536
|

Δημοσκοπήσεις: Οι συντάξεις «τρώνε» τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 07:00

Δημοσκοπήσεις: Οι συντάξεις «τρώνε» τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 07:00

Η αναντιστοιχία υποσχέσεων και πράξεων φθείρει πλέον δραματικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse που διεξήχθη για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Κομβικό μάλιστα ζήτημα είναι αυτό των προβλεπόμενων μειώσεων των συντάξεων, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε για να εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Αυτές οι συντάξεις που δήθεν θα προστάτευε η κυβέρνηση της Πρώτης Φοράς Αριστερά τώρα περιμένουν να εξαϋλωθούν, κάτι που επιβεβαίωσε και «ανώτατος» αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το τελευταίο διάστημα παρελαύνουν από κανάλια και ραδιοσταθμούς αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο ίσως ματαιωθεί. «Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν» είπε, ενώ γείωσε και τους στόχους της ανάπτυξης για το 2018 στο 2,1%.

Αυτό το περιβάλλον συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας αναδεικνύεται σε πολιτικό βαρόμετρο. Σχεδόν οι μισοί Ελληνες πιστεύουν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί πραγματικά να ακυρώσει ή να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων.

Μολονότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτρέψει την μείωση των συντάξεων, μόλις το 36% απαντά ότι αυτό είναι σίγουρα ή μάλλον εφικτό, ενώ αντίθετα το 48% εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Περίπου ένας στους τρεις Ελληνες (34%) πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να καταφύγει σε εκλογές φέτος. Στον αντίποδα, το 53% βλέπει τις κάλπες να στήνονται το επόμενο έτος, με ελαφρώς περισσότερους (28%) να θεωρούν ότι η εκλογική μάχη θα λάβει χώρα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ το 25% προκρίνει ως πιθανότερη περίοδο το πρώτο μισό του χρόνου, κοντά στις ευρωεκλογές.

1526039604_758778_1526163015_noticia_normal_recorte1gallup

Οταν γίνουν οι εκλογές, η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει προβάδισμα 10,5 μονάδων, διευρύνοντας το προβάδισμά της κατά μισή μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ απολαμβάνει το 32% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί στάσιμος στο 21,5%.

Στην τρίτη θέση, με 8%, ισοδυναμούν το Κίνημα Αλλαγής – που χάνει μια μονάδα – και η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 6%. Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων μένουν εκτός Βουλής, με 2% έκαστο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου σε πανελλαδικό δείγμα 1.341 πολιτών.

Το δημοσκοπικό πλεονέκτημα της ΝΔ αντανακλάται και στην παράσταση νίκης, με το 56% να προβλέπει πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για προβάδισμα 34 μονάδων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, δύο μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με την έρευνα Απριλίου.

Κατά δύο μονάδες διευρύνθηκε και το προβάδισμά του κ. Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία: προκρίνεται από το 32%, ενώ ο κ. Τσίπρας κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης από το 22%. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα απαντούν πως κανένας από τους δύο αρχηγούς δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

Αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είναι οι μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων που υφίσταται, καθώς μόλις το 47% των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις δεύτερες εκλογές του 2015 παραμένουν στο πλευρό του. Αντίθετα η συσπείρωση της ΝΔ ανέρχεται στο 82%.

Ενδεικτικό της διάσπασης του μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ένας στους τρεις πολίτες που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο ή ότι θα απόσχουν είχε στηρίξει το κόμμα του κ. Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.  Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει μερίδιο άνω του 6% στην αποκαλούμενη «γκρίζα ζώνη».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...