447
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους», δήλωσε ο τούρκος ΥΕΘΑ | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Ακάρ: Δεν υποχωρούμε έναντι της Ελλάδας ούτε χιλιοστό – Ο στρατός έχει λάβει οδηγίες

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 19:59
«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους», δήλωσε ο τούρκος ΥΕΘΑ
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Ακάρ: Δεν υποχωρούμε έναντι της Ελλάδας ούτε χιλιοστό – Ο στρατός έχει λάβει οδηγίες

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2022, 19:59

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, με αιχμή τα περί στρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, προειδοποιώντας, για ακόμη μία φορά, τους Ελληνες να μη ξεχάσουν να κολυμπάνε.

Παράλληλα προειδοποίησε, σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία» της γείτονος βρίσκεται σε ετοιμότητα, αφού επεσήμανε ότι η Τουρκία «δεν υποχωρεί» σε σχέση με τα συμφέροντα της.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, «η Eλλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά με μη αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τα παρακολουθούμε όλα στενά. Εχουν γίνει και γίνονται οι απαραίτητες μελέτες για αυτά. Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε με τη Χίο το 1956. Κάποια πράγματα έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα, αλλά τα Ιμια είναι ένα ορόσημο. Δεν τίθεται θέμα μετά από αυτό να κάνουν ένα βήμα. Ας πεθάνουμε, ας γίνουμε μάρτυρες ή βετεράνοι. Είναι τόσο απλό».

«Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως θύμα με μια πολιτική συκοφαντίας και ψεύδους. Υπάρχει η “Μεγάλη Ιδέα” που συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην το ξέρει αυτό», συνέχισε ενώ επιτέθηκε και σε όσους στηρίζουν την Αθήνα:

«Οι τρίτες χώρες επειδή είναι προκατειλημμένες […] παίρνουν μέρος. Εμείς λέμε ότι αν δεν θέλετε να υπάρξει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μην εγκαταλείψετε αντικειμενικά κριτήρια. Αν στηρίξετε την Ελλάδα δημόσια, δυσανάλογα, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Ακολούθησε η αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή. «Μην παραπλανηθείτε με κάποιες προσπάθειες εξοπλισμού, τις λεγόμενες συμμαχίες, τα κατορθώματα ορισμένων χωρών και την ενθάρρυνση όσων προσπαθούν να πουλήσουν όπλα. Αυτά τα όπλα δεν σας χρησιμεύουν. Αυτός ο οπλισμός είναι πολύς για την άμυνα, πολύ λίγος για την Τουρκία. Αυτές οι συμμαχίες είναι άχρηστες. Υπάρχουν παραδείγματα αυτού, κανείς δεν μένει τριγύρω όταν υπάρχει πρόβλημα. Παράδειγμα: 1919-1922. Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εντολοδόχο κατά της Τουρκίας. Μπήκαν στην Ανατολία και έπεσαν στη θάλασσα το 1922. Διαβάστε την ιστορία, θυμηθείτε. Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, λέμε: “Μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε”», δήλωσε ο Ακάρ.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Αγκυρα δεν κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της «ούτε χιολιοστό» και επεσήμανε ότι ο τουρκικός στρατός έχει «λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά» σε μία νέα κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής από την τουρκική πλευρά.

«Αποκλείεται να κάνουμε πίσω ή να υποχωρήσουμε, ούτε στο πεδίο ούτε στο τραπέζι. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση χιλιοστού, ό,τι πρέπει να γίνει για αυτό έχει γίνει και γίνεται. Ειδικότερα, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει σαφείς οδηγίες σχετικά. Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική “ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας”», ήταν τα ακριβή λόγια του Χουλουσί Ακάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News