487
Ελάχιστη καλυμμένη σάρκα, τρελό κέφι, χορός μέχρι πρωίας. Αυτή η λεζάντα ταιριάζει σε όλες τις photos του κειμένου... | REUTERS/Nacho Doce

Ρίο: το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου σε αριθμούς… που «ζαλίζουν»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 22:34
Ελάχιστη καλυμμένη σάρκα, τρελό κέφι, χορός μέχρι πρωίας. Αυτή η λεζάντα ταιριάζει σε όλες τις photos του κειμένου...
|REUTERS/Nacho Doce

Ρίο: το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου σε αριθμούς… που «ζαλίζουν»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2018, 22:34

«Αυλαία» ανέβασε και επίσημα την Παρασκευή το διασημότερο καρναβάλι του κόσμου, το καρναβάλι του Ρίο.

Χιλιάδες μεταμφιεσμένοι, εκατομμύρια λίτρα μπίρας, φαντασμαγορικές παρελάσεις στο σαμπαδρόμιο των 72.000 θέσεων είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά του πλέον περίφημου αποκριάτικου πάρτι της υφηλίου.

6 εκατομμύρια συμμετέχοντες
Σε αυτό το ύψος υπολογίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια του καρναβαλιού, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με τον πληθυσμό του Ρίο. Η δημοτική αρχή ελπίζει ότι θα προσελκύσει 1,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Βραζιλία και από κάθε γωνιά του πλανήτη, 400.000 περισσότερους σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

(REUTERS/Nacho Doce)
(REUTERS/Nacho Doce)

13 σχολές σάμπα
Πρόκειται για τις σχολές της «ειδικής κατηγορίας», μεταξύ 3.000-4.000 ανθρώπων η κάθε μία. Είναι η ελίτ του καρναβαλιού, που θα παρελαύνει όλη τη νύχτα, την Κυριακή και τη Δευτέρα στο σαμποδρόμιο, ενώπιον των 70.000 θεατών. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τα έχουν ορίσει 54 κριτές.

Οπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο, οι σχολές χωρίζονται σε κατηγορίες. Οσες έχουν καταταγεί στην δεύτερη κατηγορία παρελαύνουν τις προηγούμενες Παρασκευές και Σάββατα.

720 μέτρα ασταμάτητης σάμπα
Αυτό είναι το μήκος του σαμποδρόμιου, του σταδίου που έχει το σχήμα μιας λεωφόρου, όπου ξεχύνονται τα άρματα, οι χορεύτριες και οι χορευτές και οι μουσικοί των σχολών της σάμπα.

17.110 αστυνομικοί
Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει 17.110 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, εκ των οποίων οι 794 θα αναπτυχθούν αποκλειστικά περιμετρικά του σαμποδρόμιου.

3,5 δισεκατομμύρια ρεάλ
Η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ρεάλ θα αναζωογονήσουν, εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, την οικονομία της πόλης, χάρη στους τουρίστες που θα συρρεύσουν αυτό το διάστημα.

(REUTERS/Nacho Doce)
(REUTERS/Nacho Doce)

Στο 86% η πληρότητα των ξενοδοχείων
Σε ποσοστό 86%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Ρίο σε σύγκριση με 71% τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων της Βραζιλίας.

Τουλάχιστον 200 ευρώ για ένα αποκριάτικο κοστούμι
Προκειμένου να συμμετάσχουν στις παρελάσεις, όσοι δεν ανήκουν σε κάποια σχολή σάμπα, πρέπει να αγοράσουν το αποκριάτικο κοστούμι τους. Το πόσο κυμαίνεται μεταξύ 800-1600 ρεάλ (200- 400 ευρώ).

(REUTERS/Nacho Doce)
(REUTERS/Nacho Doce)

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια προφυλακτικά
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δωρεάν 106 εκατομμύρια προφυλακτικά κατά την περίοδο του καρναβαλιού.

7 εκατομμύρια λίτρα μπίρα
Αυτήν την ποσότητα φιλοδοξεί να πουλήσει ο κολοσσός της ποτοποιίας AMBEV κατά τη διάρκεια όλου του μήνα του καρναβαλιού στο κέντρο της πόλης και στις τουριστικές συνοικίες του Ρίο.

(REUTERS/Nacho Doce)
(REUTERS/Nacho Doce)

Περισσότερες από 32.000 δημόσιες τουαλέτες
Η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι εγκατέστησε 32.650 δημόσιες τουαλέτες στους δρόμους του Ρίο. Κατά τη διάρκεια των πιο δημοφιλών παρελάσεων, όπως εκείνης της Μπόλα Πρέτα, όπου αναμένονται αύριο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, η αναλογία θα είναι μια τουαλέτα για 2.600 ανθρώπους. Ωστόσο όσοι (και είναι πολλοί) καταφύγουν στα πεζοδρόμια για την ανάγκη τους κινδυνεύουν με πρόστιμο ύψους 563 ρεάλ (130 ευρώ).