341
Η αμφισβήτηση του προσώπου της καγκελαρίου είναι σε υψηλά επίπεδα | REUTERS/Hannibal Hanschke

Οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη στη Μέρκελ – Σχεδόν οι μισοί ζητούν να παραιτηθεί για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:50
Η αμφισβήτηση του προσώπου της καγκελαρίου είναι σε υψηλά επίπεδα
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Οι Γερμανοί γυρίζουν την πλάτη στη Μέρκελ – Σχεδόν οι μισοί ζητούν να παραιτηθεί για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2018, 13:50

Οι καιροί είναι οπωσδήποτε κρίσιμοι για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Μετά το εκλογικό στραβοπάτημά της, την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και, τέλος, τους συμβιβασμούς που οδήγησαν στο κυβερνητικό σχήμα, η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται τώρα αλλεπάλληλα πλήγματα και αποδυναμώνεται με ταχύ ρυθμό.

Δημοσκόπηση που γνωστοποιήθηκε την Παρασκευή δείχνει ότι δύο Γερμανοί στους πέντε επιθυμούν η καγκελάριος να παραιτηθεί, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική.

Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του YouGov δήλωσε ότι η Μέρκελ πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για έναν διάδοχο, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό (42%) απάντησε ότι πρέπει να παραμείνει στην καγκελαρία.

Η Μέρκελ έχει δεχθεί τη διορία που της έθεσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ως το τέλος Ιουνίου για να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την εισροή μεταναστών στη Γερμανία, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Αυτήν την Κυριακή μάλιστα θα συμμετάσχει με άλλους επτά κυβερνήτες ευρωπαϊκών χωρών (στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα) σε μια μίνι σύνοδο ακριβώς για το Μεταναστευτικό. Την προσεχή εβδομάδα ακολουθεί και η Σύνοδος Κορυφής.

Αν η γερμανίδα καγκελάριος αποτύχει να βρει κοινή ευρωπαϊκή λύση, όπως επιδιώκει και θέλει η ίδια, ο Ζεεχόφερ, που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), έχει απειλήσει ότι θα κλείσει τα γερμανικά σύνορα για τους αιτούντες άσυλο.

Η Μέρκελ τονίζει από την πλευρά της ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει συμφόρηση, οξύνοντας την ένταση μεταξύ της Γερμανίας και των γειτόνων της και υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει και σε εικασίες σχετικά με ενδεχόμενη κατάρρευση του συντηρητικού μπλοκ, που αποτελείται από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU. Σε αυτή την περίπτωση η γερμανίδα καγκελάριος θα χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και ίσως αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών (32%) πιστεύει ότι η διαμάχη των δύο συντηρητικών κομμάτων ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης Μέρκελ, στην οποία πάντως συμμετέχουν και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD). Το 31% εκτιμά ότι ο συνασπισμός μπορεί να αντέξει έως τις επόμενες εκλογές το 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...