427
| Shutterstock

Ο γερμανός συνταξιούχος τουρίστας στην Κω ήταν κατάσκοπος των Τούρκων

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 11:00

Ο γερμανός συνταξιούχος τουρίστας στην Κω ήταν κατάσκοπος των Τούρκων

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 11:00

Η ιστορία του είχε περάσει κάπως στα ψιλά εδώ. Αλλά στον γερμανικό Τύπο βρήκε πολύ και φιλόξενο χώρο. Το ίδιο και τον ιταλικό που, όπως φαίνεται, ψοφάει για κατασκοπευτικά θρίλερ.

Ολα ξεκίνησαν, πάντως, όταν ένας παλιός σιδεράς από την πρώην Ανατολική Γερμανία αποφάσισε να μαζέψει τις λιγοστές οικονομίες που είχε και να εγκατασταθεί στην ηλιόλουστη Κω. Θα ήταν ένας από τους πολλούς βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που στην τελευταία φάση της ζωής τους αναζητούν τη ζεστασιά του Νότου, εάν τον Οκτώβριο του 2014 δεν τον έπιαναν στο Πύλι με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Μόνο που δεν φωτογράφιζε ηλιοβασιλέματα, αλλά στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το έκανε για χρήματα.

Και για λογαριασμό ποιών; Των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, όπως ομολόγησε ο ίδιος στο δικαστήριο που πριν από λίγες ημέρες τον καταδίκασε σε 14 χρόνια κάθειρξη. Οταν είχε συλληφθεί, υπενθυμίζει η γερμανική Welt, είχαν βρεθεί επάνω του μια φωτογραφική μηχανή, τρία usb και ένα ζευγάρι κιάλια. Στην έρευνα που ακολουθεί στο σπίτι του εντοπίζονται και άλλα στοιχεία: γεωγραφικές συντεταγμένες, τουρκικά διαβατήρια, φωτογραφίες με γέφυρες, δημόσια κτίρια, αποθήκες καυσίμων, υποδομές επιμελητείας. Ενα ολόκληρο αρχείο φτιαγμένο με τευτονική ακρίβεια, ένας μικρός θησαυρός στρατιωτικών απόρρητων.

Εκείνος δικαιολογείται, λέει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι απλώς το πάθος του. Φυσικά δεν τον πιστεύει κανείς. Και στο τέλος παραδέχεται την εμπλοκή του. Αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ορίζεται δικάσιμος. Και στη δίκη του αποκαλύπτει την ιστορία του: επί 15 χρόνια είχε υπηρετήσει στον ανατολικογερμανικό στρατό, στη συνέχεια δούλεψε σε ένα συνεργείο. Ηταν το 2009 όταν αποφάσισε να πάει στην Τουρκία. Την ίδια χρονιά στρατολογείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Οι άνθρωποι της ΜΙΤ του υπόσχονται 2.000 ευρώ τον μήνα, τον προσφέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και του αναθέτουν την αποστολή στην Κω.

Στο νησί των Δωδεκανήσων θα φτάσει το 2012. Ενας 65 χρονος από τους πολλούς Γερμανούς, Αγγλους, Ιταλούς και Σκανδιναβούς που έρχονται κατά εκατοντάδες με πτήσεις τσάρτερ. Πίσω από αυτό το δάσος των τουριστών κρύβεται για να κάνει τη δουλειά που του έχει ανατεθεί για λογαριασμό της Αγκυρας. Στη δίκη θα αποκαλύψει ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των επαφών του με την ΜΙΤ γινόταν στη Γερμανία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί οι Tούρκοι 007 αλωνίζουν. Στη χώρα του παρακολουθεί τη δραστηριότητα των κουρδικών οργανώσεων, ψαρεύει υποψήφιους συνεργάτες.

Λέει ακόμη ότι δεν είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που έχει στρατολογηθεί από την ΜΙΤ. Το αντίθετο. Γιατί εάν είναι ακριβείς οι πληροφορίες της Welt, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν 6.000 «πληροφοριοδότες» πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Οι οποίοι συχνά είναι πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας. Σαν τον ανατολικογερμανό σιδερά που έφτασε ως την Κω όχι για να φωτογραφίζει τη θάλασσα αλλά τους ξερούς λόφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...