467
Καμμένος και Τσίπρας στη Βουλή. Οι Ελληνες δεν τους εμπιστεύονται | SOOC

Βυθίζονται Τσίπρας και Καμμένος – «βλέπει» αυτοδυναμία η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2018, 10:18
Καμμένος και Τσίπρας στη Βουλή. Οι Ελληνες δεν τους εμπιστεύονται
|SOOC

Βυθίζονται Τσίπρας και Καμμένος – «βλέπει» αυτοδυναμία η ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2018, 10:18

Παρά τις προσπάθειες του επικοινωνιακού μηχανισμού του Μαξίμου να διαβαστούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ως ένα μήνυμα ότι μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό και παρά τις προεκλογικού χαρακτήρα κυβερνητικές πρωτοβουλίες -από τα επιδόματα και τις υποσχέσεις διορισμών έως την Παιδεία-, ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται.

Αυτή τουλάχιστον είναι η ανάγνωση των «Νέων» που στο φύλλο του Σαββατοκύριακου κυκλοφορούν με μια μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία καταγράφει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 36,3% στην εκτίμηση ψήφου έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράσταση νίκης με 64%, έναντι 19%.

Αναλυτές, παρατηρούν ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν φαίνεται να πληρώνει την πολιτική της στην οικονομία και τα σκληρά μνημονιακά μέτρα που ψήφισε και εφάρμοσε, αλλά τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. Κομβικό σημείο φαίνεται να είναι η επίσκεψη Ερντογάν τον περασμένο Δεκέμβριο, την οποία η γραμμή του Μαξίμου επιχείρησε με κάθε τρόπο να περάσει ως επιτυχία αλλά αποδείχθηκε διπλωματικό και πολιτικό «Βατερλό». Μόνο ένας στους 10 Ελληνες εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα στα ελληνοτουρκικά, λιγότεροι απ’ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές!

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis προβλέπει εξακομματική Βουλή με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς να προσπαθεί να πλησιάσει το διψήφιο ποσοστό και το ΚΚΕ να φαίνεται ικανό να απειλήσει τη Χρυσή Αυγή στην τέταρτη θέση – ιδίως αν συνεχιστούν οι διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Περισσό.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά που δίνει η τελευταία μέτρηση είναι τα εξής: Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 7,1 %, το Κίνημα Αλλαγής 9%, το ΚΚΕ 6,7 %, η Ενωση Κεντρώων 3,3% και οι ΑΝΕΛ 2,5%.

Τα ανησυχητικά για τους σχεδιασμούς του Μαξίμου είναι δύο.

Το πρώτο είναι η κατάρρευση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να έχει απωλέσει και ο ίδιος προσωπικά την απήχηση που είχε προς το εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών ως προς την καταλληλότητά του για πρωθυπουργός, με ποσοστό 26% έναντι 17% του κ. Τσίπρα.

Ακόμα χειρότερα για τον Πρωθυπουργό είναι τα ποσοστά των πολιτών που τον εμπιστεύονται στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών (μόλις 12%, ή ένας στους 10 Ελληνες).

Οσο για τον υπουργό του της Αμυνας, Πάνο Καμμένο… αυτόν τον εμπιστεύεται μόλις το 1%, δηλαδή ούτε καν οι ψηφοφόροι του ίδιου του του κόμματος (που είναι στο 2,5%).

Το δεύτερο είναι ότι με βάση τα ποσοστά και την εξακομματική βουλή που προβλέπει η δημοσκόπηση, η ΝΔ εξασφαλίζει με σχετική άνεση την αυτοδυναμία (155 έδρες), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περισσότερες από τις μισές που κατέχει σήμερα και περιορίζεται στις 67, ενώ το Κίνημα Αλλαγής φτάνει τις 26 (η Χρυσή Αυγή θα έχει 20, το ΚΚΕ 19 και η Ενωση Κεντρώων 9).

Ο συνδυασμός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αγγίζει το μαγικό 180 για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα χάνεται και το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης και της επόμενης κάλπης με απλή αναλογική…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...