1139
Αντάρτης της Βόρειας Συμμαχίας σε φυλάκιο στην κοιλάδα Παντσίρ με το πορτρέτο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ πίσω του | EPA/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

Αφγανιστάν: Τώρα όμως αρχίζει αντάρτικο κατά των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 23:45
Αντάρτης της Βόρειας Συμμαχίας σε φυλάκιο στην κοιλάδα Παντσίρ με το πορτρέτο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ πίσω του
|EPA/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

Αφγανιστάν: Τώρα όμως αρχίζει αντάρτικο κατά των Ταλιμπάν

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2021, 23:45

Στην Κοιλάδα Παντσίρ, βλέπει κανείς ακόμα διάσπαρτα τα κουφάρια των σοβιετικών τανκ και τα οστά των πληρωμάτων τους, απομεινάρια που θυμίζουν ότι το σκληροτράχηλο αυτό κομμάτι του Αφγανιστάν δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Σοβιετικών.

Η έδρα των ανίκητων μουτζαχεντίν του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, του θρυλικού πολέμαρχου και αρχηγού της Βόρειας Συμμαχίας, δεν έπεσε ποτέ στα χέρια των Ταλιμπάν και σήμερα είναι το τελευταίο οχυρό που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους, η μοναδική από τις 34 επαρχίες της χώρας, γράφει ο βετεράνος ρεπόρτερ Αντονι Λόιντ στους Times του Λονδίνου.

Οι υπερασπιστές του έδωσαν όρκο να πολεμήσουν για μία ακόμα φορά τους ισλαμιστές αντάρτες και κάλεσαν όποιον θέλει να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί τους. Ηταν πάντα εχθροί των Ταλιμπάν, καθώς δεν ανήκουν στη φυλή Παστούν, στην οποία ανήκουν οι ισλαμιστές, Ορκίστηκαν να μην τους αφήσουν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους στα αφιλόξενα βουνά της περιοχής, από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2001, δύο ημέρες πριν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, όταν καμικάζι βομβιστής της Αλ Κάιντα, σκότωσε τον ηγέτη τους Αχμάντ Σαχ Μασούντ. Η οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν τον θεωρούσε πληροφοριοδότη της CIA.

Η επαρχία Παντσίρ εκτείνεται σε 90 χλμ βραχώδους ορεινής περιοχής στο βορειανατολικό Αφγανιστάν.

Σοβιετικοί πύραυλοι και οχήματα στα χέρια των ανταρτών της Παντσίρ, το 2003 – EPA/SYED JAN SABAWOON

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν, την Τρίτη, σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην περιοχή.

Οι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν, οδό στρατηγικής σημασίας, η οποία διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντοστούμ, διαβόητος αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο Ασράφ Γκάνι έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

Ο Αμρουλάχ Σάλεχ (αριστερά) με τον Ασραφ Γκάνι, στην Καμπούλ, τον Μάρτιο – REUTERS/Mohammad Ismail

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε δε, τους Αφγανούς, να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Υπάλληλοι της αφγανικής πρεσβείας στο Τατζικιστάν, κρεμούν στον τοίχο το πορτρέτο του Αμρουλάχ Σάλεχ, την Τετάρτη  / Embassy of the Islamic Republic of Afghanistan in Dushanbe/Handout via REUTERS

Την ίδια ημέρα, υψώθηκε στην περιοχή η σημαία της Βόρειας Συμμαχίας, για πρώτη φορά από το 2001.

Στα social media ανέβηκαν εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον 32χρονο Αχμάντ Μασούντ –τον γιο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Ο Αχμάντ Μασούντ με το πορτρέτο του πατέρα του δίπλα του, μιλά σε τελετή ονοματοδοσίας με το όνομα του πατέρα του, σε ένα παρκάκι δίπλα στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, τον Μάρτιο – EPA/CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL

Ο Αχμάντ Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως θα αντισταθεί στους Ταλιμπάν και θα κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει τόσο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, όσο και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

«Είμαι στο Παντσίρ μαζί με τον λαό μου. Θα μείνουμε εδώ μαζί τους μέχρι το τέλος», είπε σε βίντεο που ανέβασε.

Στην κοιλάδα, διαμένουν 173.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Τατζίκοι, απόγονοι ενός αρχαίου λαού ιρανικής καταγωγής, που σήμερα μοιράζεται μεταξύ Τατζικιστάν, Αφγανιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Ιράν.

Αφγανός αστυνομικός με φόντο το πορτρέτο του Αχμάντ Σαχ Μασούντ, στην Καμπούλ, το 2012 – EPA

Τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή έχουν βρει καταφύγιο πολλές οικογένειες από άλλες επαρχίες, που περπάτησαν έως και 200 χλμ. για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, καθώς και άγνωστος αριθμός στρατιωτών του αφγανικού στρατού που έφεραν μαζί τον εξοπλισμό τους, όπλα, τανκ και άλλα στρατιωτικά οχήματα. Ο Μπισμιλάχ Καν, υπουργός Αμυνας του Αφγανιστάν, βρίσκεται εκεί για να πολεμήσει στο πλευρό τους.

Παρόλο που το Παντσίρ είναι περικυκλωμένο από τους Ταλιμπάν, η τοπογραφία του το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο «αντίπαλο» και αναλυτές πιστεύουν ότι οι ισλαμιστές γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, όπως λένε.

Η Κοιλάδα Παντσίρ, διάσημη για τα ορυχεία σμαραγδιών, περιτριγυρίζεται από τα βουνά της οροσειράς Χίντου Κους και θεωρείται ιδανική για την απόκρουση στρατιωτικών επιθέσεων. Για αυτό και ήταν πάντα η καρδιά της αντίστασης. Οπως γράφουν οι Times, ακόμα και αν οι Ταλιμπάν υποσχεθούν στους κατοίκους αμνηστία, είναι μάλλον απίθανο να παραδώσουν τα όπλα τους.

Περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ινδία, έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην κοιλάδα, ενώ οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες την γνωρίζουν καλά από τη δεκαετία του ’80 όταν η βρετανική κυβέρνηση παρέδιδε όπλα στον Μασούντ.

Γνωστός με το όνομα, το Λιοντάρι του Παντσίρ, ο Μασούντ απέκρουσε όλες τις επιθέσεις των Σοβιετικών και ηγήθηκε της Βόρειας Συμμαχίας, του συνασπισμού των αφγανικών δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν, με μεγάλη επιτυχία, έως τον θάνατό του.

Ο Αχμάντ Σαχ Μασούντ μιλά στους άντρες του, το 1997 – EPA PHOTO AFP FILES/EMMANUEL DUNAND
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του λατρεμένου τους Αχμάντ Σαχ Μασούντ, το 2001 – EPA PHOTO AFP POOL/ALEXANDER NEMENOV

Ο Αχμάντ Μασούντ είναι ο μόνος του γιος, σπούδασε στην Αγγλία και περιοδεύει στην επαρχία δίνοντας ομιλίες εναντίον των Ταλιμπάν.

Ο 14χρονος τότε Αχμάντ Μασούντ μιλά στο μεγάλο μνημόσυνο για τον πατέρα του, το 2003, στο στάδιο της Καμπούλ – EPA PHOTO/EPA/OLIVIER MATTHYS

Εχει συμμαχήσει με τον Σάλεχ, ο οποίος είναι από το Παντσίρ και έχει την υποστήριξη των κατοίκων. Ο Σάλεχ ήταν στον στενό κύκλο του πατέρα του και μετά τη δολοφονία του, έγινε στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Το 2004, τέθηκε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν και το 2019, αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης.

Αιχμάλωτοι Ταλιμπάν, εισέρχονται σε φυλακή, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Αχμάντ Σαχ Μασούντ στην κοιλάδα του Παντσίρ, το 2001 – EPA

Ο Σάλεχ έχει επιζήσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, με την τελευταία το 2019, όταν βομβιστές αυτοκτονίας και αντάρτες επιτέθηκαν στο αρχηγείο του σκοτώνοντας 30 ανθρώπους.

«Είμαι έτοιμος να πεθάνω με το σώμα μου γεμάτο εκατοντάδες σφαίρες παρά να γίνω μέρος της συμφωνίας των ελίτ που θα πουλήσουν τα δικαιώματα του λαού μου σε μία μεσαιωνική τρομοκρατική οργάνωση», είχε πει τον Φεβρουάριο στον δημοσιογράφο των Times.

Και η μάχη φαίνεται πως τώρα, ξαναρχίζει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...