498
Στο τραπέζι της διάσκεψης, το βλέμμα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Τραμπ λέει πολλά | REUTERS/Yves Herman

Ο Τραμπ αποχώρησε πρόωρα από το G7 με απειλές κατά των συμμάχων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2018, 19:45
Στο τραπέζι της διάσκεψης, το βλέμμα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Τραμπ λέει πολλά
|REUTERS/Yves Herman

Ο Τραμπ αποχώρησε πρόωρα από το G7 με απειλές κατά των συμμάχων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2018, 19:45

Ηλθε, τους είδε και τον είδαν, δεν βρήκαν κοινό έδαφος σε όλα και απήλθε νωρίτερα από τη σύνοδο της G7 ο Ντόναλντ Τραμπ. Πριν αποχωρήσει δεν έχασε την ευκαιρία να τα βάλει με τους συμμάχους του και να πει  σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να διαγνώσει τις προθέσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν μέσα σε ένα λεπτό. Εφυγε, δηλαδή, με απειλές.

Προειδοποίησε τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ότι «θα κάνουν λάθος» εάν προβούν σε αντίποινα στους δασμούς που επέβαλε η Αμερική σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Διαμήνυσε ότι η χώρα του έχει τόσο μεγάλη εμπορική βαρύτητα που μπορεί να κερδίσει «χίλιες φορές στις χίλιες» τυχόν εμπορική σύγκρουση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θέλει «δίκαιη» πρόσβαση στις ξένες αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες, αλλά και ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία και το αμερικανικό εργατικό δυναμικό από «άδικες εμπορικές πρακτικές».

Κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ έχουν αδικηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από τους εταίρους τους ώστε έχουν καταντήσει «ο κουμπαράς από τον οποίο όλοι κλέβουν». «Αυτό θα αλλάξει», προσέθεσε, διαφορετικά η Ουάσιγκτον «θα σταματήσει να κάνει εμπόριο» με όσους επιμένουν στο σημερινό καθεστώς.

2018-06-09T145723Z_939107649_HP1EE6915JN8M_RTRMADP_3_G7-SUMMIT-CANADA
(REUTERS/Yves Herman)

Για την Κορέα είπε ότι πρέπει να επιτύχει την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, ενώ εκτίμησε τη δουλειά για την προετοιμασία της διάσκεψης που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα.

Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι θα κάνει κάτι θετικό για τον λαό του, τονίζοντας ότι μπορεί να κάνει «μεγάλη» την Βόρεια Κορέα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο για μια φορά.

Η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη θα είναι μία «αποστολή ειρήνης», σχολίασε.

«Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να δούμε αν είναι σοβαροί ή όχι; Πιστεύω ίσως από το πρώτο λεπτό», αποφάνθηκε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες. «Ποιος ξέρει; Μπορεί να μην προχωρήσει. Υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να μην προχωρήσει. Και μια πιο ισχυρή πιθανότητα να πάρει κάποιο χρόνο. Θα είναι μια διαδικασία», είπε.

Τουλάχιστον «θα συναντηθούμε. Θα ιδωθούμε. Και ελπίζω πως θα εκτιμήσουμε ο ένας τον άλλον και πως θα ξεκινήσουμε μια διαδικασία».

Τέλος, για το Ιράν ανέφερε ότι συζητήθηκε η απειλή από την Τεχεράνη, όπως και ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην G7 μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.

2018-06-09T163306Z_2019467442_RC17F2A3BAE0_RTRMADP_3_G7SUMMIT-CANADA
Ο Τραμπ αναχωρεί για τη Σιγκαπούρη (REUTERS/Leah Millis)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από τη διάσκεψη πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών, κίνηση που δείχνει τις ρωγμές που υπάρχουν στο πλαίσιο της G7. Η επιβολή των δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά απλά επιδείνωσε το κλίμα.

Μετά από αυτά ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι που θα τον οδηγήσει στη Σιγκαπούρη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κιμ, το πρωί της Τρίτης.

Πιθανός σταθμός είναι και η Σούδα, όπου το Air Force One θα μπορούσε να ανεφοδιαστεί και ενδεχομένως να παραμείνει για λίγες ώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...