901
O Ρόμπερτς «πυροβολεί»: είχε 4/4 τρίποντα, ένα εκ των οποίων στην παράταση | ΙΝΤΙΜΕ/MATΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ποιος το περίμενε από τον Ρόμπερτς;

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2018, 12:03
O Ρόμπερτς «πυροβολεί»: είχε 4/4 τρίποντα, ένα εκ των οποίων στην παράταση
|ΙΝΤΙΜΕ/MATΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ποιος το περίμενε από τον Ρόμπερτς;

Sportscaster Sportscaster 3 Μαρτίου 2018, 12:03

Ματσάρα. Εάν ξεχάσουμε το νευρικό πρώτο πεντάλεπτο, το χθεσινό (Παρασκευή) ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για την 24η αγωνιστική της Ευρωλίγκας ήταν από αυτά που οι φίλαθλοι δεν χορταίνουν να βλέπουν. Οπως και το αντίστοιχο περυσινό στο ΟΑΚΑ, ήταν συναρπαστικό. Πραγματικό θρίλερ. Και κρίθηκε (στην παράταση) από το τελευταίο πρόσωπο που θα περίμενε κανείς να πρωταγωνιστήσει: τον «είναι για να παίρνει πόδι» Μπράιαν Ρόμπερτς.

Με αυτό το «διπλό» (87-85), ο Ολυμπιακός έγινε η δεύτερη ομάδα στην εφετινή διοργάνωση, μετά την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που «κλείδωσε» και μαθηματικά τη συμμετοχή του στα play-offs της Ευρωλίγκας, έξι αγωνιστικές προτού ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος. Επιπλέον, είναι σχεδόν απίθανο, πια, οι «ερυθρόλευκοι» να χάσουν το πλεονέκτημα έδρας. Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ και Φενέρμπαχτσε θα είναι οι τρεις της κορυφαίας «τετράδας». Ποιος θα είναι ο τέταρτος; Καλή ερώτηση.

Το αποτέλεσμα του ντέρμπι, η νίκη της Φενέρ στη Μαδρίτη και η ήττα της Χίμκι στη Βιτόρια, στρίμωξαν τους ηττημένους στην πέμπτη θέση και έχρισαν την καταπληκτική Ζαλγκίρις του Σάρας φαβορί για την τέταρτη (την οποία, ήδη, κατέχει). Οι ελπίδες του Παναθηναϊκού λιγόστεψαν, όμως παρέμειναν ζωντανές. Πάντως, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος, το σενάριο του ελληνικού εμφυλίου στα play-offs φαντάζει όλο και πιο πιθανό.

Ο Ολυμπιακός νίκησε, κυρίως, χάρη στον Ρόμπερτς. Αν το καλοσκεφτείς, χάρη στον… Μπόμπι Μπράουν, που έκανε το ντεμπούτο του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Η άφιξή του στον Πειραιά φαίνεται πως «ξύπνησε» τον αμερικανό γκαρντ, που άρχισε να ανησυχεί για τη θέση του στο rotation του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Πώς αλλιώς να το εξηγήσουμε; Επειτα από μια μακρά σειρά μετριότατων εμφανίσεων, που τον κατέστησαν persona non grata, ο Ρόμπερτς «απάντησε» στους αμφισβητίες του στο πιο απαιτητικό, καθοριστικό και ιδιαίτερο παιχνίδι της ομάδας του.

Πέτυχε 4/4 τρίποντα -ένα εξ’ αυτών στην παράταση-, και με 18 πόντους (1/1 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 4/5 βολές) ήταν ο πρώτος σκόρερ και ο MVP των νικητών. Ναι, απ’ όλα του τα σουτ έχασε μόνο μία βολή. Και το τρίποντο με το οποίο έγραψε το 82-84, ένα λεπτό πριν από την εκπνοή του αγώνα, ήταν αυτό που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού. Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι, στα σπορ, η αποθέωση απέχει ελάχιστα από το ανάθεμα.

1864875
Ο Ρόμπερτς σε ένα ακόμη σουτ. Δεν αστόχησε σε κανένα, πλην μιας ελεύθερης βολής (ΙΝΤΙΜΕ/ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Και τούμπαλιν. Ο Μάικ Τζέιμς, ο «ήρωας» του Παναθηναϊκού στους περυσινούς τελικούς για τον τίτλο της Α1, στο δεύτερο παιχνίδι του μετά την επιστροφή στην Ελλάδα στάθηκε μοιραίος για την ομάδα του. Ευστόχησε σε μόλις τρία από τα δέκα σουτ που δοκίμασε, και οι πρωτοβουλίες που πήρε δεν «του βγήκαν» στο παιχνίδι. Στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας (71-71) του δόθηκε η ευκαιρία να αρπάξει τη νίκη, όμως δεν πρόλαβε, καν, να σουτάρει.

1864839
Ο Τζέμις με τον Μάντζαρη. Ο άσος του ΠΑΟ ήταν σκέτη απογοήτευση

Είναι φανερό, πια. Το είδαμε και στη Μόσχα. Οι δύο χειμερινές προσθήκες στο ρόστερ του «Εξάστερου», του Τζέιμς και του Πέιν, που υποτίθεται ότι θα χάριζαν στον Τσάβι Πασκουάλ την πολυτέλεια των έξτρα λύσεων, έχουν καταστρέψει τη συνοχή της ομάδας. Το rotation του καταλανού κόουτς αναζητεί νέες ισορροπίες που, ακόμη, δεν έχουν βρεθεί. Μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής παραδέχτηκε ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να ενταχθούν οι νέοι παίκτες πλήρως στην ομάδα. Αλλά χρόνος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ευρωλίγκα, δεν υπάρχει.

Ο Νικ Καλάθης (ήταν συγκλονιστικός, με 23 πόντους και 10 ασίστ) και ο Τζέιμς Γκιστ (21 πόντοι, έξι ριμπάουντ) τα έδωσαν όλα, όμως δεν βρήκαν βοήθειες, παρά μόνον από τον Κρις Σίνγκλετον. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να έχει νικήσει, αφού κατάφερε να ανατρέψει το -12 της τρίτης περιόδου. Εχασε, όμως. Κυρίως λόγω της αστοχίας του στις βολές και τα τρίποντα. Κι αυτή η ήττα καθιστά τα δύο επόμενα παιχνίδια του στην Ισπανία (8/3 με τη Ρεάλ και 16/3 με τη Μάλαγα) καθοριστικά. Αυτό είναι το deadline του για να προλάβει το τρένο που οδηγεί στην «τετράδα»: τα μέσα Μαρτίου.

Το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός μπορεί, πλέον, να το θεωρεί ως δεδομένο. Εχει άλλη μία πολύ δύσκολη εκτός έδρας αποστολή (στη Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ), αλλά και τέσσερα παιχνίδια στο ΣΕΦ, στα μέτρα του. Με τέσσερις νίκες εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση. Ακόμη κι αν έχανε το χθεσινό ντέρμπι, πιθανότατα δεν θα του κόστιζε πολύ. Αλλά, ακόμη μία ήττα από τον «αιώνιο» εχθρό, που θα ήταν η έκτη στη σειρά, θα του ασκούσε τρομερή πίεση. Αυτή η νίκη, η πρώτη επί του Παναθηναϊκού από τον περασμένο Μάιο, χάρισε στον Σφαιρόπουλο και στους παίκτες του την ηρεμία που όλες οι ομάδες χρειάζονται για να κάνουν απερίσπαστες τη δουλειά τους.

Το ντέρμπι εξελίχθηκε σε παναθηναϊκή διαδήλωση εναντίον του Διευθυντηρίου της EuroLeague. Ακούστηκαν αιχμηρά συνθήματα από τους θεατές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «Euroleague Mafia». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όχι μόνον αγνόησε την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα που του έχει επιβληθεί, αλλά και προκάλεσε θόρυβο. Με γραπτή του δήλωση αμέσως μετά το ματς επιτέθηκε στη διαιτησία -ιδιαιτέρως στον Νταμίρ Γιαβόρ-, τονίζοντας ότι βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία: «Ακολουθώντας πιστά τις εντολές που του δόθηκαν από την Ευρωλίγκα, είμαι σίγουρος πως ο Γιαβόρ κέρδισε σήμερα μια θέση στο Final-Four της διοργάνωσης».

Δεν βγάζει πουθενά αυτή η «βεντέτα» του με τον Τζόρντι Μπερτομέου. Τουλάχιστον όχι τώρα, που ο «Εξάστερος» δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για να φτάσει στο Βελιγράδι. Η θεωρία περί εκδικητικής EuroLeague, ακόμη κι αν είναι σωστή, προσφέρει μόνο μια καλή δικαιολογία για κάθε αποτυχία. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...