345
Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Καλντέιρα Καμπράλ με την επίτροπο εσωτερικής αγοράς της ΕΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα (Πολωνέζα) τον περασμένο Απρίλιο | EPA / ANTONIO COTRIM

Κάν’ το όπως η Πορτογαλία: συναίνεση, μεταρρυθμίσεις, εξωστρέφεια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 17:00
Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομίας Καλντέιρα Καμπράλ με την επίτροπο εσωτερικής αγοράς της ΕΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα (Πολωνέζα) τον περασμένο Απρίλιο
|EPA / ANTONIO COTRIM

Κάν’ το όπως η Πορτογαλία: συναίνεση, μεταρρυθμίσεις, εξωστρέφεια

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 17:00

Η Πορτογαλία, όπως και η Ελλάδα -γράφει η σχετική σύνοψη της διαΝΕΟσις-, είναι μια σχετικά μικρή χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης. Οπως και η Ελλάδα, μπήκε σε μνημόνιο στις αρχές της δεκαετίας. Αντίθετα με τη χώρα μας, όμως, βγήκε από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια, και έκτοτε αναπτύσσεται και προοδεύει. Πώς τα κατάφερε;

Σήμερα όλοι μιλούν για τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην έξοδο από την κρίση η αύξηση των εξαγωγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά περισσότερο από 10% την περίοδο 2008 – 2016.

Μπορεί να διδαχθεί κάτι η Ελλάδα από το παράδειγμα της Πορτογαλίας; Και αν ναι, τι;

Η «διαΝεοσις» ταξίδεψε στη χώρα και μέσα από μια εκτενή και διεισδυτική δημοσιογραφική έρευνα παρουσιάζει σήμερα στοιχεία για μια σειρά από κλάδους της οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό (κρασί, φελλοί, ελαιόλαδο, ρούχα, τρόφιμα, κ.ά), αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που συνέβαλαν στο εξαγωγικό θαύμα που έδωσε ώθηση στην οικονομία.

Portogal_AEP_factory

Πώς τα κατάφεραν οι Πορτογάλοι

– Εξασφάλισαν συναίνεση στο πολιτικό σύστημα για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

– Αξιοποίησαν αποτελεσματικά τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.

– Απλοποίησαν τις διαδικασίες και τις δομές του Δημοσίου, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία.

– Διαφοροποίησαν τα προϊόντα τους από τα αντίστοιχα αγορών που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν λόγω χαμηλού κόστους παραγωγής (π.χ. Κίνα) επενδύοντας στην ποιότητα και στο design με στόχο υψηλότερες τιμές πώλησης.

– Δημιούργησαν νέες ενώσεις εξαγωγέων ή ενίσχυσαν ήδη υπάρχουσες.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

-Στο 43,1% του ΑΕΠ έφθασε το ποσοστό των εξαγωγών το 2017.

-Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε και θα φθάσει τα 600 ευρώ το 2019.

-Η ανεργία έπεσε κάτω από 9%.

-Οι μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων αποκαταστάθηκαν.

-Οι συντάξεις αυξήθηκαν.

-Η ανάπτυξη έφθασε το 2,7% το 2017.

Τι λέει το πολιτικό προσωπικό

«Είπαμε ότι θα μειώσουμε τον χρόνο ίδρυσης μιας επιχείρησης σε μία ημέρα. Υστερα είπαμε, όχι, σε μία ώρα. Αποτέλεσμα; Για τη δημιουργία μιας επιχείρησης χρειάζονται τώρα 47 λεπτά!» δηλώνει ο Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ, υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας.

«Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των εξαγωγών επί του ΑΕΠ από 42% που είναι σήμερα στο 50% μέχρι το 2025%» λέει ο Λουίς Κάστρο Ενρίκες, πρόεδρος του Πορτογαλικού Οργανισμού Επενδύσεων.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.