410
Ο Θόλος του Βράχου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ένας ιερός τόπος για το ισλάμ | REUTERS/Ronen Zvulun

Κάνει πίσω ο Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 08:32
Ο Θόλος του Βράχου στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ένας ιερός τόπος για το ισλάμ
|REUTERS/Ronen Zvulun

Κάνει πίσω ο Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2017, 08:32

Εν μέσω διαμαρτυριών, όχι μόνο από τους Παλαιστίνιους αλλά και από φίλους και συμμάχους, ακόμα και στο εσωτερικό, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω -μόνο για την ώρα- στο ενδεχόμενο μετακίνησης της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ανακοίνωση που εξέδωσε αργά τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναβλήθηκε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος εγκαταλείπει εντελώς το θέμα.  «Ο πρόεδρος ήταν σαφής για αυτό το θέμα από την αρχή: το ζήτημα δεν είναι το αν, το ζήτημα είναι το πότε» θα γίνει η μεταφορά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πληροφορίες και εκτιμήσεις από την Ουάσιγκτον ήθελαν τον Τραμπ να προχωρά στη σχετική ανακοίνωση αυτή την Τετάρτη.

Ο Τραμπ είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016 ότι η πρεσβεία θα μεταφερόταν.

Σύμφωνα με πολλούς αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος του νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αλλά θα συνοδεύσει αυτή του την κίνηση με την εντολή προς τους συμβούλους του να αρχίσουν σχεδιασμούς για τη μεταφορά της, χωρίς να κάνει ακόμα σαφές πότε θα ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η απόφαση θα αναιρούσε την πολιτική των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, η οποία προέβλεπε ότι δεν θα πάρουν θέση για το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης πριν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευθούν και αποφασίσουν από κοινού. Κάτι όμως που εκκρεμεί εδώ και πολλές δεκαετίες, χωρίς ορατή προοπτική επίλυσης.

Εν τω μεταξύ, οι διαμαρτυρίες για την μεταφορά έρχονταν από κάθε πλευρά.

Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έθιξε το ζήτημα της Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τη Δευτέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετέφερε μάλιστα στον ομόλογό του την ανησυχία του για την μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ.

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε και αυτή τη Δευτέρα ότι η οποιαδήποτε ανακοίνωση από μέρους των ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πριν υπάρξει συμφωνία μέσω διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό της διένεξης Ισραήλ και Παλαιστινίων, θα έβλαπτε την ειρηνευτική διαδικασία.

Το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο των Eξι Ημερών, το 1967. Μέσα σε αυτό το κομμάτι γης, μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκονται ιεροί τόποι για Εβραίους, Μουσουλμάνους και Χριστιανούς.

Στην περιοχή που οι Εβραίοι αποκαλούν Oρος του Ναού και οι μουσουλμάνοι Χαράμ ας Σαρίφ βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, που θεωρείται ο τρίτος πιο ιερός τόπος του Ισλάμ, αλλά και ένας αρχαίος εβραϊκός ναός που θεωρείται ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και ο Ναός της Αναστάσεως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...