589
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπερνάει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Εντυπωσιακή και η διαφορά της δημοφιλίας τους | SOOC

Η Public Issue «αποκαθηλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 19% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 17:46
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπερνάει τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Εντυπωσιακή και η διαφορά της δημοφιλίας τους
|SOOC

Η Public Issue «αποκαθηλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ: Στο 19% η διαφορά υπέρ της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 17:46

Εντυπωσιακή και ουσιαστική άνοδο καταγράφει η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Public Issue. Παράλληλα το Κίνημα Αλλαγής παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά και καθιερώνεται σε τρίτη δύναμη, τουλάχιστον δημοσκοπικά.

Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του 2018, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζει πλέον το όριο του 40%, ποσοστό που θέτει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά αυτοδυναμίας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Στον αντίποδα απώλειες στην εκλογική του επιρροή και βάση καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20% σημειώνοντας μια μείωση των ποσοστών της τάξης του 1,5%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 23 Απριλίου – 7 Μαΐου.

public_1

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του βαρόμετρου της Public Issue, είναι μεγάλα. Οπως δε, αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση της Πειραιώς εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα και χαρακτηρίζονται συντριπτικά τα στοιχεία της έρευνας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Στη ΝΔ παρατηρούν ότι είναι η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (56%) τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας εθνικών εκλογών, υιοθετώντας έτσι πλήρως το αίτημα της ΝΔ, ενώ το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων πιστεύει πλέον ότι αυτές θα τις κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.

Καταλυτικές, προσθέτουν, είναι για την κυβέρνηση και οι απαντήσεις των πολιτών και στα συγκριτικά ερωτήματα που τέθηκαν για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ όπως και για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» το 34% απαντά η ΝΔ και μόνον το 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 42% του εκλογικού σώματος με τον κ. Τσίπρα να υπολείπεται κατά 16 μονάδες, καθώς μόνον το 26% εξακολουθεί και τον χαρακτηρίζει κατάλληλο για την θέση του.

Η συντριπτική προτίμηση των εκλογέων στον αρχηγό της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από την αύξηση της δημοφιλίας του κατά 5% το τελευταίο πεντάμηνο με την αντίστοιχη του κ. Τσίπρα να υποχωρεί το ίδιο διάστημα κατά 2%.

Συγκεκριμένα οι θετικές κρίσεις για τον κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται πλέον από το βαρόμετρο της Public Issue στο 45% των εκλογέων, ενώ για τον κ. Τσίπρα αυτές έχουν πλέον υποχωρήσει στο 25%.

Εν αντιθέσει δηλαδή με τον πρόεδρο της ΝΔ που αναδεικνύεται στον πλέον δημοφιλή πολιτικό αρχηγό, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πια στην τρίτη τελευταία θέση μετά τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο.

Η σύγκριση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Αποκαλυπτικά είναι και τα δεδομένα της εικόνας που έχουν οι ψηφοφόροι για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (34%) θεωρεί ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, μόνον το 13% απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 33% να αποφαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα δοκιμάζεται από κρίση. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ακριβώς πριν από τρία χρόνια οι απαντήσει των πολιτών στο ίδιο ερώτημα ήταν πλήρως αντεστραμμένες. Τότε μόνον το 12% απαντούσε ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, ενώ στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε τότε το 52%. Καταλυτική είναι η κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις συγκριτικές κρίσεις των πολιτών στο ίδιο ερώτημα.Το 27% απαντά ότι η ΝΔ έχει ικανό αρχηγό (έναντι 17% ο ΣΥΡΙΖΑ), το 29% ότι η ΝΔ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (έναντι 15% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το 31% απαντά ότι η ΝΔ έχει πιο ικανά στελέχη, έναντι μόνον του 12% των πολιτών που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στελεχιακή υπεροχή.

«Yπενθυμίζεται παρεμπιπτόντως ότι οι τελευταίες δημοσιεύσεις της Public Issue που δημοσιεύθηκαν επισήμως σε κάποιο ΜΜΕ, έγιναν για λογαριασμό της “Αυγής” και της “Εφημερίδας των Συντακτών”», καταλήγει με νόημα το non paper της Πειραιώς

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...