382
| SOOC

Η κυβέρνηση βάζει τέλος 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 09:17

Η κυβέρνηση βάζει τέλος 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 09:17

Τροπολογία με την οποία επιβάλλεται το τέλος 2% σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, σε tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έφερε η κυβέρνηση με σκοπό την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων.

Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes, όμως όπως αναφέρει η «Καθημερινή», αυτή η νέα φορολογία υπέρ τρίτων προβλέπει την επιβολή του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως. Η δε «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίστηκε στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και του εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι κ.λπ.)!

O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας. «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Το κόστος αυτό, όπως σημειώνει η «Καθημερινή» στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη, αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Για τον ΣΕΠΕ, η απόφαση αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο. «(Eίναι) ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό. Επιπλέον, ο κ. Τζήκας εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο. Ομως τόσο οι παραινέσεις προς τον Πρωθυπουργό, όσο και οι επαφές στελεχών του ΣΕΠΕ που έγιναν με την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Αντίθετα, το μέτρο βάσει της χθεσινής τροπολογίας κατέστη ακόμη πιο βαρύ για τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σχέση με το αρχικό νόμου (ν. 4481/2017) που ψηφίστηκε ένα χρόνο πριν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...