401
Ο Μάρκ Χέι λίγο πριν φύγει για το Διάστημα, τον Απρίλιο του 2021, όταν όλα ήταν πολύ διαφορετικά | EPA/GCTC/ROSCOSMOS HANDOU

Αμερικανός αστροναύτης ο πρώτος «όμηρος» στο Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 19:31
Ο Μάρκ Χέι λίγο πριν φύγει για το Διάστημα, τον Απρίλιο του 2021, όταν όλα ήταν πολύ διαφορετικά
|EPA/GCTC/ROSCOSMOS HANDOU

Αμερικανός αστροναύτης ο πρώτος «όμηρος» στο Διάστημα;

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2022, 19:31

Θα επέστρεφε στη Γη σε λίγες ημέρες, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας τον κρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – και ίσως γίνει ο πρώτος όμηρος του Διαστήματος.

Ο 55χρονος Μαρκ Βάντε Χέι ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 30 Μαρτίου με ρωσικό διαστημικό σκάφος και να προσγειωθεί στο Καζακστάν. Την ημέρα εκείνη θα έχει συμπληρώσει 355 ημέρες στο Διάστημα, τις περισσότερες από κάθε δυτικό αστροναύτη.

Αλλά με τον πόλεμο στη Γη (και πάντως μακριά από το Καζακστάν) να εξακολουθεί να μαίνεται και τις σχέσεις Μόσχα και Δύσης στο ναδίρ, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θα έπρεπε.

Προ ημερών ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Telegram που έδειχνε τον Βάντε Χέι ξεχασμένο στον ΔΔΣ. Ηταν μάλλον ένα αστείο που πάντως έγινε αφότου ο Τζο Μπάιντεν στις κυρώσεις που είχε ανακοινώσει κατά της Ρωσίας είχε συμπεριλάβει και τον αεροδιαστημικό τομέα.

Ο Ρογκόζιν είχε ακόμη αφήσει να εννοηθεί ότι ο ΔΔΣ, αν δεν συντηρηθεί και αφεθεί στην τύχη του, θα πέσει στη Γη. «Αν τερματίσετε τη συνεργασία μαζί μας, ποιος θα σώσει τον ΔΔΣ από την ανεξέλεγκτη απομάκρυνση από την τροχιά και την πτώση στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη;», έλεγε.

Η οικογένεια του Χέι αντιμετώπισε με εκνευρισμό αυτή τη παρέμβαση του ρώσου αξιωματούχου. Στο πλευρό της στάθηκε ο Ελον Μασκ που προσφέρθηκε να στείλει ένα δικό του πύραυλο, της SpaceX, για να ξαναφέρει στη Γη τον αποκλεισμένο αστροναύτη.

Ανεξάρτητα όμως από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, φαίνεται σχεδόν αδιανόητο ότι οι Ρώσοι θα αφήσουν στο Διάστημα έναν άνθρωπο που τον έστειλαν εκεί και έχουν την ευθύνη να τον γυρίσουν πίσω. «Υπάρχουν πολλοί καλοί άνθρωποι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα. Θα κάνουν ότι μπορούν για να τηρήσουν την ηθική και συμβατική τους υποχρέωση», λέει στον Telegraph, ο Σκοτ Κέλι, ο αμερικανός αστροναύτης που είχε μείνει στον ΔΔΣ για 340 ημέρες.

Εξάλλου με τον Χέι θα επιστρέψουν και δύο Ρώσοι, ο Πιοτρ Ντούμπροφ και ο Αντον Σκαπλέροφ. Η Roscosmos είναι μάλλον απίθανο να τους άφηνε εκεί. Στον ΔΔΣ παραμένουν άλλοι τρεις Αμερικανοί και ένας Γερμανός που αργά ή γρήγορα θα πάρουν τον δρόμο επιστροφής στη Γη.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ένα τεχνικό θαύμα 100 δισ. δολαρίων, βασίζεται σε ρωσικά τμήματα για την κίνηση και αμερικανικά για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το ένα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άλλο. Είναι ένα από τα ελάχιστα σημεία όπου ΗΠΑ και Ρωσία συνεργάζονταν αρμονικά και δεν βρίσκεται καν στη Γη, σημειώνει ο Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...