763
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Γουάνγκ Γι, στο Πεκίνο, την Παρασκευή | Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Αυστηρή προειδοποίηση Γουάνγκ σε Μπλίνκεν: Μην πατάτε τις κόκκινες γραμμές μας

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 11:07
Ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Γουάνγκ Γι, στο Πεκίνο, την Παρασκευή
|Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Αυστηρή προειδοποίηση Γουάνγκ σε Μπλίνκεν: Μην πατάτε τις κόκκινες γραμμές μας

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 11:07

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, προειδοποίησε την Παρασκευή τις ΗΠΑ ότι η πρόσφατη βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών τίθενται σε κίνδυνο από «διαταραχές» που θα μπορούσαν να τις επαναφέρουν σε μια «πτωτική πορεία», η οποία θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό, αντιπαράθεση, ακόμη και σύγκρουση.

Ο Γουάνγκ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης στο Πεκίνο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, σε μια περίοδο νέας έντασης στις σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων, σημειώνει ο Guardian.

Η τριήμερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα, γίνεται πέντε μήνες μετά την επιτυχημένη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο, την οποία ακολούθησε μείωση των εντάσεων για την Ταϊβάν, αποκατάσταση των επαφών μεταξύ των στρατευμάτων των δύο χωρών και διμερής συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απειλούν τώρα με κυρώσεις κατά των κινεζικών εταιρειών που προμηθεύουν τη ρωσική αμυντική βιομηχανία και επιπλέον εξετάζουν την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει θέσει επίσης αυστηρότερους ελέγχους εξαγωγών σε επεξεργαστές υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας.

Παράλληλα, ενώ ο Μπλίνκεν ταξίδευε για την Κίνα, το Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία που απειλεί να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ, αν η κινεζική εταιρεία δεν το πουλήσει μέσα σε ένα χρόνο, καθώς και την παροχή βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.

Οπως ανέφερε ο Guardian, στην έναρξη της εξάωρης συνάντησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο Πεκίνο, ο Γουάνγκ τόνισε ότι η διμερής σχέση βρισκόταν σε σημείο καμπής.

Οπως είπε, από τη σύνοδο Μπάιντεν-Σι τον Νοέμβριο, η σχέση αυτή «είχε αρχίσει να σταθεροποιείται» με διάλογο και συνεργασία.

«Αυτό χαιρετίζεται από τους δύο λαούς μας και την διεθνή κοινότητα. Αλλά την ίδια στιγμή, οι αρνητικοί παράγοντες στη σχέση εξακολουθούν να αυξάνονται και η σχέση αντιμετωπίζει πολλών ειδών “διαταραχές”», πρόσθεσε.

«Τα νόμιμα αναπτυξιακά δικαιώματα της Κίνας έχουν καταπιεστεί αδικαιολόγητα και τα βασικά μας συμφέροντα αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πρέπει η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν στη σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσουν με σταθερότητα ή να επιστρέψουν σε μια καθοδική πορεία;», επισήμανε ο Γουάνγκ.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα ενώπιον των δύο χωρών μας, το οποίο δοκιμάζει την ειλικρίνεια και τις ικανότητές μας», είπε, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ «να μην πατήσουν στις κόκκινες γραμμές της Κίνας για την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα».

Η αμερικανική και η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκαν στο Πεκίνο την Παρασκευή – Reuters

Ο κινέζος υπουργός συνέχισε να αναφέρεται στις σχέσεις των δύο χωρών, διερωτώμενος αν «θα έπρεπε οι δύο πλευρές μας να ηγηθούν της διεθνούς συνεργασίας σε παγκόσμια ζητήματα ή να εμπλακούν σε ανταγωνισμό και αντιπαράθεση ή ακόμη και να διολισθήσουν σε σύγκρουση, κάτι που θα αποτελούσε “ήττα” για όλους. Η διεθνής κοινότητα περιμένει την απάντησή μας», κατέληξε.

Στην απάντησή του, ο Μπλίνκεν είπε ότι χαιρετίζει την ευκαιρία να έχει πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες «για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, για να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.

»Είναι μια κοινή ευθύνη που έχουμε, όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δεδομένου του αντίκτυπου που έχει η σχέση μεταξύ των χωρών μας σε όλο τον κόσμο», είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι διαχειριζόμαστε υπεύθυνα την σχέση μας», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι επικρατεί σχετική ηρεμία στα στενά της Ταϊβάν μετά τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Σι, μετά από μια περίοδο υψηλής έντασης κατά την οποία κινεζικά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα προσεγγίζουν τακτικά την Ταϊβάν.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη τριβή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μεταξύ της Κίνας –η οποία διεκδικεί την κυριαρχία στο μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας– και των γειτονικών χωρών, ιδιαίτερα των Φιλιππίνων, συμμάχου των ΗΠΑ.

Ένα από τα βασικά θέματα στις συνομιλίες του Πεκίνου θα είναι η συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, η Κίνα έλαβε ορισμένα μέτρα για να περιορίσει την προμήθεια χημικών ουσιών και εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να παράγουν το συνθετικό οπιοειδές φαιντανύλη, την κύρια αιτία θανάτου για Αμερικανούς, ηλικίας 18 έως 49 ετών.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Πεκίνο δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Μπλίνκεν ζητά μεγαλύτερη αποτλεσματικότητα των αστυνομικών επιχειρήσεων εναντίον των κινέζων προμηθευτών.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θέλει επίσης να δώσει ένα μήνυμα ότι οι κινεζικές εταιρείες θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους για την πώληση εξαρτημάτων όπλων και εξοπλισμού στη βιομηχανία όπλων της Ρωσίας, η οποία εκσυγχρονίζεται για να τροφοδοτήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Κίνα απέρριψε τις εκκλήσεις για περιορισμό αυτών των εξαγωγών, περιγράφοντάς τις ως ξένη παρέμβαση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και ενός στενού στρατηγικού της εταίρου.

Αξιωματούχοι στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον δήλωσαν εξάλλου πως ο Μπλίνκεν θα γινόταν δεκτός από τον Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...