889
Υπήρξαν και αυτά... | REUTERS/Alexandros Avramidis

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο, ένταση στους γύρω δρόμους

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 16:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/01/2018, 19:00
Υπήρξαν και αυτά...
|REUTERS/Alexandros Avramidis

Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο, ένταση στους γύρω δρόμους

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2018, 16:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/01/2018, 19:00

Με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όπως περίμεναν οι διοργανωτές που μιλούσαν για κόσμο από όλη τη χώρα έγινε στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο για τη μη χρήση του όρου «Μακεδονία». Το κλίμα στην εκδήλωση ήταν θερμό αλλά σχετικά ήρεμο, ωστόσο μετά το μεσημέρι είχαν ξεσπάσει επεισόδια στους γύρω δρόμους.

Από τους πρώτους που ανέβηκαν στο βήμα της εκδήλωσης ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, αν και είχε δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στο συλλαλητήριο.

Οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 150.000 τουλάχιστον συμμετέχοντες. Υπολόγιζαν ακόμη ότι πάνω από 1.000 λεωφορεία από όλη τη χώρα έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη και προσέθεταν ότι πολλά ακόμη δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη.

Από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης υπολογίζει τους παριστάμενους σε 90.000 που έφτασαν με 284 λεωφορεία.

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης Intimenews/Villa Costa)
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης (Intimenews/Villa Costa)

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία», «Όχι στη διπλή ονομασία – Όχι σε νέα προδοσία» και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Παρόντες στο συλλαλητήριο είναι και τοπικοί παράγοντες, αλλά και πολιτικοί. Μεταξύ άλλων παρευρίσκονταν βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ από τη Βόρεια Ελλάδα, βουλευτές της; Ενωσης Κεντρώων, χρυσαυγίτες βουλευτές και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από τους κεντρικούς ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Φραγκούλης Φράγκος ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε δημοψήφισμα πριν οποιαδήποτε υπογραφή συμφωνίας.

Την ώρα της ομιλίας του κ. Φράγκου ακουγόταν το σύνθημα «είναι τρελός ο στρατηγός»!

Ο απόστρατος αξιωματικός επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού για τη δήλωσή του ότι είναι «μισός Μακεδόνας» και ότι δεν είναι παράλογη μια σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

«Είναι μισοί Μακεδόνες γιατί θέλουν σύνθετη ονομασία. Γιατί πήγαν κατευθείαν στο μηδέν και δεν είπαν εμείς δεν υποχωρούμε με τίποτα» είπε ενώ επανέλαβε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» κάνοντας λόγιο για «γυφτοσκοπιανούς».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν κύριο Νίμιτς να μας κουνά το δάχτυλο και να μας επιβάλει ότι θέλει, εάν δεν σεβαστούν την ιστορία μας και υπογράψουν συμφωνία που να περιέχει τον όρο Μακεδονία θα μας βρουν μπροστά τους με ό,τι σημαίνει αυτό. Σήμερα κινήσατε εσείς ο κυρίαρχος λαός, φωνή λαού οργή θεού», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

21_66_20180121_kt_1794_sooc1516549691
Στη μέση ο μητροπολίτης Ανθιμος, δεύτερος από αριστερά ο Φραγκούλης Φράγκος στην εξέδρα των ομιλητών (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Λειτουργία στον Αγιο Δημήτριο

Νωρίτερα ο κ. Ανθιμος είχε τελέσει δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί παρότρυνε τους πιστούς να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση με τη φράση «διαδηλώστε, αδέλφια μου».

Κάλεσε ακόμη τους παριστάμενους «να διαδηλώσουν σε γη και θάλασσα, σε γνωστούς και αγνώστους, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς, σε Ρώσους και Ασιάτες, στα ανοιχτά πελάγη και στα πλάτη του ουρανού την μεγάλη αλήθεια, την μαρτυρία της ιστορίας, το τραγούδι των φονευθέντων ηρώων μας, τους ψαλμούς των μοναστηριών, της ιστορίας το αληθέστατο μήνυμα, ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα και λίκνο των Ελλήνων, και όπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία».

Παρόντες στον ναό ήταν δέκα μητροπολίτες αλλά και πολιτικοί όπως, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Κώστας Ζουράρις. οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας και άλλοι.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε πως «ο κ. Τσίπρας, η κυρία Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να δώσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια. Ο λαός της Μακεδονίας έστειλε σήμερα το δικό του μήνυμα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο. Να μη ψηφίσει η Βουλή την παράδοση του ονόματος. Αν αυτό συμβεί, η πράξη αυτή θα είναι προδοσία».

Πυρπολήθηκε χώρος υπό κατάληψη

Στις φλόγες παραδόθηκε λίγο μετά τις 15:00 διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη λεωφόρο Στρατού, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη.

Το κτίριο, που στέγαζε την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, πυρπολήθηκε από αγνώστους. Τα μέλη της κατάληψης υποστηρίζουν ότι δράστες ήταν χρυσαυγίτες που διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης.

Νωρίτερα, συμπλοκή σημειώθηκε σε μία ακόμη κατάληψη, στον «Ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο» επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου και Μπιζανίου. Ομάδα αγνώστων που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο ενεπλάκη με άτομα που περιφρουρούσαν την κατάληψη και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη καπνογόνων.

266271
(Intimenews/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)
Επεισόδια στους γύρω δρόμους

Γύρω στις τρεις σημειώθηκαν επεισόδια στην Πλατεία Ναυαρίνου, όταν ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες προσπάθησε να προσεγγίσει την αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών, στην Καμάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 50 άτομα που φορούσαν κουκούλες προσπάθησαν να κινηθούν προς την Εγνατία, ωστόσο η αστυνομία τους εμπόδισε. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν καπνογόνα και πέτρες προς τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Μικρής έκτασης επεισόδιο σημειώθηκε μετά τη μία το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, όταν πολίτες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο πέρασαν μπροστά από την κατάληψη αντιεξουσιαστών.

Ατομα μέσα από την κατάληψη, τους επιτέθηκαν πετώντας τους μπουκάλια, πέτρες και φωτοβολίδες.

Το thestival.gr αναφέρει ακόμη ότι σε άλλο σημείο διαδηλωτές άναψαν πυρσούς και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, αλλά και κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εναντίον του οποίου είχαν εμφανιστεί και υβριστικές αφίσες. Κάποια άτομα μάλιστα έβαλαν φωτιά σε σημαία της ΠΓΔΜ.

Σε άλλο περιστατικό, 10 κουκουλοφόροι στην Καμάρα επιτέθηκαν σε δύο κορίτσια περίπου 15 ετών που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο. Οι άγνωστοι πήραν τις σημαίες και τις έσπασαν.

Ακολούθησε διαπληκτισμός με περαστικούς ενώ ένας πολίτης ανέφερε ότι τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τη συμπλοκή.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...