1042
Θεοχαρόπουλος, Ανδρουλάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμίνης, Παπανδρέου. Τα συμφώνησαν -όπως τα συμφώνησαν- πριν το συνέδριο | CreativeProtagon

Συνέδριο παρασκηνίων και ποσοστώσεων

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 16 Μαρτίου 2018, 12:38
Θεοχαρόπουλος, Ανδρουλάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης, Καμίνης, Παπανδρέου. Τα συμφώνησαν -όπως τα συμφώνησαν- πριν το συνέδριο
|CreativeProtagon

Συνέδριο παρασκηνίων και ποσοστώσεων

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 16 Μαρτίου 2018, 12:38

Σε όρους ποδοσφαιρικούς, που είναι της μόδας, ήταν ένα επεισοδιακό κεντροαριστερό ντέρμπι που στο 90′ δεν είχε σκορ και χρειάστηκε παράταση. Και πλέον το ερώτημα είναι τι θα γίνει στο… τρίτο ημίχρονο. Το Κίνημα Αλλαγής, του οποίου το ιδρυτικό συνέδριο ξεκινά σήμερα στις 5 μ.μ. στο ΣΕΦ, βρέθηκε χωρίς συμφωνία για το πλέον εμβληματικό καθήκον των συνεδρίων: την ανάδειξη του καθοδηγητικού οργάνου του νέου φορέα καθώς οι βασικοί «παίκτες» του ΚΙΝΑΛ διαφωνούσαν για τον τρόπο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής.

Η απόφαση ήταν τελικά να υπάρχει συνθετική, αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων στα όργανα του Κινήματος και να μην γίνουν εκλογές στο συνέδριο. Μια απόφαση που είχε έντονο παρασκήνιο και δεν ελήφθη ομόφωνα, ενδεικτικό του κλίματος και των δύσκολων ισορροπιών που επικρατούν.

Οι θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή μοιράστηκαν εν τέλει ως εξής: Φώφη Γεννηματά 128, Σταύρος Θεοδωράκης 67, Γιώργος Παπανδρέου 50, Νίκος Ανδρουλάκης 41, Θανάσης Θεοχαρόπουλος 35, Γιώργος Καμίνης 30. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιον μυστηριώδη τρόπο κυριάρχησαν οι υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις και υποβαθμίστηκαν τα ποσοστά που είχαν λάβει στην κάλπη οι υποψήφιοι αρχηγοί του νέου φορέα (Ανδρουλάκης και Καμίνης) στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο ο δεύτερος (Ανδρουλάκης) και ο τρίτος (Καμίνης) των εκλογών να έχουν μικρότερη εκπροσώπηση στην Κεντρική Επιτροπή από τον εξωκοινοβουλευτικό Γ. Παπανδρέου και τον βουλευτή Επικρατείας Θ. Θεοχαρόπουλο.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, η κυρία Γεννηματά de facto αρχηγός, είχε περιγράψει τα δύο ενδεχόμενα: είτε εκλογή με ένα μίνιμουμ συμμετοχής για όλους είτε συνθετική-αναλογική συγκρότηση των κομματικών οργάνων χωρίς εκλογές.

Τόσο ο κ. Θεοδωράκης όσο και ο κ. Παπανδρέου επέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην γίνουν εκλογές. Μάλιστα απείλησαν πως αν στηθούν κάλπες θα απέχουν από την ψηφοφορία! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Θεοχαρόπουλος είχε καταθέσει πρόταση για εκλογή, αλλά με προκαθορισμένες ποσοστώσεις για τις οποίες τελικά δεν βρέθηκε κοινός τόπος με τους υπόλοιπους.

Καμίνης και Ανδρουλάκης

Στην απέναντι πλευρά ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι πρέπει οι σύνεδροι να εκλέξουν τα μέλη του οργάνου καθώς αν και αυτά διοριστούν δίνεται λάθος μήνυμα. Ωστόσο για χάριν της ενότητας υποχώρησε.

Με αυτά τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα είχε προκύψει πλειοψηφία υπέρ της στελέχωσης του κεντρικού οργάνου χωρίς εκλογές, δεν είχε τοποθετηθεί ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης που βρισκόταν στο Στρασβούργο. «Οι θέσεις μου δεν αλλάζουν, το συνέδριο πρέπει να εκλέξει την Κεντρική Επιτροπή. Διατυπώνω την διαφωνία μου αλλά δεν πρόκειται να φέρω κανένα εμπόδιο στη λήψη αποφάσεων υπονομεύοντας την ενότητα» είπε στη συνομιλία που είχε με την κυρία Γεννηματά.

Αν και η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη μετά τη διαφωνία του ευρωβουλευτή της Ελιάς, υπήρχε ωστόσο η απαραίτητη πλειοψηφία και έτσι έκλεινε ουσιαστικά το θέμα. Ενα 24ωρο πριν από το συνέδριο αποφασίστηκαν και τα «κουκιά». Η πλευρά της κυρίας Γεννηματά έχει περισσότερους εκπροσώπους στο νέο καθοδηγητικό όργανο του Κινήματος Αλλαγής, από κάθε συνδυασμό δύο άλλων μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (ακόμα και οι Θεοδωράκης και Παπανδρέου αριθμούν συνολικά 117).

«Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα»

Το παρασκήνιο για τις ποσοστώσεις στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ δεν ήταν το μόνο πρόβλημα εν όψει του συνεδρίου.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, από την οποία έφτασαν ανησυχητικά μηνύματα καθώς εκφράστηκε προβληματισμός ακόμα και για αυτήν την συμμετοχή του κόμματος στο Κίνημα Αλλαγής. «Δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, είναι δύσκολη η συνύπαρξη» έλεγε βουλευτής του Ποταμιού αμέσως μετά την συνεδρίαση.

Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει και από τη Χαριλάου Τρικούπη να διαμαρτύρονται πως «δεν γίνεται να περιμένουμε το Ποτάμι να αποφασίσει λίγες μέρες πριν το συνέδριο» η κυρία Γεννηματά αποφάσισε να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.

Καθώς ο κ. Θεοδωράκης είχε προειδοποιήσει πως αν παρθεί απόφαση για εκλογές στο συνέδριο θα απέχει, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μέχρι την οριστική συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και να πέσουν οι τόνοι.

«Ανορθόδοξη, αντιδημοκρατική πορεία»

Αυτό το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών πάντως δεν πέρασε χωρίς αντιδράσεις. Χαρακτηριστική η άποψη που διατύπωσε ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

«Εχω επανειλημμένα επισημάνει ότι η πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εσχάτως Κίνημα Αλλαγής, είναι ανορθόδοξη, αντιδημοκρατική και σχεδιασμένη για να προστατεύσει πρόσωπα και όχι αξίες.  Η τελευταία, ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αγνοεί τη βούληση 210.000 πολιτών που συνεχίζουν να στηρίζουν τη δημοκρατική παράδοση της παράταξης και οδηγεί την πορεία της σε αδιέξοδο. Χωρίς δημοκρατία το εγχείρημα θα αποδειχθεί θνησιγενές. Επιμένω ότι καμία απόφαση αυτού του σχήματος δεν μπορεί να θεωρείται πολιτικά νομιμοποιημένη χωρίς ένα δημοκρατικά εκλεγμένο συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος που αποτελεί τον κορμό και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια» είπε λίγες ώρες πριν το συνέδριο ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος -πρέπει να σημειωθεί- είχε από την αρχή εκφράσει τη διαφωνία του με την ένταξη του ΠΑΣΟΚ σε μια άλλη πολιτική ομπρέλα.

Αυτή του την άποψη έδειξαν να υποστηρίζουν και αρκετοί σύνεδροι κυρίως από την επαρχία οι οποίοι δήλωναν ότι με τα νέα δεδομένα είναι πολύ πιθανό να μην δώσουν το παρών στο συνέδριο.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αρκετά κυρίως μεσαία στελέχη αντέδρασαν συζητώντας ακόμα και το ενδεχόμενο να καταθέσουν ψήφισμα στο συνέδριο με το οποίο θα ζητούν την ανάδειξη του νέου οργάνου με εκλογές.

Το «αντισυνέδριο» του Τσίπρα

Ενώ στο ΣΕΦ θα πραγματοποιείται το ιδρυτικό συνέδριο του Κινηματος Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να διοργανώσει διήμερη ευρωπαϊκή συνάντηση, με τίτλο «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη» στην οποία θα μιλήσουν ευρωβουλευτές σοσιαλιστικής προέλευσης, η συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε αυτό το άτυπο «αντισυνέδριο» ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει το Σάββατο και όχι την Παρασκευή που θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά στο ΣΕΦ. Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται στη συμμετοχή των πρώην υπουργών, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Με τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτές σοσιαλιστικής προέλευσης και την διήμερη συνάντηση να πραγματοποιείται τις ίδιες μέρες με το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Τσίπρας επιχειρεί εμφανώς να εκπέμψει μήνυμα ότι εκείνος είναι ο εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας.

Πάντως με την κυρία Κατσέλη και την κυρία Ξενογιαννακοπούλου είναι δύσκολο να πείσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο Κίνημα Αλλαγής, το ΣΕΦ αναμένεται να γεμίσει από τον κόσμο της Κεντροαριστεράς που συνεχίζει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη που να εκφράζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Οπως όλα δείχνουν τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Κίνημα Αλλαγής παρά τις προσπάθειες του κ. Τσίπρα. Σημασία όμως έχει να κερδίσουν και το στοίχημα της επόμενης μέρας, το τρίτο ημίχρονο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...