544
Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του φερόμενου ως δράστη στο Facebook | Facebook/CreativeProtagon

Ενας Αφγανός, μια επίθεση στην Κέρκυρα και ένας φόνος στο Φράιμπουργκ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2016, 14:49
Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του φερόμενου ως δράστη στο Facebook
|Facebook/CreativeProtagon

Ενας Αφγανός, μια επίθεση στην Κέρκυρα και ένας φόνος στο Φράιμπουργκ

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 14 Δεκεμβρίου 2016, 14:49

Ο Χουσεΐν Κ. συνελήφθη στις 3 Δεκεμβρίου ως πιθανός δράστης του βιασμού και της δολοφονίας της Μαρία Λ., 19χρονης φοιτήτριας Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Ο Χουσειν Κ. δηλώνει 17 ετών, είναι Αφγανός και βρίσκεται στη Γερμανία από το Νοέμβριο του 2015 ως ανήλικος ασυνόδευτος. Το έγκλημα είχε γίνει τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Οκτωβρίου, όταν η Μαρία επέστρεφε με το ποδήλατο στο σπίτι της. Το πτώμα της ανακαλύφτηκε το επόμενο πρωί στην όχθη του ποταμού. Το έγκλημα αλλά και η σύλληψη του συγκεκριμένου δράστη προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στη Γερμανία, με την Ανγκελα Μέρκελ να ζητά την αποσύνδεσή του «από μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων (τους πρόσφυγες)» και να συνιστά την αποφυγή των γενικεύσεων. Ο Χουσεΐν Κ. είχε κάνει αίτηση ασύλου στη Γερμανία και φιλοξενούνταν σε οικογένεια. Η σύλληψή του ήρθε κατόπιν εκτεταμένων ερευνών της Αστυνομίας σε 1.400 άτομα και εξέτασης 1.600 στοιχείων.

Η υπόθεση έχει πολλές πτυχές, όπως η γνωστοποίηση της ταυτότητας του πατέρα της (υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατηγορείται ως «συνένοχος για το προσφυγικό»), η δράση της Μαρία Λ. ως εθελόντριας για τους πρόσφυγες, η επιθυμία της οικογένειάς της αντί για στεφάνια στην κηδεία να δοθούν χρήματα υπέρ της ομάδας εθελοντών για τους πρόσφυγες, ο φόβος που επικράτησε στην παραμυθένια πόλη. Ερχεται, όμως, μια άλλη πτυχή, η οποία αφορά την Ελλάδα.

Τον Μάιο του 2013, ένας ανήλικος πρόσφυγας 17 ετών από το Αφγανιστάν είχε χτυπήσει μια 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα και την πέταξε σε βράχια. Η φοιτήτρια τραυματίστηκε σοβαρά, ο ανήλικος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις Φυλακές Βόλου. Επέστρεψε στην Κέρκυρα λίγους μήνες αργότερα για τη δίκη του και το Φεβρουάριο του 2014 καταδικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων σε 10ετή κάθειρξη. Ασκησε έφεση και μεταφέρθηκε εκ νέου στις Φυλακές Βόλου. Αποφυλακίστηκε, έχοντας κάνει 581 ημερομίσθια τον Νοέμβριο του 2015, έχοντας την υποχρέωση μια φορά τον μήνα να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα Αττικής, περιοχή που είχε δηλώσει ως κατοικία. Εκείνον τον Νοέμβριο όντως παρουσιάστηκε, ωστόσο στις 15 Δεκεμβρίου 2015 ήταν άφαντος. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακλήθηκε τότε αμέσως η απόλυσή του από τις Φυλακές.

Ο ανήλικος έχει το ίδιο ακριβώς όνομα με τον συλληφθέντα για το έγκλημα του Φράιμπουργκ, ο οποίος το 2015 βρέθηκε ως ανήλικος ασυνόδευτος να αιτείται άσυλο στη Γερμανία. Στο προφίλ του στο facebook το οποίο άνοιξε το 2016, έχει ανεβάσει αρκετές φωτογραφίες του στις οποίες είναι εμφανής η ομοιότητα με το δράστη του εγκλήματος της Κέρκυρας.

Khavari1

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς ακριβώς βρέθηκε δυο χρόνια από την προφυλάκισή του κι έχοντας μια ποινή κάθειρξης 10 ετών στη Γερμανία;

Με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου που ψηφίστηκε το 2015 (ήταν το πρώτο νομοθέτημα της κυβέρνησης Τσίπρα), η αποσυμφόρηση των φυλακών έγινε αδιακρίτως. Πηγές του Protagon, από δομή που ασχολείται με φυλακισμένους, εξομολογούνται ότι τραβούν τα μαλλιά τους βλέποντας περιπτώσεις ατόμων που αποφυλακίζονται εκμεταλλευόμενα τις ευεργετικές διατάξεις του εν λόγω νόμου, ενώ οι ενδείξεις περί της επικινδυνότητάς τους είναι πάρα πολλές.

Την υπόθεση της σύνδεσης του Χουσεΐν Κ. με το έγκλημα της Κέρκυρας έφερε στη δημοσιότητα το περιοδικό «Stern» και είναι αρκετοί οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ερευνούν σχετικά. Είναι ζήτημα χρόνου να έρθουν στη δημοσιότητα οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Χουσεΐν Κ. αποφυλακίστηκε και «εξαφανίστηκε» κι αυτό που ευχόμαστε όλοι είναι να μην υπάρχει κάτι που να εκθέτει τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...