552
H σκιά του Τζεφ Μπέζος σε ομιλία του το 2014. Αφού έχει κατακτήσει τη Γη με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τώρα θέλει να κατακτήσει και τη Σελήνη | Photo by David Ryder/Getty Images/Ideal Images

Τι θα γίνει ως το 2118: Το διαστημικό όραμα του Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 09:03
H σκιά του Τζεφ Μπέζος σε ομιλία του το 2014. Αφού έχει κατακτήσει τη Γη με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, τώρα θέλει να κατακτήσει και τη Σελήνη
|Photo by David Ryder/Getty Images/Ideal Images

Τι θα γίνει ως το 2118: Το διαστημικό όραμα του Τζεφ Μπέζος

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 09:03

To 1969 οι Ζάγκερ και Εβανς τραγουδούσαν το «In the Year 2525», απηχώντας με τον τρόπο τους τις ανησυχίες και τους πόθους μιας ολόκληρης γενιάς για το μέλλον. Τότε ο Τζεφ Μπέζος ήταν ένα παιδάκι πέντε ετών. Εν έτει 2018, ο ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, παρουσίασε το δικό του όραμα –και τις δικές του ανησυχίες– για το μέλλον. Θα μπορούσε να τραγουδά το δικό του «In the Year 2118»…

«Θα πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον πλανήτη. Πρόκειται να τον αφήσουμε και αυτό θα κάνει τον πλανήτη μας καλύτερο. Θα πηγαίνουμε και θα ερχόμαστε και όσοι θέλουν να μείνουν εδώ, θα μείνουν» είπε ο 54χρονος αμερικανός μεγιστάνας, ο οποίος είναι και αφεντικό της διαστημικής εταιρείας Blue Origin.

Μιλώντας σε συνέδριο για το Διάστημα, ο Μπέζος παρουσίασε το δικό του όραμα για το μέλλον.

Το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας θα μεταφερθεί στο Διάστημα, σε άλλους πλανήτες, σε αστεροειδείς και στη Σελήνη, όπου θα δημιουργηθεί μια μεγάλη αποικία, ενώ η Γη θα παραμείνει μόνο ως τόπος κατοικίας και δραστηριοτήτων της ελαφριάς βιομηχανίας: αυτό σκέφτεται και αυτό πιστεύει ότι θα γίνει το αργότερο μέχρι το 2118.

«Η Γη δεν είναι πολύ καλό μέρος για να κάνει κάποιος βαριά βιομηχανία. Είναι αυτή τη στιγμή βολική για μας, αλλά στο όχι τόσο μακρινό μέλλον –μιλάω για μερικές δεκαετίες, το πολύ 100 χρόνια– θα αρχίσει να είναι πιο εύκολο να κάνουμε στο Διάστημα πολλά πράγματα που σήμερα κάνουμε στη Γη, επειδή θα έχουμε πια διαθέσιμη πολλή ενέργεια», εξήγησε.

Η Blue Origin, ανταγωνιστική της εταιρείας Space X του Ελον Μασκ, είναι πρόθυμη, όπως είπε, να συνεργασθεί με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) και με την ευρωπαϊκή (ESA) για να δημιουργηθεί αποικία στη Σελήνη. Κάτι τέτοιο, ανέφερε, θα είναι σχετικά εύκολο, επειδή ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη μας δεν είναι μακριά, ενώ έχει και αποθέματα νερού, τα οποία, μεταξύ άλλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία καυσίμων.

58b98577be967321028b482e-960-720

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τόνισε ότι η διαστημική εταιρεία του έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το κόστος των διαστημικών ταξιδιών και, μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσει πλοία ως εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων. Αντίθετα με τον Μασκ και τη Space X, η Blue Origin, όπως είπε, δεν έχει καθόλου σχέδια για αποστολή στον Αρη, αλλά επικεντρώνεται σε πιο κοντινούς προορισμούς.

Στρατηγική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε, είναι οι πύραυλοί του μια μέρα να βοηθήσουν, ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν πια και να εργάζονται εκτός της Γης. Παράλληλα, είπε, όλη σχεδόν η βαριά βιομηχανία θα πρέπει να «εξοβελισθεί» έξω από τον πλανήτη μας και, αντί για ορυκτά καύσιμα, να δουλεύει πλέον με ηλιακή κυρίως ενέργεια.

Για όλα αυτά, υπογράμμισε, το πρώτο αποφασιστικό βήμα και η «γέφυρα» για την περαιτέρω επέκταση στο Διάστημα θα είναι η δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη, κάτι για το οποίο πρέπει να συνεργασθεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Μπέζος αναφέρεται στα σχέδιά του για τη Σελήνη. Τον Μάρτιο του 2017, η Washington Post –εφημερίδα που του ανήκει– δημοσίευσε λεπτομέρειες από ένα ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφορεί στα γραφεία της NASA αλλά και στο Οβάλ Γραφείο, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός μεγιστάνας παρουσιάζει τα σχέδιά του ώστε ως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσει μια αποστολή εφοδίων προς τη Σελήνη –«με τον τρόπο της Amazon», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται– τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες για μια πρώτη αποικία ανθρώπων στο φυσικό μας δορυφόρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News