549
Η χειροποίητη καρφίτσα που αποτελεί ίσως το πρώτο «readymade» αντικείμενο στην ιστορία της Τέχνης | Ny Carlsberg Glyptotek

Αγνωστο έργο του Γκωγκέν αποκαλύπτεται πρώτη φορά

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 18:07
Η χειροποίητη καρφίτσα που αποτελεί ίσως το πρώτο «readymade» αντικείμενο στην ιστορία της Τέχνης
|Ny Carlsberg Glyptotek

Αγνωστο έργο του Γκωγκέν αποκαλύπτεται πρώτη φορά

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2016, 18:07

Η πρώτη φωτογραφία του έργου παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο κοινό την Τετάρτη μέσω του «The Art Newspaper». Oι ειδικοί συμφωνούν πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα πρώτα «readymades» αντικείμενα στην ιστορία της τέχνης (έργα που δημιουργούνται με τη χρήση έτοιμων αντικειμένων), αφού για αυτή την παράξενη καρφίτσα χρησιμοποίησε ένα κομμάτι από σωλήνα σόμπας, την κάσα ενός ρολογιού με δείκτες και μια μπούκλα μαλλιών.

Mette-Gauguin
Η Μέτε ζωγραφισμένη από τον σύζυγό της Πωλ Γκωγκέν. Στο λαιμό φοράει μια καρφίτσα που μοιάζει με αυτή που παρουσιάζεται πλέον στην Κοπεγχάγη

Ισιωσε το μέταλλο από τη σόμπα και το έκοψε σε σχήμα ήλιου κάνοντας οδοντωτές τις ακτίνες του. Δεν είναι σαφές αν η τούφα των μαλλιών ανήκει στην Μέτε ή στον Γκωγκέν. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 1872, φλέρταραν για ένα χρόνο και μετά παντρεύτηκαν όταν αυτός εργαζόταν ως χρηματιστής. Αν και δεν είναι απολύτως εξακριβωμένο ότι όντως, ο ίδιος ο Γκωγκέν έφτιαξε την καρφίτσα η Γλυπτοθήκη Ny Carlsberg της Κοπεγχάγης την παρουσιάζει ως δημιουργία του με την ένδειξη «ένας οικογενειακός θρύλος» πάνω στην συνοδευτική επεξηγηματική καρτέλα. Χρονολογείται στο τέλος του 1870.

Σε ένα πορτρέτο της Μέτε από τον Γκωγκέν που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Οσλο και είναι δημιουργία του 1884, φοράει μια καρφίτσα που μοιάζει εξαιρετικά με το αντικείμενο που τώρα παρουσιάζεται στο παγκόσμιο κοινό. Οι διαφορές είναι ελάχιστες. Eπιπλέον, σε μια φωτογραφία του ζεύγους που τραβήχτηκε τον επόμενο χρόνο, η Μέτε μοιάζει να φοράει και πάλι την ίδια καρφίτσα. Προφανώς ήταν ένα κόσμημα που χρησιμοποιούσε σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

GAUGUIN’S WORLDS | 15.04.-28.08.2016 We open the Spring Special Exhibition this Thursday, April 14th at 5 p.m. You are welcome to join the opening reception. #PaulGauguin #Gauguin #preview #spring #exhibition #french #painting #opening #glyptoteket #artmuseum #copenhagen #københavn #Vesterbro Entrance to the museum.

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης NCG – Ny Carlsberg Glyptotek (@glyptoteket) στις

Το ζεύγος Πωλ και Μέτε Γκωγκέν μετακόμισε στη Κοπεγχάγη το 1884. Ένα χρόνο μετά, εξαιτίας των επαγγελματικών αναποδιών του, επέστρεψε στο Παρίσι μαζί με τον γιο του Γκλόβις και άφησε την Μέτε στην Κοπεγχάγη. Τελευταία φορά το ζευγάρι συναντήθηκε το 1891. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1903 ο Γκωγκέν πέθανε στο νησί της Πολυνησίας.

GettyImages-2663776 (1)
O Γκωγκέν φωτογραφίζεται μπροστά σε έργο του (Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images)

Η Γλυπτοθήκη Ny Carlsberg, διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές με έργα Γκωγκέν. Σύμφωνα με τους επιμελητές, η καρφίτσα πέρασε στα χέρια ενός εκ των τριών γιών της Μέτε μετά τον θάνατό της το 1920. Παραμένει στον έλεγχο της οικογενείας και θα παρουσιάζεται ως δάνειο  στην έκθεση ως και τις 28 Αυγούστου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...