220
|

Βρέθηκαν δύο εξωπλανήτες που μοιάζουν πάρα πολύ με τη Γη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 10:14

Βρέθηκαν δύο εξωπλανήτες που μοιάζουν πάρα πολύ με τη Γη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2018, 10:14

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και άλλοι κόσμοι εκεί έξω που θυμίζουν τον γαλάζιο πλανήτη, τη Γη μας. Το κακό είναι ότι προς το παρόν η απόσταση που μας χωρίζει με αυτούς είναι μεγάλη. Προς το παρόν…

Δύο εξωπλανήτες του άστρου Trappist-1 είναι πολύ πιθανό να είναι φιλόξενοι για ζωή, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων. Το εν λόγω άστρο, ένας αχνός ερυθρός νάνος σε απόσταση 39 ετών φωτός, ανακαλύφθηκε πέρυσι ότι διαθέτει επτά πλανήτες που όλοι έχουν περίπου το μέγεθος της Γης.

Το γεγονός έχει δημιουργήσει έκτοτε μεγάλο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τόσοι «γήινοι» πλανήτες γύρω από το ίδιο άστρο.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Εϊμι Μπαρ του Ινστιτούτου Πλανητικής Επιστήμης των ΗΠΑ, που θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, εκτιμά –με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς– ότι οι πλανήτες Trappist-1 d και e είναι οι πιθανότεροι να είναι κατοικήσιμοι λόγω των ήπιων θερμοκρασιών τους και γενικότερα των πιο ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών τους.

Εξι από τους επτά πλανήτες έχουν πιθανώς νερό με μορφή υγρή ή πάγου. Ο d είναι πιθανό να είναι ένας υδάτινος κόσμος, καλυπτόμενος όλος από έναν παγκόσμιο ωκεανό, με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. O e είναι πιο κρύος, με πιθανές θερμοκρασίες όπως της Ανταρκτικής. Ο c είναι ο πιθανότερος να έχει στερεά βραχώδη επιφάνεια, αλλά πολύ λίγο έως καθόλου νερό.