464
Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος | Menelaos Myrillas / SOOC

Παρασκευόπουλος ομολογεί: «Μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος στον νόμο μου»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 08:23
Ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος
|Menelaos Myrillas / SOOC

Παρασκευόπουλος ομολογεί: «Μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος στον νόμο μου»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2018, 08:23

Για πρώτη φορά, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του πολυσυζητημένου νόμου του, ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν λάθη.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη το βράδυ της Τρίτης δήλωσε ότι σίγουρα προβληματίζεται «μήπως κάποια ρύθμιση δεν ήταν όπως θα έπρεπε, μήπως κάποια κατηγορία που αφαιρέθηκε ήταν περιορισμένη και έπρεπε να ήταν ευρύτερη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτή η απορία μήπως έχω μετανιώσει σε κάτι και αυτή νομίζω ότι συνδέεται με την επικοινωνιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον νόμο Παρασκευόπουλου.

» Στις κατηγορίες που υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις έτσι και αλλιώς εκεί μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος. Περιμένω βέβαια και εγώ να δω την ολοκλήρωση της εικόνας για μπορέσω μετά να αποφανθώ με μεγαλύτερη βεβαιότητα».

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι έχει δεχτεί απειλές και σοβαρές ύβρεις, ακόμη και για τα παιδιά του.

«Συνήθως οι απειλές είναι ανώνυμες και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν απειλές τόσο βαριές φροντίζουν να αποκρύπτουν την ταυτότητα τους για να μην έχουν ποινικές συνέπειες.

» Είναι πραγματικά πολύ σοβαρό αλλά νομίζω ότι η χώρα μου παρέχει ασφάλεια, μου παρέχει φύλαξη, μου παρέχει φρουρά, μου παρέχει ασφάλεια. Το κυριότερο θέμα το οποίο υπάρχει είναι να έχουμε μια διαφορετική στάση ως κοινωνία απέναντι στο έγκλημα, να είμαστε αποτελεσματικοί, να το αντιμετωπίζουμε χωρίς να φτάνουμε και σε προσβολές ατομικών δικαιωμάτων».

Σε ερώτημα για το αν ο νόμος του φωτογράφιζε την περίπτωση του Σάββα Ξηρού, ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε: «αλίμονο αν μία ελληνική κυβέρνηση έφτιαχνε ειδικό νόμο προκειμένου ένας άνθρωπος ο οποίος βαρύνεται με πολύ σοβαρές κατηγορίες να βγει ειδικά αυτός. Προφανώς και ήταν άδικη αυτή η κατηγορία και ότι δεν υπήρχε αυτή η εξατομίκευση που λέτε ότι προέκυψε και από την συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, ο Νίκος Παρασκευόπουλος απάντησε ότι και πριν από την ψήφιση του νόμου «είχαμε την έξοδο από την φυλακή ανθρώπων που είχαν κάνει σοβαρά εγκλήματα».

Και συνέχισε: «Σκεφτείτε ακόμη και για τα ισόβια τα οποία δεν αφορά αυτός ο νόμος υπάρχουν απολύσεις και υπήρχαν απολύσεις ανέκαθεν. Αλλά σε ότι αφορά την συντομότερη απόλυση, δεν αφορά τα ισόβια. Αφορά μόνο πρόσκαιρες ποινές.

» Αυτό σημαίνει ότι ένας ισοβίτης, αν δεν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει μια κινητική, μια γενική αναπηρία σε πολύ υψηλό βαθμό, δεν βγαίνει με τον νόμο αυτό. Βγαίνουν μόνο όσοι έχουν πρόσκαιρες ποινές. Επομένως αυτοί που βγαίνουν με το νόμο αυτό, έτσι και αλλιώς κάποτε θα έβγαιναν.

» Όσο περισσότερο χρόνο μένει στη φυλακή ένας κρατούμενος τόσο αυξάνονται τα ποσοστά της υποτροπής. Δεν έχουμε στη χώρα μας γι’ αυτό έρευνα έχουμε όμως σε άλλες χώρες.

» Όλοι όσοι απολύθηκαν το 2015 και το 2016 από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στο εξιτήριο τους αναγράφεται ότι απολύθηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Οπότε είναι εύκολο να φορτώνεις στο νόμο Παρασκευόπουλου την απόλυση, χωρίς όμως ο χρόνος απόλυσης να είναι συντομότερος από αυτόν ο οποίος θα προβλεπόταν με την άλλη νομοθεσία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News