668
Η Γκρέις και ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ZANU PF μόλις την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Philimon Bulawayo

Ζιμπάμπουε: Ο στρατός ανέτρεψε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 12:59
Η Γκρέις και ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος ZANU PF μόλις την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Philimon Bulawayo

Ζιμπάμπουε: Ο στρατός ανέτρεψε τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 12:59

Μια κλασική εικόνα αφρικανικών πραξικοπημάτων -ένας ένστολος που βγαίνει στην τηλεόραση και ανακοινώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν την κατάσταση- αλλά και μια γεύση από τη νέα τεχνολογία -ένα tweet υπέρ της νέας εποχής- όλα δείχνουν ότι έφεραν το τέλος της μακράς θητείας του υπέργηρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην προεδρία της Ζιμπάμπουε.

Ο στρατός με ένα αναίμακτο, ως τώρα, πραξικόπημα ανέλαβε τον έλεγχο της κατάστασης, ενώ ο 93χρονος Μουγκάμπε φαίνεται ότι είναι ασφαλής. Μετά το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι είναι καλά στην υγεία του αλλά σε περιορισμό στην κατοικία του, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Νοτιοαφρικανικά μέσα μετέδωσαν ότι ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στην νέα κατάσταση.

Από αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο στρατός πήρε τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης ενώ προχώρησε σε συλλήψεις ανθρώπων του περιβάλλοντος του Μουγκάμπε για τους οποίους έλεγε ότι έχουν προκαλέσει «κοινωνική και οικονομική ζημιά».

2017-11-15T055539Z_1356851375_RC11DDE16E00_RTRMADP_3_ZIMBABWE-POLITICS
Ο υποστράτηγος Μόγιο ανακοινώνει ότι ο στρατός ελέγχει την κατάσταση (ZBC/Handout via REUTERS)

Στην τηλεόραση ZBC ο υποστρατηγός Σιμπουσίσο Μόγιο εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για τον πρόεδρο και για την εν εξελίξει επιχείρηση κάθαρσης.

«Διαβεβαιώνω το έθνος ότι η Εξοχότητά του ο πρόεδρος και η οικογένεια του είναι σώοι και η ασφάλειά τους εγγυημένοι. Στόχο έχουμε μόνο τους εγκληματίες γύρω του που διαπράττουν εγκλήματα που κάνουν τη χώρα να υποφέρει κοινωνικά και οικονομικά».

Βέβαια, η πρόθεση του στρατού είναι να επιστρέψει η χώρα στην ομαλότητα μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης αν και «κάθε πρόκληση θα απαντηθεί καταλλήλως».

2017-11-15T080945Z_503771453_RC1AED404650_RTRMADP_3_ZIMBABWE-POLITICS
Τεθωρακισμένο του στρατού στους δρόμους της Χαράρε νωρίς την Τετάρτη (REUTERS/Philimon Bulawayo)

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ακούγονταν στην πρωτεύουσα Χαράρε εκρήξεις και πυροβολισμοί και εμφανίστηκαν τεθωρακισμένα στους δρόμους. Ο πρόεδρος άφαντος, τα κρατικά μέσα μεταδίδουν πατριωτικά τραγούδια και στις τράπεζες σχηματίζονται ουρές, αναφέρουν τα ξένα μέσα. Μια κλασική εικόνα πραξικοπήματος.

Τουλάχιστον ένας κυβερνητικός αξιωματούχος έχει συλληφθεί. Είναι ο υπουργός Οικονομικών Ιγκνάτιους Τσόμπο, που θεωρείται ότι είναι μέλος ομάδας μέσα στο κυβερνών ZANU PF υπό την ηγεσία της Γκρέις Μουγκάμπε, της συζύγου του προέδρου.

Η κίνηση του στρατού, γράφει το BBC, ήλθε μετά την αποπομπή του αντιπροέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα, υπέρ της Γκρέις Μουγκάμπε. Υπέρ του «συντρόφου Μνανγκάγκουα» έχει ταχθεί ο επίσημος(;) λογαριασμός στο Twitter του κυβερνώντος κόμματος ZANU PF.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, θεωρεί ότι οι ηγέτες του κινήματος –ή ό,τι άλλο πρόκειται- δεν θα το αποκαλέσουν πραξικόπημα «γιατί δεν θα μπορούν να το “πουλήσουν” σαν πραξικόπημα γιατί θα καταδικαστεί». Αντιλαμβάνεται όμως ότι ο Μουγκάμπε είναι πλέον πρόεδρος μόνο κατ΄όνομα.

Δυτικές πρεσβείες καλούν τους πολίτες των χωρών τους να μείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ η Κίνα, ένας από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της χώρας, δηλώνει και αυτή ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Το τέλος ενός απολυταρχικού προεδρου

Ο Μουγκάμπε εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, από τότε που η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, κυριαρχεί απόλυτα στην πολιτική σκηνή της Ζιμπάμπουε.

Αν και πλέον είναι 93 ετών, με τις φήμες για την σωματική και την πνευματική υγεία του να δίνουν και να παίρνουν, εξακολουθεί να κυβερνά τη χώρα με σιδερένια πυγμή και μια επίφαση δημοκρατίας.

Η χώρα του, αν και έχει αρκετούς φυσικούς πόρους, μαστίζεται από τη φτώχεια. Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, είχε γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο για το κύμα υπερπληθωρισμού που είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην έχει νόημά η μέτρησή του. Η κυβέρνηση είχε κυκλοφορήσει χαρτονομίσματα αξίας 100 τρισ. δολαρίων Ζιμπάμπουε με μηδενική αξία.

100-trillion-dollar

Η Γκρέις Μουγκάμπε είναι και αυτή ένα από τα κομβικά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής.

Γνωρίστηκε με τον κατά 41 χρόνια μεγαλύτερό της Ρόμπερτ όταν εργαζόταν σαν δακτυλογράφος στη Βουλή, ενώ η πρώτη σύζυγος του Μουγκάμπε, Σάλι, ήταν βαριά άρρωστη – κατά δήλωση του Μουγκάμπε γνώριζε και ενέκρινε τη σχέση τους. Παντρεύτηκαν το 1996 σε μια εντυπωσιακή τελετή και έχουν τρία παιδιά.

Είναι διαβόητη για τις σπατάλες της και την πολυτελή ζωή της, για την επιρροή στον σύζυγό της, αλλά και για το ότι το 2014 κατάφερε να πάρει διδακτορικό μέσα σε δύο μήνες!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...