916
| © European Union

Αλέξης Γεωργούλης: Νέες καταγγελίες από δύο ακόμη γυναίκες και έναν άνδρα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 22:21
|© European Union

Αλέξης Γεωργούλης: Νέες καταγγελίες από δύο ακόμη γυναίκες και έναν άνδρα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2023, 22:21

Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το αίτημα άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη από τις βελγικές Αρχές και ένα 24ωρο αφότου η Ελένη Χρονοπούλου παρέθεσε επωνύμως το χρονικό της καταγγελίας σε βάρος του ευρωβουλευτή για τα σοβαρότατα αδικήματα του βιασμού και της σωματικής βλάβης, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση συνέχισαν να είναι καταιγιστικές.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ την Τετάρτη, πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο και για άλλες καταγγελίες για «ανάρμοστη συμπεριφορά» του πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και γνωστού ηθοποιού, οι οποίες στην πορεία τέθηκαν στο αρχείο.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία που επικαλείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση, «υπήρξε καταγγελία σε αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εργασιακή κακομεταχείριση από συνεργάτη του, περίπου στην αρχή της θητείας του. Εβριζε και είχε εξάρσεις».

Κάτι που επίσης συζητείται έντονα στις Βρυξέλλες είναι ότι ο κ. Γεωργούλης είχε αλλάξει πολλούς συνεργάτες μέχρι σήμερα, με ορισμένες πηγές να μιλούν «για τουλαχιστον πέντε άτομα», κατά το ίδιο Μέσο.

Σημειώνουμε πως οι αναφορές αυτές μοιάζει να συνάδουν και με αυτό που η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου έθεσε ως «μια γενική φήμη για κακή συμπεριφορά από τον Αλέξη Γεωργούλη» η οποία είχε φτάσει στα αυτιά της Κουμουνδούρου προ ετών (διαβάστε σχετικά εδώ).

Στις καταγγελίες που φέρονται να έγιναν από τους εργαζομένους εστίασε και το ρεπορτάζ του Mega. Πρόκειται για καταγγελίες «οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με εσωτερικό έλεγχο και αρχειοθετήθηκαν», ωστόσο δεν αποκλείεται να επανέλθουν στο προσκήνιο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η φερόμενη περίπτωση εργασιακού εκφοβισμού σε βάρος εργαζόμενης στο γραφείο του κ. Γεωργούλη και εκείνη της ενόχλησης ενός άνδρα υπαλλήλου.

Αναλυτικά, το Mega ανέφερε: «Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της παρουσίας του στις Βρυξέλλες φέρεται να είχε επιτεθεί λεκτικά και σε μια κοπέλα η οποία βρέθηκε στο γραφείο του προκειμένου να κάνει την πρακτική της άσκηση.

Συγκεκριμένα, η κοπέλα βρέθηκε στις Βρυξέλλες από τον Νοέμβριο του 2019 έως και τον Μάρτιο του 2020, οπότε εγκατέλειψε την πόλη και το γραφείο του, μετά από φήμες που την ήθελαν θύμα κακοποιητικής συμπεριφοράς, από μέρος του ευρωβουλευτή.

Η ίδια φέρεται να είχε τον ρόλο φωτογράφου σε συνεντεύξεις του ευρωβουλευτή σε διεθνή ΜΜΕ, ενώ μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Μαζί με την κοπέλα από τη Θεσσαλονίκη, έφυγε την ίδια περίοδο και ο υπεύθυνος του γραφείου του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος και είχε φέρει την ασκούμενη στις Βρυξέλλες. Ο συγκεκριμένος άνδρας κατήγγειλε επιθετική συμπεριφορά απέναντί του και εργασιακό bullying από την πλευρά του ευρωβουλευτή».

Μια τρίτη περίπτωση αφορά γυναίκα η οποία αναμένεται να καταγγείλει τον Αλέξη Γεωργούλη για σεξουαλική παρενόχληση, προσέθεσε ο τηλεοπτικός σταθμός. Η γυναίκα αυτή ισχυρίζεται, μάλιστα, πως έχει στοιχεία σε βάρος του ευρωβουλευτή, κατά την ίδια πηγή. Ωστόσο, τότε είχε κάνει απλή αναφορά, χωρίς να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία.

Η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Εφη Κουτσοκώστα μοιάζει να εξηγεί γιατί: «Πρόκειται για μια κοπέλα που εργαζόταν ως ασκούμενη στο γραφείο του κ. Γεωργούλη πριν από κάποια χρόνια και η οποία έμεινε στο γραφείο του για λιγότερο από έναν χρόνο. Η κοπέλα φέρεται να είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση από τον κ. Γεωργούλη εκτός Ευρωκοινοβουλίου, σε κάποιον άλλον χώρο, καθώς και άσκηση σωματικής βίας από τον ίδιο, σύμφωνα με την καταγγελία που είχε κάνει τότε στα αρμόδια όργανα του ΕΚ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, φέρεται να έχει έρθει ήδη σε επαφή με δύο δικηγόρους στην Ελλάδα προκειμένου να δει τι μπορεί να κάνει και αν μπορεί και η ίδια να καταθέσει επίσημη καταγγελία. Είναι, ωστόσο, τρομοκρατημένη από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα με την υπόθεση της πρώτης καταγγέλλουσας, της Ελένης Χρονοπούλου, της οποίας τα προσωπικά στοιχεία διέρρευσαν, κάτι που φοβάται ότι θα συμβεί και στην ίδια».

Οπως και για την περίπτωση της κοπέλας αυτής, από τη Θεσσαλονίκη, οι πληροφορίες της Εφη Κουτσοκώστα συγκλίνουν με εκείνες του Mega και σε ό,τι αφορά τον έτερο πρώην συνεργάτη του Αλέξη Γεωργούλη.

Ανέφερε για τον άνδρα υπάλληλο πως «εργάστηκε για μεγάλο διάστημα στο γραφείο του κ. Γεωργούλη και είχε καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά, ακόμα και bullying από τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, είχε καταγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μπήκε στο αρχείο. Και εκείνος έφυγε από το γραφείο του κ. Γεωργούλη».

«Γενικά, όλα αυτά τα χρόνια ο ευρωβουλευτής είχε αλλάξει πολλούς συνεργάτες. Εχουν φύγει πολλοί, και γιατί ήταν δυσαρεστημένοι», αλλά και γιατί ο ίδιος ο ευρωβουλευτής «επέλεγε να προσλαμβάνει ασκούμενους με πολύ βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, κάτι που είχε προκαλέσει ενοχλήσεις» ανέφερε ακόμη ο ΣΚΑΪ.

Τα επόμενα βήματα

Ο ευρωβουλευτής δηλώνει αθώος, σε πλήρη άγνοια για το περιεχόμενο των βαρύτατων καταγγελιών της Ελένης Χρονοπούλου.

Την Πέμπτη 20 Απριλίου οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη αναμενόταν να λάβουν τη δικογραφία της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη, οι Αρχές θα τον καλέσουν να καταθέσει εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του για να τον καλέσει να καταθέσει. Στη συνέχεια, ο ίδιος δίνει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη.

Εγκριτοι νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια, το πιο πιθανό είναι να μην προφυλακιστεί για τον βιασμό, αλλά αντιθέτως, να δοθεί ημερομηνία της δίκης, λ.χ. σε ένα εξάμηνο, και μέχρι τότε ο ίδιος να παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Εφόσον καταδικαστεί για βιασμό, η ποινή είναι από πέντε μέχρι δέκα χρόνια.

Προτού αποφασίσει η Ολομέλεια του ΕΚ επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας, αναμένεται η συζήτηση της υπόθεσης στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...