478
Η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πλήττοντας ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία και ρωσικά στρατεύματα σε άλλη περιοχή | Shutterstock

Πώς οι νέοι ATACMS θα δώσουν ανάσες στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 10:15
Η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πλήττοντας ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία και ρωσικά στρατεύματα σε άλλη περιοχή
|Shutterstock

Πώς οι νέοι ATACMS θα δώσουν ανάσες στον Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2024, 10:15

Το επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος: Οι πύραυλοι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς έχουν ήδη φτάσει στο Κίεβο, κρυφά, στις αρχές του μήνα. «Δεν ανακοινώθηκε ότι παρέχουμε στην Ουκρανία» τους νέους ATACMS, «επειδή θέλαμε να διατηρήσουμε την επιχειρησιακή ασφάλεια για την Ουκρανία, όπως μας ζητήθηκε» εξήγησε ο αντισυνταγματάρχης Γκάρον Γκαρν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς πύραυλοι παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Πέρυσι το φθινόπωρο οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στο Κίεβο πυραύλους ATACMS μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 160 χλμ. Τώρα, όμως, οι νέοι ATACMS θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα στο πεδίο, καθώς μπορούν να εκτοξεύονται κατά των όποιων στόχων από απόσταση μεγαλύτερη των 300 χλμ.

Οπως εξηγεί η Μάρτα Στεφανίνι της Corriere della Sera, οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς δίνουν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αλλάξουν την τακτική τους. Λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πυρομαχικά, όπλα και άνδρες, οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν το προηγούμενο διάστημα να εγκαταλείψουν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο οι νέοι ATACMS μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη κάλυψη στον στρατό του Κιέβου, αλλά και να περιπλέξουν τα σχέδια της Μόσχας, η οποία τους τελευταίους μήνες ήταν ελεύθερη να σφυροκοπά σχεδόν καθημερινά ουκρανικές πόλεις.

Οι νέοι ATACMS μπορούν να εκτοξεύονται κατά των όποιων στόχων από απόσταση μεγαλύτερη των 300 χλμ. (Shutterstock)

Η Ρωσία συνεχίζει να ασκεί πίεση στα ανατολικά, κερδίζοντας εδάφη πέριξ των αγροτικών οικισμών Οτσερέτινε (όπου ένας σιδηροδρομικός κόμβος έχει ιδιαίτερη σημασία) και Νοβομπαχμουτίβκα. Οι δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν επίσης να καταλάβουν το Τσάσιβ Γιαρ, μια πόλη περίπου 40 χλμ. βορειότερα, αλλά προς το παρόν απωθούνται από τους Ουκρανούς. Πλέον, όμως, η «επίσημη» είσοδος των ATACMS μεγάλου βεληνεκούς στο θέατρο του πολέμου αναγκάζει αναπόφευκτα τη Ρωσία να αναθεωρήσει τα σχέδιά της.

Οπως θυμίζει η ιταλίδα δημοσιογράφος, πριν από περισσότερο από έναν μήνα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας (buffer zone) για την προστασία των εδαφών που έχει προσαρτήσει η Μόσχα. Στο στόχαστρο της Μόσχας βρίσκεται το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία ενδέχεται να καταστεί ο κύριος στόχος μιας επίθεσης που θα μπορούσε να εξαπολύσει η Ρωσία από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Οι ATACMS, όμως, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Οπως και με πολλά άλλα εξελιγμένα οπλικά συστήματα που παρέχονται στην Ουκρανία, η αμερικανική κυβέρνηση έχει αξιολογήσει αν η χρήση τους θα μπορούσε να συμβάλει στην κλιμάκωση της σύρραξης, ενώ η απόφαση για την αποστολή τους στην Ουκρανία ελήφθη αφού η Βόρεια Κορέα προμήθευσε τη Μόσχα με παρόμοια οπλικά συστήματα. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν επίσης να επισημαίνουν ότι οι πύραυλοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουκρανία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πλήττοντας ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία αλλά και ρωσικά στρατεύματα σε άλλη κατεχόμενη περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...