467
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει έτοιμος να σηκωθεί από την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Τα ποσοστά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ιδιαίτερα υψηλά | INTIMENEWS

Δημοσκοπική κατάρρευση Τσίπρα – στο 14,1% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2018, 09:51
Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει έτοιμος να σηκωθεί από την καρέκλα του Πρωθυπουργού. Τα ποσοστά της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ιδιαίτερα υψηλά
|INTIMENEWS

Δημοσκοπική κατάρρευση Τσίπρα – στο 14,1% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2018, 09:51

Σκηνικό κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ (και βεβαίως των ΑΝΕΛ) περιγράφει νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» και η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα και όλων των άλλων σφυγμομετρήσεων, ακόμα και αυτών -των όσων λίγων- δημοσιεύονται στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Το νήμα είναι το ίδιο: το κυβερνών κόμμα εξαϋλώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, πληρώνοντας τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και τη συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία» με την ΠΓΔΜ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα «δεν περνάει» στα στρώματα των ψηφοφόρων το αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και δίκαιη ανάπτυξη.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάζουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μονοψήφια ποσοστά στη Μακεδονία!

Οι απώλειες για την κυβέρνηση είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από την όποια απόφαση του Eurogroup για το χρέος ούτε φυσικά από τις φιέστες με τις γραβάτες.

Το Σκοπιανό αναδεικνύεται ως δημοσκοπική «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε πρωτοφανή συρρίκνωση τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου. Για πρώτη φορά, δε, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία υπέρ των πρόωρων εκλογών (τις προκρίνει το 38%), αντί της ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται στα υψηλότερα ποσοστά της (36,7% στην εκτίμηση ψήφου) από την ανάληψη της κομματικής ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευρύνοντας την ψαλίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 14,1 μονάδες (22,6 %). Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis η διαφορά ανοίγει κατά 1,1%, πρωτίστως λόγω των απωλειών που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανέρχεται στα χαμηλότερα ποσοστά της άνοιξης του 2017, όταν με διάφορες παλινωδίες είχε τινάξει τη δεύτερη αξιολόγηση στον αέρα.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 9,9% βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 8% και το ΚΚΕ με 6,8%, ενώ την είσοδο στη Βουλή εμφανίζεται να εξασφαλίζει και η Ενωση Κεντρώων με 3,2%, παίζοντας και αυτή το χαρτί του Μακεδονικού.

Οι ΑΝΕΛ φεύγουν, ο Βελόπουλος έρχεται;

Αντιθέτως μακριά από το όριο του 3% οι ΑΝΕΛ, που υποχωρούν στο 2%. Είναι προφανές ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου δεν έπεισε με την επαμφοτερίζουσα στάση του στο Σκοπιανό (διαφωνώ με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση). Σε αυτόν τον χώρο της εθνικολαϊκιστικής Δεξιάς φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Δεν είναι μόνο οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από τους ΑΝΕΛ, είναι και το γεγονός ότι για πρώτη φορά -τουλάχιστον σύμφωνα με τις μετρήσεις της Metron Analysis- το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, Ελληνική Λύση, εμφανίζεται πάνω από το κόμμα του κ. Καμμένου, καθώς μετρήθηκε στο 2,8%!

Το Σκοπιανό εξελίσσεται σε μπούμερανγκ για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (το 72% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και μόνο το 23% τη βλέπει θετικά), αλλά δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που εξηγεί την κυβερνητική καταβύθιση. Η οικονομία παραμένει το μεγάλο βαρίδι και η συμφωνία στο Eurogroup δεν ανατρέπει την εικόνα. Το 57% των ερωτηθέντων (έναντι 25%) αξιολογεί αρνητικά όσα συμφωνήθηκαν – και, συνακόλουθα, τους πανηγυρισμούς στο Ζάππειο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...