359
O Μακρόν στο βήμα της εκδήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στη Σορβόννη στις 25 Απριλίου | Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Μακρόν: «Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 20:17
O Μακρόν στο βήμα της εκδήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στη Σορβόννη στις 25 Απριλίου
|Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Μακρόν: «Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 20:17

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Πέμπτη 25 Απριλίου ότι η Ευρώπη (η Ευρωπαϊκή Ενωση) αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή από τη ρωσική επιθετικότητα» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες (τα μέλη της ΕΕ) να υιοθετήσουν «αξιόπιστη αμυντική στρατηγική», και μάλιστα «λιγότερο εξαρτημένη από τις ΗΠΑ».

Φυσικά, όλα αυτά σχετίζονται με το Ουκρανικό και όχι με την προ ετών δήλωση του Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό». Ο Μακρόν είπε ότι η Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριφέρεται «χωρίς αναστολές» και σχολίασε ότι «πλέον είναι ασαφή τα όριά της». Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Στη δίωρη ομιλία του σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, που έγινε στη Σορβόννη, ο Μακρόν προέτρεψε την Κομισιόν να αναθεωρήσει και την εμπορική πολιτική της, αφού «οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν σέβονται τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου». Είπε: «Η Ευρώπη μας σήμερα είναι ευάλωτη και μπορεί να πεθάνει. Αυτό εξαρτάται μόνο από τις επιλογές μας. Δεν ήταν έτοιμη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, αφού οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει.

»Ο κίνδυνος είναι η Ευρώπη να βιώσει παρακμή, μάλιστα έχουμε ήδη αρχίσει να το βλέπουμε αυτό παρά τις προσπάθειές μας. Η ήπειρος βρίσκεται περικυκλωμένη από άλλες περιφερειακές δυνάμεις, αλλά είμαστε ακόμη πολύ αργοί και όχι αρκετά φιλόδοξοι. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή και σεβαστή, εξασφαλίζοντας η ίδια την άμυνά της και τη στρατηγική αυτονομία της».

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας (ο οποίος, σημειωτέον, δεν μπορεί να επανεκλεγεί τρίτη φορά στον θώκο) σχολίασε ότι κατά το παρελθόν η Ευρώπη ήταν υπερβολικά εξαρτημένη από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια και από τις ΗΠΑ όσον αφορά την ασφάλεια. «Πρέπει να οικοδομήσουμε τη στρατηγική αντίληψη της αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας, αφού η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ‘‘υποτελής’’ στις ΗΠΑ».

Κατά τη λογική του Μακρόν, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και για όλα τα υπόλοιπα (νέα στρατηγική ευρωπαϊκής άμυνας, αμυντικός απογαλακτισμός της ΕΕ από τις ΗΠΑ, κ.λπ.) είναι «η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία» – την οποία ήττα, όμως, επιθυμούν διακαώς και πρώτοι απ’ όλους οι αμερικανοί στρατηγοί και ο σημερινός Λευκός Οίκος, όπως και το ΝΑΤΟ στο οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ (και θα ηγούνται όσο θα υπάρχει, ασφαλώς)…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...