631
2 Ιουνίου, Παρίσι. Παρά την απαγόρευση για την πανδημία, πλήθη νεολαίων συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη ενός νεαρού που σκοτώθηκε το 2016 κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς. Μία «υπόθεση Φλόιντ» α λα γαλλικά | REUTERS / Gonzalo Fuentes

Γιατί αυτή η αλληλεγγύη στην «άλλη Αμερική»;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 07:15
2 Ιουνίου, Παρίσι. Παρά την απαγόρευση για την πανδημία, πλήθη νεολαίων συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη ενός νεαρού που σκοτώθηκε το 2016 κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς. Μία «υπόθεση Φλόιντ» α λα γαλλικά
|REUTERS / Gonzalo Fuentes

Γιατί αυτή η αλληλεγγύη στην «άλλη Αμερική»;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2020, 07:15

Την περίοδο της διοίκησης Τραμπ οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν εντυπωσιακή στροφή στις διεθνείς σχέσεις τους, με ένα επικίνδυνο «τετ α κε» το οποίο έγινε αντιληπτό από τη διεθνή διπλωματία σαν ολισθηρή επιστροφή στην εσωστρέφεια. Πρόκειται για γεγονός πιστοποιούμενο από διάφορα επεισόδια, τα οποία τάραξαν τις παραδοσιακές σχέσεις της Αμερικής τόσο με τους φίλους και συμμάχους της όσο και με τους ανταγωνιστές της, και σε πολλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα, το προεδρικό ύφος που συνοδεύει τις ασυνάρτητες πολιτικές του Λευκού Οίκου ενέπνευσε λαϊκιστές και ακροδεξιούς ηγέτες σε πολλές χώρες, σε βαθμό που γεννήθηκε και ο νεολογισμός «τραμπισμός» με σκοπό να δηλωθεί το αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης και το έλλειμμα στρατηγικής περισσότερο, παρά η συντηρητική ρεπουμπλικανική ιδεολογία.

Παρά ταύτα, ο μαγνητισμός των ΗΠΑ ούτε στην εποχή του Τραμπ έσβησε.

Η ελκτική δύναμη των ΗΠΑ είναι μεγάλη, για τους Δυτικούς τουλάχιστον, και αυτό αποδεικνύεται και στην περίπτωση των διαμαρτυριών που ξέσπασαν σε διάφορες μεγαλουπόλεις εκτός ΗΠΑ ύστερα από τον φόνο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυφύλακα.

Η Washington Post, επισημαίνοντας τα παραπάνω, επιμένει ότι ο κόσμος της Ευρώπης πιστεύει πάντα στην «καλή Αμερική», έχοντας κατά νου εκείνο το ασύλληπτο σε οικονομική ισχύ και πολιτική εξωστρέφεια μέγεθος που τον βοήθησε να ορθοποδήσει μετά τον καταστρεπτικό Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρει ακόμη και έναν καινούργιο «ατλαντισμό» που ενώνει όλους τους πολίτες των δυτικών δημοκρατιών με τους Αμερικανούς. Και δίνει σαν παραδείγματα τις ογκώδεις διαδηλώσεις που έγιναν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και αλλού.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Ελσίνκι (Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto via REUTERS)

Μνημονεύονται επίσης οι δηλώσεις διαφόρων πολιτικών, όπως του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντομίνικ Ράαμπ ή ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες δείχνουν το ζωηρό ενδιαφέρον αλλά και την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ. Ολοι οι φίλοι των ΗΠΑ τονίζουν ότι τα θέματα που σχετίζονται με τις διαμαρτυρίες πρέπει να επιλυθούν γρήγορα και με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στη Ζυρίχη (EPA/ALEXANDRA WEY)

Από πλευράς της η Αφρικανική Ενωση, αφού καταδίκασε τον φόνο του Φλόιντ, επικέντρωσε στις «συνεχιζόμενες πρακτικές διακρίσεων εναντίον των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ». Στην Αυστραλία, όπου προγραμματίζονται νέες διαμαρτυρίες αλληλεγγύης αυτήν την εβδομάδα, η αναταραχή στις ΗΠΑ έχει αναθερμάνει τη συζήτηση για τις εντόπιες αστυνομικές ενέργειες κατά των αυτοχθόνων, κυρίως για ένα περιστατικό του 2015 που αφορά τον θάνατο ενός νεαρού ιθαγενούς κατά την κράτησή του από την αστυνομία. Οι συγγενείς του θανόντος δηλώνουν τώρα ότι το περιστατικό της Μινεάπολης και το αυστραλιανό έχουν κοινή αφετηρία τον ρατσισμό και ότι αμφότερα συνιστούν αδικία.

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Ρότερνταμ (REUTERS/Eva Plevier)

Οι Γάλλοι, με αφορμή τον θάνατο του Φλόιντ, θυμήθηκαν ένα ανάλογο περιστατικό του 2016, όταν ένας νεαρός από τα προάστια του Παρισιού πέθανε από ασφυξία ενώ είχε συλληφθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Και εκείνος ήταν μαύρος, έτσι οι συνειρμοί είναι εύκολοι: στο Facebook ήδη αναρτήθηκαν σχόλια που κάνουν τον παραλληλισμό.

 

Ακόμα και στο Ιντλίμπ της Συρίας ζωγραφίστηκαν οι τοίχοι με γκράφιτι για τον Τζορτζ Φλόιντ (EPA/YEHYA NEMAH)

Η αίσθηση της αδικίας και της αλληλεγγύης ένωσε τις διαμαρτυρίες στο Τορόντο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και σε πολλές δυτικές πόλεις. «Οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι οι δικοί τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ισότητα και τη δικαιοσύνη, θα δυσκολέψουν περισσότερο αν χαθεί η Αμερική» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ισιντζερ, πρώην γερμανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. «Ας ελπίσουμε ότι οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο θα βοηθήσουν ώστε η Αμερική να καταλάβει ότι η δύναμή της επηρεάζει τους πάντες, και την ξεχωρίζει από άλλες μεγάλες δυνάμεις, από τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ. Θα ήταν τραγικό αν η κυβέρνηση Τραμπ μετατρέψει μία τεράστια ευκαιρία για τις ΗΠΑ σε ηθική παραίτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...