461
Η γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί συνέντευξη μετά το τέλος των συνομιλιών | REUTERS/Hannibal Hanschke

Συμφώνησαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ – Ποια είναι η συμβιβαστική λύση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 23:43
Η γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί συνέντευξη μετά το τέλος των συνομιλιών
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Συμφώνησαν Μέρκελ και Ζεεχόφερ – Ποια είναι η συμβιβαστική λύση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 23:43

Επειτα από τις μαραθώνιες επαφές, που γίνονταν από νωρίς τη Δευτέρα, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, το βράδυ της ίδιας ημέρας, για την εκτόνωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης που είχε ξεσπάσει για το Μεταναστευτικό.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ο οποίος επιβεβαίωσε στη Welt ότι θα να παραμείνει στη θέση του. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ζεεχόφερ είχε δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί.

«Πιστεύω ότι έπειτα από σκληρή πάλη και δύσκολες μέρες βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε αμέσως μετά η Καγκελάριος Μέρκελ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με τον κυβερνητικό της εταίρο, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

«Θα εγκαταστήσουμε στη Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Έτσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στη δευτερογενή μετανάστευση», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ηγετικές ομάδες των δύο συντηρητικών κομμάτων της γερμανικής κυβέρνησης, CDU και CSU, συνεδρίαζαν από νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων transit στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας, για τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, όπως έγραψε το ΑΜΠΕ, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Τι προηγήθηκε

Η αγωνία του πολιτικού προσωπικού της Γερμανίας για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Ανγκελα Μέρκελ αποκρυσταλλώνεται στη δήλωση του προέδρου της γερμανικής Βουλής, πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μεσολάβησε για την αποκλιμάκωση της κρίσης: «Η Ενωση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» είπε.

2018-07-02T153909Z_461475362_RC1E5D175720_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-GERMANY
Ο Χορστ Ζεεχόφερ προς τα Μέσα: «Εγώ την έκανα καγκελάριο, δεν θα με απολύσει η Μέρκελ!» (REUTERS / Hannibal Hanschke)

Η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής της, Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας για συνομιλίες. Ωστόσο ο Ζεεχόφερ λίγη ώρα πριν από αυτή τη συνάντησή τους δεν ήταν διαλλακτικός: «Δεν θα αφήσω να με απολύσει μια καγκελάριος η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα» δήλωσε. (Υπενθυμίζεται ότι ο Ζεεχόφερ είχε δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί και από υπουργός και από αρχηγός του κόμματός του, αν δεν ικανοποιούνταν οι αξιώσεις του στο Μεταναστευτικό.)

Και γκάλοπ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL, το 67% των Γερμανών θεωρεί «ανεύθυνο» τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από τον Ζεεχόφερ και το κόμμα του. Μάλιστα το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Μεταναστευτικό, όπως προτείνει η κυρία Μέρκελ. Υπέρ των θέσεων του Ζεεχόφερ τάσσονται ωστόσο οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) σε ποσοστό 88%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...