737
Ο προπονητής της ΑΕΚ σε μια κίνηση που πιθανότατα έβαλε ημερομηνία λήξης στην ελληνική του σταδιοδρομία | YouTube/CreativeProtagon

Το μεσαίο δάχτυλο του Μανόλο Χιμένεθ

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2017, 15:20
Ο προπονητής της ΑΕΚ σε μια κίνηση που πιθανότατα έβαλε ημερομηνία λήξης στην ελληνική του σταδιοδρομία
|YouTube/CreativeProtagon

Το μεσαίο δάχτυλο του Μανόλο Χιμένεθ

Sportscaster Sportscaster 20 Νοεμβρίου 2017, 15:20

Ηταν το μαύρο highlight του ντέρμπι. Συνηθισμένα τα βουνά των ελληνικών γηπέδων από ασχήμιες και χυδαιότητες, όμως από έναν -υποτίθεται σοβαρό- 53χρονο προπονητή που ανατράφηκε με την ισπανική ποδοσφαιρική κουλτούρα δεν το περιμένεις. Μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Μανόλο Χιμένεθ έβαλε το αυτογκόλ της καριέρας του. Σφύριξε τη λήξη του σεβασμού κάθε υγιούς φιλάθλου προς το πρόσωπό του. Ακόμη και των οπαδών της ΑΕΚ, τους οποίους -πρωτίστως- προσέβαλε με την απαράδεκτη χειρονομία του. Γιατί, όταν έδειξε το μεσαίο του δάχτυλο στην εξέδρα, σαν τον τελευταίο αλήτη, φορούσε τη φόρμα με τον δικέφαλο αετό στο στήθος.

Η ανεβασμένη αδρεναλίνη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ελαφρυντικό, εφόσον ο Χιμένεθ έδειχνε ειλικρινή μεταμέλεια. Αλλά, στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη. «Ηρθαμε εδώ να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο», είπε. Απολογήθηκε πολλές ώρες αργότερα, προφανώς έπειτα από άνωθεν εντολή. Και πάλι, όμως, υπήρχε ένα «αλλά», που δείχνει πως δεν το μετάνιωσε πραγματικά: «… η άσχημη αντίδρασή μου είχε να κάνει με έναν συγκεκριμένο οπαδό, ο οποίος από την αρχή του αγώνα με έβριζε στα ιταλικά πίσω από τον πάγκο μου».

Σοβαρά, σενιόρ Χιμένεθ; Τόσα χρόνια στην Ελλάδα, δεν σας είχε ξανασυμβεί; Μήπως οι αντίπαλοι σας χειροκροτούσαν και σας έραιναν με λουλούδια;

Αστεία δικαιολογία, για έναν άνθρωπο που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι. Που τον έχουν πιάσει στο στόμα τους ακόμη και οπαδοί της δικής του ομάδας. Αστεία δικαιολογία, σε ένα από τα πιο ήσυχα, τα πιο πολιτισμένα ντέρμπι των τελευταίων ετών, όπου δεν έπεσε στον αγωνιστικό χώρο ούτε χαρτοπετσέτα. Εάν οι παράγοντες ενός αγώνα -προπονητές, ποδοσφαιριστές και διαιτητές- ήταν τόσο εύθικτοι απέναντι σε κάθε είδους προκλήσεις της εξέδρας, όπως χθες ο Ισπανός, τα μεσαία τους δάχτυλα θα είχαν πάθει αγκύλωση.

1800159
Ο Μανόλο Χιμένεθ στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς. Δεν ζήτησε καμία συγγνώμη. Τη ζήτησε μετά από μια ολόκληρη ημέρα… (INTIME)

Η πραγματική εξήγηση της απρέπειας του Χιμένεθ κρύβεται σε αυτό το «τόσα χρόνια στην Ελλάδα». Φαίνεται πως ο Μανόλο, ευφυής καθώς είναι, μπήκε γρήγορα στο νόημα. Κατάλαβε πως, εδώ, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τους οπαδούς -και τους παράγοντες των ομάδων, που είναι ακόμη πιο φανατικοί- είναι το ποδόσφαιρο. Εγινε «Ελληνάρας». Λάτρης της νίκης με κάθε τρόπο. Με «πέσιμο» στους διαιτητές, με «τσαμπουκάδες», με ό,τι μπορεί να σημαίνει ότι «εμείς δεν μασάμε». Στην πατρίδα του, ποτέ δεν θα τολμούσε να κάνει μία τέτοια χειρονομία. Οχι επειδή θα φοβόταν την τιμωρία -ούτε εδώ θα τη γλιτώσει- αλλά γιατί, εκεί, δεν θα γινόταν αποδεκτή ούτε από τον ίδιο του τον σύλλογο.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Χιμένεθ είχε ζητήσει συγγνώμη από τους ποδοσφαιριστές του, επειδή είχε αποβληθεί στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Χθες, στη Λεωφόρο, αποβλήθηκε ξανά. Κι αμέσως μετά, σήκωσε το μεσαίο του δάχτυλο. Αραγε, τι θα κάνει στη σημερινή προπόνηση; Θα τους ζητήσει, πάλι, συγγνώμη; Για το ίδιο -και χειρότερο- λάθος; Και, το κυριότερο, τι θα βρει να πει στους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, εάν ακολουθήσουν το παράδειγμά του; Εάν έπειτα από κάθε πρόκληση των αντιπάλων τους, δέχονται -ο ένας μετά τον άλλον- κόκκινη κάρτα;

Ο Χιμένεθ πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Οχι επειδή μας χάλασε την ωραία εικόνα που (δεν) είχαμε για το πρωτάθλημά μας, αλλά γιατί έτσι θα δικαιωθούν τα θύματα της χειρονομίας του. Οι χιλιάδες οπαδοί του Παναθηναϊκού που -περιέργως- επέδειξαν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία. Πριν από περίπου έξι μήνες, στο ίδιο γήπεδο, ένα κουτάκι μπίρας είχε ρίξει ανάσκελα τον -τότε- προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ιβιτς, που δεν είχε προκαλέσει στο ελάχιστο. Οι γηπεδούχοι το πλήρωσαν με ποινή εξοντωτική. Εάν οι ποδοσφαιρικές Αρχές «χαϊδέψουν» τον Ισπανό, θα αδικήσουν τη χθεσινή αυτοσυγκράτηση των ίδιων οπαδών – που για τα γήπεδά μας είναι σπάνια.

Το θέμα είναι, πώς θα αντιδράσει η διοίκηση της ΑΕΚ. Εάν τιμωρήσει, με κάποιον τρόπο, τον προπονητή της, θα διαχωρίσει τη θέση του συλλόγου από την απρέπειά του. Εάν κάνει σαν να μη συνέβη τίποτα, θα έχει σηκώσει το μεσαίο δάχτυλο στην ιστορία της, στις αρχές της, στη διαφορετικότητα που περηφανεύεται ότι πρεσβεύει.

Ο παροιμιώδης παρορμητισμός του Χιμένεθ, που στο παρελθόν αφύπνισε την ΑΕΚ αγωνιστικά και την έκανε πιο αξιόμαχη, αυτή τη φορά ξεπέρασε τα όρια. Της έκανε κακό. Αλλά, τις χειρότερες συνέπειες θα τις υποστεί ο ίδιος. Στην ουσία, ο Ισπανός έβαλε ημερομηνία λήξης στην ελληνική του σταδιοδρομία. Η ανόητη πράξη του θα τον καταδιώκει, είτε νικά είτε χάνει, όπως συμβαίνει παντού και πάντα με όλους όσοι χάνουν τον σεβασμό των άλλων. Στα μάτια φίλων και αντιπάλων, ο Μανόλο δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...