611
Η φιγούρα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται στην έξοδο της πρωθυπουργικής βίλας. Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινωνία βαθαίνει | SOOC

Μαξίμου: Φοβού το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 23 Ιουλίου 2018, 09:05
Η φιγούρα του Αλέξη Τσίπρα διακρίνεται στην έξοδο της πρωθυπουργικής βίλας. Το αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινωνία βαθαίνει
|SOOC

Μαξίμου: Φοβού το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 23 Ιουλίου 2018, 09:05

«Υπάρχει ένα έντονο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα στην κοινωνία, αν αυτό δεν σπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση», ανέφερε σε συνέντευξη του την προηγούμενη εβδομάδα, στην εφημερίδα «Εποχή» ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Η «Εποχή» δεν είναι μια τυχαία εφημερίδα, μπορεί να μην πουλά πολλά φύλλα, μπορεί να μην είναι η κομματική ναυαρχίδα του ΣΥΡΙΖΑ όπως η «Αυγή», αλλά απευθύνεται σε ένα βαθιά πολιτικοποιημένο κοινό με αναφορές και πορεία στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε το 1988 και έγραψαν αλλά και έτρεξαν για αυτή μερικές από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της αριστεράς όπως ο Αγγελος Ελεφάντης, ο Τάκης Μπενάς, ο Γιάννης Μπανιάς και αρκετοί άλλοι. Μέχρι σήμερα στο τιμόνι της είναι, έστω και με λιγότερο χρόνο από αυτόν που επένδυε πριν γίνει βουλευτής, ο Μάκης Μπαλαούρας.

Σε αυτή την εφημερίδα, με το ισχυρό στίγμα για τον πυρήνα του χώρου, γράφτηκε η φράση του Ηλία Νικολακόπουλου «να σπάσει το παγιωμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα του “φύγετε”», που απηχεί τον μεγαλύτερο φόβο του Μαξίμου, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα.

Για την ανακοπή αυτού του ρεύματος, που εκφράζεται με μικρές διακυμάνσεις σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να τρέξουν έναν αγώνα δρόμου, με «καμπανάκι» τη ΔΕΘ. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν μπει με πειστικό τρόπο στην ατζέντα η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιδόματα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, η 13η σύνταξη ως «παυσίπονο» στην ψηφισμένη από την κυβέρνηση μόνιμη περικοπή των συντάξεων προκειμένου τα αποτελέσματα «στην τσέπη» να μην είναι εμφανή πριν τις εκλογές και βέβαια το «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων.

Για το τελευταίο που θα αποτελέσει και αιχμή του προεκλογικού δόρατος της κυβέρνησης, επίσημα τα στελέχη της λένε ότι δεν θα γίνει μονομερής ενέργεια και θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις μετά από συμφωνία με τους δανειστές. Ανεπίσημα όμως ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάνουν βήμα πίσω, μολονότι γνωρίζουν ότι το Eurogroup, προκειμένου να μη δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο, δεν θα δώσει πράσινο φως στην ακύρωση των ψηφισθέντων –από την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία, ας μην το ξεχνάμε– μέτρων. Χαρακτηριστική η φράση υπουργού σε πηγαδάκι δημοσιογράφων «αν δεν συμφωνήσουμε, θα πάμε με αυτό σε εκλογές».

Υπό αυτό το πρίσμα, αρκετοί στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η διαφορά μπορεί να μειωθεί οδηγώντας ακόμα και σε ένα ντέρμπι με την ΝΔ, όμως υπάρχουν και άλλοι που απλώς επενδύουν στην γρήγορη επιστροφή μετά την ήττα· αυτή μοιάζει να είναι προεξοφλημένη, γεγονός που δημιουργεί μια αόρατη αλλά υπαρκτή ατμόσφαιρα ηττοπάθειας.

Αλλωστε τα προβλήματα, όχι μόνο γενικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για αυτήν τη συγκεκριμένη ηγετική ομάδα του Μαξίμου, πληθαίνουν.

Η υπόθεση της πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας που κατέθεσε η εταιρείας Δίοδος που ανήκει στην οικογένεια Τσίπρα προκειμένου να κερδίσει διαγωνισμό ύψους 1,1. εκατ. ευρώ και για την οποία ακόμη το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απαντήσει καθαρά, δημιουργεί μια ακόμα πληγή. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η ΝΔ δεν ανέδειξε τυχαία το θέμα· στόχος της είναι το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα, η ακύρωση της φράσης «είμαστε από άλλο μέταλλο» που ακούμε συχνά από κυβερνητικά στελέχη.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές: «Δεν επιλέγουμε την λασπομαχία αλλά θα απαντάμε με στιβαρότητα σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε». Αφού ανέφερε στη Βουλή ονόματα επιχειρηματιών που έχουν περάσει τις πύλες του Μαξίμου και η κυβέρνηση χρέωνε αποκλειστικά στη ΝΔ, σήκωσε το γάντι στις επιθέσεις στο οικογενειακό του περιβάλλον βάζοντας για πρώτη φορά στο στόχαστρο την οικογένεια Τσίπρα.

Ο φόβος από το αντισυριζα-κλίμα σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο των βασικών ηθικών αρχών της αριστεράς, θα κάνει την κυβέρνηση να προσφέρει απλόχερα μια μεγάλη δόση από ένα μείγμα παροχολογίας και σκανδαλολογίας.

Μπορεί να μην ξέρουμε πότε ακριβώς θα πάμε σε εκλογές, το σίγουρο είναι ότι με αυτή την συνταγή θα πορευτεί ο Πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, ο φόβος πλέον ακόμα και υποσυνείδητα δείχνει να τους καθοδηγεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...