815
Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη | Reuters

Αλ Σάρπτον μπροστά στο φέρετρο του Φλόιντ: «Αλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 11:41
Ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη
|Reuters

Αλ Σάρπτον μπροστά στο φέρετρο του Φλόιντ: «Αλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ»

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2020, 11:41

Συγγενείς και φίλοι του Τζορτζ Φλόιντ, καθώς και πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, συγκεντρώθηκαν σε πανεπιστήμιο της Μινεάπολης για την τελετή μνήμης του 46χρονου Αφροαμερικανού, που δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν πριν από 10 ημέρες.

«Αλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», είπε από το βήμα ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, γνωστός πρωτοστάτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, εκφωνώντας τον επικήδειο.

Η τελετή ξεκίνησε με μια συγκινητική ερμηνεία του «Amazing Grace» προτού ο λευκός δήμαρχος της Μινεάπολης γονατίσει δίπλα στο φέρετρο του Φλόιντ.

Τηρήθηκε σιωπή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, όσο δηλαδή ο Σόβιν είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ, κάτι που προκάλεσε τον θάνατό του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

«Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι καταπληκτικό ότι άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο αδελφός του, Φιλονίζ. «Ολοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα την λάβει», πρόσθεσε, ενώ υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων κατήγγειλε την πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης γονατίζει μπροστά στο φέρετρο του Τζορτζ Φλόιντ

«Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών. Δεν πέθανε εξαιτίας ενός συνηθισμένου προβλήματος υγείας. Πέθανε εξαιτίας της συνηθισμένης δυσλειτουργίας του αμερικανικού δικαστικού συστήματος. Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα στη χώρα αυτή, σε τομείς της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της αμερικανικής ζωής», είπε ο Σάρπτον, ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.

Συγγενής του Τζορτζ Φλόιντ ξεσπά σε κλάματα κατά τη διάρκεια της τελετής

Ο αιδεσιμότατος ζήτησε επίσης να οργανωθεί μια πορεία στην Ουάσινγκτον στις 28 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 1963 η ιστορική πορεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, που διέλυσε μια διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο με τη βοήθεια του στρατού για να πάει να φωτογραφηθεί μπροστά από μια εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, ο 65χρονος βαπτιστής πάστορας τον συμβούλευσε «να ανοίξει τη Βίβλο».

Τέσσερις διαδηλώτριες στο σημείο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολη

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σκοτ Χάγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υποτροφίας στο όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 53.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Και άλλες τελετές στη μνήμη του Φλόιντ πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, με επίσημες τελετές να έχουν προγραμματιστεί στη Βόρεια Καρολίνα, όπου είχε γεννηθεί, και στο Χιούστον, όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, όπου θα γίνει η κηδεία του, στις 9 Ιουνίου.

Δέκατη ημέρα διαδηλώσεων

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν οι μεγάλες διαδηλώσεις, στην πλειονότητά τους ειρηνικές, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον φόνο του Φλόιντ, αλλά και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων.

Διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον, στο σημείο όπου έγινε η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το 1963

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον, του Σιάτλ και του Λος Αντζελες, καθώς στις τρεις αυτές τελευταίες πόλεις ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Νέα Ορλεάνη

Στη Βιέννη, επίσης, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση την Πέμπτη με τη συμμετοχή περίπου 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με την αστυνομία, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στη Βιέννη

Εξω από τον Λευκό Οίκο, διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς οι δυνάμεις της τάξης ενίσχυσαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη γειτονική πλατεία Λαφαγέτ, από την οποία ο Τραμπ είχε διώξει με τη χρήση βίας τους διαδηλωτες την Τετάρτη.

Διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο

Η οργάνωση ACLU για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον του αμερικανού προέδρου και άλλων αξιωματούχων για το περιστατικό στην πλατεία Λαφαγέτ, το οποίο χαρακτήρισε «εγκληματική επίθεση εναντίον διαδηλωτών».

Δύο διαδηλωτές με υψωμένες γροθιές μπροστά σε περιπολικό με αφρομερικανό αστυνομικό, στην Ουάσινγκτον

Επειτα από περισσότερο από μία εβδομάδα ταραχών, η κατάσταση μοιάζει να ηρεμεί, καθώς οι διαδηλωτές εκτιμούν ότι πέτυχαν μια πρώτη νίκη στο δικαστικό επίπεδο.

Οπως ζητούσαν, ο εισαγγελέας που ερευνά τον θάνατο του Φλόιντ, άλλαξε την κατηγορία εναντίον του Σόβιν σε φόνο δεύτερου βαθμού και απήγγειλε κατηγορίες για συναυτουργία εναντίον των τριών άλλων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Οι τρεις αστυνομικοί εμφανίστηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο όρισε σε ένα εκατομμύριο την εγγύηση που πρέπει να καταβάλουν για να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι. Το ποσό μπορεί να μειωθεί στα 750.000 δολάρια, αν δεχθούν κάποιους όρους, ανάμεσά τους να μην επικοινωνήσουν με την οικογένεια του Φλόιντ, αλλά και περιορισμοί στη χρήση πυροβόλων όπλων.

Ο Σόβιν πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...