1263
Η επισκέπτρια περιεργάζεται το έκθεμα και διαπορεί... | SOOC/ Menelaos Myrillas

Κάνναβης εγκώμιον – στο Τάε Κβον Ντο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 16 Ιανουαρίου 2018, 07:46
Η επισκέπτρια περιεργάζεται το έκθεμα και διαπορεί...
|SOOC/ Menelaos Myrillas

Κάνναβης εγκώμιον – στο Τάε Κβον Ντο

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 16 Ιανουαρίου 2018, 07:46

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για την κάνναβη. Η πρώτη διεθνής έκθεση κάνναβης στην Ελλάδα που διοργανώθηκε από την Παρασκευή 12/1 ως και την Κυριακή 14/1, στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο του Φαλήρου, ήλθε να την επανασυστήσει στο κοινό, να κάνει γνωστές τις πολλαπλές χρήσεις της, κυρίως να απενοχοποιήσει «το πιο παρεξηγημένο φυτό του κόσμου».

Τα επίσημα στοιχεία μαρτυρούν το πέρασμα 30.000 κόσμου από το Φάληρο. «Στο Τάε Κβον Ντο; Στην έκθεση; Μα τι γίνεται εκεί πέρα; Τέσσερις κούρσες έχω πάρει σήμερα…» παραξενεύτηκε ο ταξιτζής, όταν άκουσε τον προορισμό το βράδυ του Σαββάτου.

Η εμπειρία ήταν μοναδική – και όχι για τους λόγους που στερεοτυπικά φαντάζεστε. Ένας ολόκληρος κόσμος είναι «εδώ», ας μη φαίνεται και τόσο, για να δηλώσει έτοιμος να μπει θεαματικά στην ελληνική καθημερινότητα, με τρόπους που δεν μπορούσαν να διανοηθούν πριν από λίγα χρόνια οι ορκισμένοι εχθροί της.

Στην έκθεση μπορούσες να περιηγηθείς σε περισσότερα από 100 περίπτερα επιχειρηματιών βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης, να αγοράσεις σπόρους, να δοκιμάσεις τσάι, καφέ και γραβιέρα με κάνναβη, να γευθείς πίτσα με αλεύρι κάνναβης, να διαπιστώσεις ότι η κάνναβη μπορεί να χρησιμεύσει ως υλικό μόνωσης σε κατασκευές, να γνωρίσεις την εμπειρία που προσφέρει στον ουρανίσκο το λικέρ μαστίχας και το ρακόμελό «της», να ξεφυλλίσεις εκδόσεις σε χαρτί κάνναβης (οι πρώτες Βίβλοι του Γουτεμβέργιου, όπως και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και το πρώτο τους Σύνταγμα, τυπώθηκαν σε χαρτί από κάνναβη), να δεις τεράστια ποικιλία borg – ατμοποιητών, να προβάρεις μπλούζες από ίνες κάνναβης, να αγοράσεις κρέμες, σαμπουάν, κηραλοιφές, μέχρι κι αρώματα με κύριο συστατικό την κάνναβη.

06_0001_01132018_img_29601515893530 (6)
Μεγάλες ουρές για την έκθεση στο Τάε Κβο Ντο (SOOC/ Menelaos Myrillas)

Πλήθος είχε συρρεύσει για να ακούσει και τη φίρμα της έκθεσης, εκ των συνολικά είκοσι ομιλητών, τον καναδό ακτιβιστή Ρικ Σίμπσον που ανέλαβε να πείσει όχι μόνο για τον «άκακο» και «μη εθιστικό» χαρακτήρα της κάνναβης, αλλά και για τη θεραπευτική χρήση των ελαίων της, ακόμη και για βαρύτατες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Ο ίδιος άλλωστε, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της έκθεσης, «νίκησε τον καρκίνο και βοήθησε με το λάδι κάνναβης που παρήγαγε περισσότερους από 5.000 ασθενείς».

Σε μια ομιλία περισσότερο πολιτική παρά ιατρική, από όσο τουλάχιστον υποδήλωνε η θεματική της στο πρόγραμμα των παρεμβάσεων, ο Ρικ με κοντομάνικο και όρθιος επί μιάμιση ώρα παρά τα μη ευάριθμα χρονάκια του, εξήγησε στον κόσμο πως οι κυβερνήσεις, με τη συνεργασία πλουσίων ελίτ και διεφθαρμένων αξιωματούχων, έστησαν παιχνίδι πονηρό στην πλάτη των μαζών, θέτοντας εκτός νόμου τη χρήση του φυτού, στερώντας το αναφαίρετο δικαίωμα – σε επίπεδο φιλοσοφικό – της αξιοποίησης του δια πάσαν νόσον – «ακόμη και η Βίβλος διατείνεται ότι μπορούμε να αξιοποιούμε τα φυτά προς όφελος μας», είπε ο Σίμπσον.

06_0001_01132018_img_29601515893530 (7)

Ο Ρικ, σε μια προσπάθεια «αφύπνισης» (και) του ελληνικού κοινού, την οποία καταβάλλει συστηματικά τα τελευταία επτά χρόνια, δεν δίστασε να μιλήσει για το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί κατά της ανθρωπότητας, πεπεισμένος ότι η κάνναβη βάλλεται καθώς απειλεί άλλες μεγάλες επενδύσεις, διεθνώς.

Στο τραπέζι έπεσαν χοντρά ονόματα, όπως αυτά των Ροκφέλερ και των Ρότσιλντ, όταν ο Καναδός άρχισε να κάνει flash back για να αποδείξει ότι «το σκοτεινότερο κεφάλαιο στην ιστορία άνοιξε εκατό χρόνια πριν», με τον έλεγχο ισχυρών βιομηχανιών που ακολούθησαν τον ολισθηρό δρόμο της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Στην κατεύθυνση της πλήρους απενοχοποίησης του φυτού, ο Καναδός παρουσίασε στοιχεία για τις αιτίες πρόκλησης θανάτων στη χώρα του σε ετήσια βάση: καπνός 435.000 άτομα, φτωχή διατροφή/ άσκηση 365.000, αλκοόλ 85.000, συνταγογραφημένα φάρμακα 32.000, φιστίκια 100, μαριχουάνα 0. Συμπέρασμα (δικό του): «η μαριχουάνα είναι ασφαλέστερη κι από τα φιστίκια».

Ο Σίμπσον εκτίμησε ότι η χρήση από κυβερνήσεις – κάθε άλλο παρά αγαθών προθέσεων – όρων όπως «αποποινικοποίηση» ή «νομιμοποίηση», θα επιφέρει στο μέλλον σειρά ρυθμίσεων αλλά και υψηλή φορολογία για τους πολίτες.

26678620_380138375764175_539684310710164733_o
Ο Ρικ Σίμπσον στη διάλεξή του

«Μάθετε για παράδειγμα τι κρύβεται πίσω από τον όρο “νομιμοποίηση” στη μακρινή Ουρουγουάη», είπε ο Ρικ, «εκεί, όπου ο πανίσχυρος Τζορτζ Σόρος, όπως και ο Μπιλ Γκέιτς και άλλοι, έχει εμπλακεί στην υπόθεση δια των επενδύσεων στην αμερικανική πολυεθνική Μονσάντο, εταιρεία η οποία παράγει μεταξύ άλλων γενετικά τροποποιημένους σπόρους κάνναβης, με τους οποίους θα τροφοδοτεί την τοπική κυβέρνηση. Και όλα αυτά, όταν δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα λογικό συμπέρασμα ως προς το γιατί θα πρέπει να αλλάξει η γενετική δομή του φυτού∙ και ενώ είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κινδύνους σε όσους χρησιμοποιήσουν το προϊόν».

»Θεωρίες συνωμοσίας θα πείτε. Και όμως, ναι. Το έχουν ομολογήσει μέχρι και αμερικανοί πρόεδροι, όπως ο Αϊζενχάουερ και ο Κένεντι, παραδεχόμενοι δημοσίως ότι σκοτεινές δυνάμεις συνέβαλαν ώστε να τεθεί το φυτό εκτός νόμου».

Όσο για την άτεγκτη στάση που τηρούν απέναντι στο θέμα τα Ηνωμένα Eθνη; «Για να καταλάβετε, δείτε ποιος κρύβεται πίσω από την έκταση -18 εκτάρια στην καρδιά της Νέας Υόρκης – στην οποία έχει την έδρα του ο ΟΗΕ: η οικογένεια Ροκφέλερ».

«Ήδη γνωρίζουμε φυσικές ποικιλίες κάνναβης με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες, επί των οποίων δεν μπορεί να γίνει βαθύτερη, ενδελεχής έρευνα εξαιτίας των παρεμβάσεων». Ήταν η ώρα που ο Ρικ έκανε στροφή στην ιατρική εκδοχή του πράγματος.

«Μας λένε συνεχώς ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να αποδειχθεί η θεραπευτική αξία των εκχυλισμάτων του φυτού, ξεχνούν όμως ότι αυτές τις μελέτες, τις έχει κάνει η Αγγλία εδώ και 170 χρόνια, με κορυφαίες αυτές του Γουίλιαμ Μπρόουκ Ο’ Χένεσι, ιρλανδού γιατρού που σύστησε στην ιατρική κοινότητα τις θεραπευτικές δυνάμεις του φυτού το 1841», τόνισε ο Σίμπσον.

«Ο Ιρλανδός είχε ζήσει χρόνια στην Ινδία, γνωρίζοντας από κοντά τις χρήσεις της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, γνωστές ακόμη από την περίοδο 1400 – 2.000 π.Χ.».

06_0001_01132018_img_29601515893530 (5)06_0001_01132018_img_29601515893530 (4)06_0001_01132018_img_29601515893530 (3)

Hταν η εποχή, ο 19ος αιώνας, κατά την οποία η Αγγλία άρχισε να χρησιμοποιεί την κάνναβη αναγνωρίζοντας της αναλγητική, αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδική δράση, αποτελεσματικότερη και από αυτή των οπιοειδών, και μάλιστα χωρίς εθισμό –πάντα κατά τον ακτιβιστή. Τη σκυτάλη θα έπαιρνε αμέσως μετά τον O’ Haughnessy, ο John Moore Neligan, αναφορά στον οποίο έκανε το έγκυρο Lancet, στον πρώτο κιόλας τόμο του το 1844 (σελίδες 99-101, για όσους ενδιαφέρονται). «Τέτοιο ήταν το ενδιαφέρον των ιατρικών κύκλων της εποχής. Άλλωστε υπάρχουν κείμενα του 11ου και του 12ου αιώνα που κάνουν λόγο για θεραπείες ακόμη και καρκινικών όγκων, δεν ανακαλύπτουμε εμείς την πυρίτιδα», είπε ο Ρικ.

«Δεν σας κάνει εντύπωση ότι σήμερα οι κυβερνήσεις υποδύονται τις ανήξερες για όλα αυτά;», έθεσε τον προβληματισμό εκείνος και το κοινό κούνησε το κεφάλι με νόημα. «Αν η χημειοθεραπεία αποτυγχάνει σε ποσοστό 97%, γιατί άραγε τη συστήνουν;» Στο blame game μπήκαν γιατροί και νομικοί. «Προσφέρονται βλαβερές αγωγές που περισσότερο κακό από καλό κάνουν, ενώ στερούνται από χιλιάδες, εκατομμύρια ασθενείς το δικαίωμα της χρήσης φυτικών σκευασμάτων που θα τους βοηθούσαν να επιβιώσουν».

» Ξέρετε πώς αντιμετωπίζει η ιατρική κοινότητα τους ασθενείς; Σαν τρύπια λάστιχα, στα οποία γίνονται ακόμη περισσότερες τρύπες… Αν η κάνναβη είχε χρησιμοποιηθεί δεόντως, πολύς πόνος, ακόμη και θάνατος θα είχε αποφευχθεί. Φτιάξτε τώρα το δικό σας έλαιο κάνναβης!», είπε αισιόδοξα ο Ρικ και η μεσόκοπη κυρία της διπλανής καρέκλας έβγαλε ένα λιλιπούτειο καρνέ για να σημειώσει: phoenixtears.ca

Ναι, οι ακροατές του Ρικ, οι επισκέπτες της έκθεσης δεν ήταν μόνο τύποι με ράστα και εναλλακτικό φιζίκ. Ήταν μικρομεσαίοι, πρόσωπα που συναντάς στο μετρό, νέοι και μεγαλύτεροι, γονείς με παιδιά.

Oσο στο slideshow, στην πλάτη του Σίμπσον, έπαιζαν ρήσεις και τσιτάτα, από αυτά του Τζίντου Κρισναμούρτι ως και του Ζαν Ζακ Ρουσό, το κοινό τον αποθέωνε. Κι εκείνος καλούσε σε εξέγερση ενάντια στους διεφθαρμένους. «Η επανάσταση δεν είναι μήλο, που πέφτει όταν ωριμάζει. Πρέπει εσύ να το κάνεις να πέσει». Τσε, φυσικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...