499
Κατά τον τούρκο υπουργό η Ελλάδα «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για την Τουρκία» | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: «Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Ελληνες»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55
Κατά τον τούρκο υπουργό η Ελλάδα «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για την Τουρκία»
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/TOMS KALNINS

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ: «Το κολύμπι θα ωφελήσει τους Ελληνες»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55

Στη ρητορική της έντασης κατέφυγε εκ νέου η Αγκυρα λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα φιλίας προς τον τουρκικό λαό, με τον υπουργό Αμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, να εκτοξεύει απειλές σε βάρος της Ελλάδας, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Hurriyet.

Με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

Πααράλληλα κατηγόρησε, για ακόμη μία φορά, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών» και μίλησε για μία κατάσταση η οποία δίνει στην Τουρκία «το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών». «Οταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους», πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με την μετάφραση της Καθημερινής.

Μεταξύ άλλων, ο Ακάρ κατηγόρησε την Αθήνα ότι αποφεύγει το διάλογο: «Ενώ τους καλούμε επίμονα στη συνάντηση για τη λύση των προβλημάτων, αυτοί επίμονα αποφεύγουν τον διάλογο. Και συμπεριφέρονται έτσι, και λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που αποφεύγει τον διάλογο. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία σε τρίτα μέρη όπως το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα διμερή μας προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας – ΝΑΤΟ, Τουρκίας – ΕΕ ή Τουρκίας – ΗΠΑ».

Κατά τον τούρκο υπουργό η Ελλάδα «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό και άσχετο περιβάλλον. Κάνοντας αυτό, επιδεικνύει μια ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση». Ανέφερε, δε, ότι «αυτοί που θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο, οι ίδιοι κάνουν μια μάταιη προσπάθεια να οπλιστούν με μια ψευδή αντίληψη της απειλής. Είναι αυτοί που έχουν κάνει περισσότερες από χίλιες παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Το κάνουν αυτό και μετά μας χαρακτηρίζουν επεκτατικούς και επιθετικούς. Ελεος. Η δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους ή φοβούνται να κοιτάξουν σε αυτόν. Αν κοιτάξουν, θα δουν τα αληθινά τους πρόσωπα, ίσως και να ντραπούν».

Κατά τ’άλλα ο Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες στο πεδίο και στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Να το ξέρουν αυτό».

Την προηγούμενη ημέρα, τη σκυτάλη της ρητορικής σε βάρος της χώρας μας είχε λάβει ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θυμήθηκε την… Τριπολιτσά.

«Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε τη σφαγή της Τριπολιτσάς, που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, κατά την οποία χιλιάδες μουσουλμάνοι τούρκοι, αλβανοί αδελφοί μας και εβραίοι δολοφονήθηκαν βάναυσα και βάρβαρα», ανέφερε την Παρασκευή σε σχετική ανάρτησή του ο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...