1029
| INTIMEnews

Αυτά είναι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2021, 11:54
|INTIMEnews

Αυτά είναι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2021, 11:54

Τα μέτρα που θα ισχύσουν εφεξής για την ανάσχεση της επιδημίας και ειδικά για όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με την διευθύντρια της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι πολύ πάνω από το 90% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ Covid, είναι ανεμβολίαστοι, κάτι που όπως υπογράμμισε, σημαίνει ότι  χάρη στο εμβόλιο δεν θα χρειαστεί να μετατρέψουμε τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης ασθενών Covid. Το αντίθετο, τόνισε, θα ήταν ανήθικο απέναντι στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών. Χρειαζόμαστε ακόμη 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μιλάμε για μια πανδημία των ανεμβολίαστων, σήμερα όμως υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους και εφόσον υπάρχει επιλογή, είπε, δεν μπορεί η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή να αναστέλλεται. Ετσι μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρχουν από το φθινόπωρο και θα αφορούν τους ανεμβολίαστους ώστε να θωρακίσουμε το δημόσιο σύστημα νοσηλείας από βαριές νοσηλείες.

Ξεκινώντας με την ανακοίνωση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου όσων υγειονομικών επιμένουν να μην εμβολιάζονται και δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης εξαμήνου, θα ισχύσει χωρίς καμία παράταση. Η υποχρεωτικότητα, διευκρίνισε ο κ. Κικίλιας, αφορά και ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, με θεσμοθέτηση σχετικών κυρώσεων και προστίμων για όσους εξ αυτών δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας, όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, με το κόστος τους στα 10 ευρώ (το οποίο θα καλύπτεται από τους ίδιους).  Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα.

Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test την εβδομάδα, τα οποία θα παρέχονται δωρεάν  από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ οι ανεμβολίαστοι φοιτητές δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ/τεστ, αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων).

Για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες στις μετακινήσεις τους με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ θα είναι υποχρεωτικό το rapid test από 17 ετών και άνω και self test για μικρότερες ηλικίες, 5-17 ετών (και εδώ με δαπάνη των πολιτών) .

Εστίαση – διασκέδαση

Από 13/9 στους κλειστούς χώρους εστίασης θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και αυτοί που νόσησαν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων (λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση , με έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή covid free app).

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να μπαίνουν και ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως και 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι με rapid test έως και 48 ώρες πριν

Στα της εργασίας, ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι του είναι εμβολιασμένοι.

Σε όλους τους κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για εμβολιασμένους και μη, όπως και στους ανοικτούς όπου υπάρχει συνάθροιση, ενώ όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στις δημόσιες δομές οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν rapid test (εφεξής δηλ. μόνο σε ιδιωτικά κέντρα με δική τους δαπάνη).

Οικονόμου: Μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί

«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται με επιχειρήματα που δεν γίνονται αποδεκτά από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, η οποία δεδομένου ότι η στάση αυτή αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και το σύνολο της κοινωνικής ζωής, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αέναο διάλογο. Θα τους παραπέμπουμε στους επιστήμονες αλλά πρέπει να λάβουμε μέτρα», υπογράμμισε νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Μega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και επανέλαβε πως  με τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν, «θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν εμβολιαστεί».

Πολάκης: Ο,τι και να ανακοινώσετε, δεν θα εφαρμοστεί

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, ο Παύλος Πολάκης σε ρόλο άτυπου εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και του αντεμβολιαστικού κινήματος, βγήκε να προειδοποιήσει πως ό,τι και αν ανακοινωθεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί

«Ο,τι και να ανακοινώσετε αύριο ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ!!!! Κικίλια και Κοτανιδου σε εσάς το λέω! Όταν η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ πρακτικά από τα εμβόλια ΑΣΤΡΑ και Τζονσον δεν καλύπτεται καθόλου και από τα εμβόλια Πφαιζερ και Μοντέρνα καλύπτεται γύρω στο 35-40% ,τότε προς τι τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα και οι ποινές στους ανεμβολίαστους;» διερωτάται ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα «πύρινη» ανάρτησή του στoν λογαριασμό του στο Facebook, όπου επανέρχεται στο θέμα των μονοκλωνικών (στη θεραπεία δηλ. έναντι της πρόληψης), ενηυμερώνοντας παράλληλα για την καθημερινή του ενασχόληση -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-  με πολλούς ασθενείς Covid-19, ανάμεσά τους και νοσηλευόμενοι…

Λίγο αργότερα ήρθε και η αντίδραση του εκπροσώπου της Κουμουνδούρου, Νάσου Ηλιόπουλου, στα μέτρα της κυβέρνησης.

«Αυτό που θα περίμενε κανείς να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση είναι μέτρα για τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Το γεγονός ότι αντί για αυτό ανακοινώνει μέτρα “για τους ανεμβολίαστους”, δείχνει πόσο μακριά από την έγνοια για τη στήριξη της δημόσιας υγείας βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικο σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε πραγματικά στο δημόσιο σύστημα υγείας», υποστήριξε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας πρέπει να είναι η μοναδική, στην οποία -εν μέσω πανδημίας- συζητάμε για το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων».

«Εδώ και ενάμιση χρόνο το ΕΣΥ λειτουργεί μονοθεματικά», παρατήρησε, κάτι που όπως είπε, «είχε αποτύπωμα σε χιλιάδες απώλειες συμπολιτών μας με άλλες ασθένειες εκτός covid, που δεν είχαν πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας».

«Είναι φανερό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, «ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, για αυτό απέτυχε και στο πεδίο του εμβολιασμού και γι’ αυτό έχει χάσει πλήρως πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέτωπο της πανδημίας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...