας εταίρους, Ελλάδα και Κύπρο. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για την υποστήριξή της προς το αυταρχικό καθεστώς στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του περασμένου έτους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές μέσω της συμπεριφοράς της ότι είναι πρόθυμη να παραβιάσει διεθνείς κανόνες και υποχρεώσεις έναντι συνθηκών. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη στις συναλλαγές τους με την Αγκυρα».

Η Κύπρος και ο Ερντογάν

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η θέση του Ρόμπερτ Μενέντεζ για το Κυπριακό. Η λύση που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη, είναι απαράδεκτη, τονίζει.

«Μια λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη και ελπίζω ότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι εγγυητές δεν θα το επιτρέψουν να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση. Η βάση για συζήτηση πρέπει να είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ενώ η πολιτική ηγεσία μπορεί να άλλαξε πρόσφατα στον βορρά, εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο νησί θέλουν αυτό το αποτέλεσμα και θα μπορούσαν να το επιτύχουν αν η Αγκυρα τους άφηνε να διαπραγματευτούν χωρίς παρέμβαση», λέει ο σημαίνων πολιτικός.

Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την Τουρκία όσο ο Ερντογάν παραμένει πρόεδρός της: «Μια δημοκρατική, ειρηνική, εποικοδομητική Τουρκία είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με τον Ερντογάν ως πρόεδρο, αλλά είμαι αισιόδοξος και ελπίζω ότι θα δούμε πρόοδο στη σχέση των δύο χωρών στο μέλλον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...