329
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο Σίντνεϊ | REUTERS/Steven Saphore

«Ναι» στον γάμο των γκέι είπαν οι Αυστραλοί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 17:22
Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στο Σίντνεϊ
|REUTERS/Steven Saphore

«Ναι» στον γάμο των γκέι είπαν οι Αυστραλοί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2017, 17:22

Με μια ιστορική απόφαση, που ελήφθη με μαζική δημόσια διαβούλευση, οι Αυστραλοί στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι συμφωνούν με την νομιμοποίηση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου.

Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη του νομοσχεδίου και η ψήφισή του, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ηδη φαίνεται να υπάρχει διακομματική συναίνεση για το νομοσχέδιο, ενώ και οι βουλευτές που είναι αντίθετοι στη νομιμοποίηση του γάμου δηλώνουν ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα.

Στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη με επιστολική ψήφο, το 61,6% από τα 12,7 εκατ. πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν τάχθηκε υπέρ των ενώσεων προσώπων του ίδιου φύλου. Το «όχι» συγκέντρωσε 38,4%.

Στη διαδικασία, η οποία διήρκεσε δύο μήνες, συμμετείχε το 79,5% του εκλογικού σώματος.

Αν και η πλειοψηφία των Αυστραλών βλέπει ευνοϊκά τους γάμους των ομοφυλοφίλων, πολιτικές συγκρούσεις απέτρεψαν κάθε πρόοδο στο ζήτημα για πάνω από 10 χρόνια.

Ο γάμος ατόμων του ίδιου φύλου είχε απαγορευτεί από την κυβέρνηση Χάουαρντ το 2004, καθώς με την αναθεώρηση του σχετικού νόμου, γάμος είχε ρητά χαρακτηριστεί ως ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας.

Τα επόμενα χρόνια και όσο σε άλλες δυτικές χώρες αίρονταν οι περιορισμοί, η πίεση για την αναθεώρηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου στην Αυστραλία μεγάλωσε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ είχε υποσχεθεί ότι θα διοργανωνόταν (υποχρεωτικής συμμετοχής αλλά μη δεσμευτικό) δημοψήφισμα για το θέμα, όμως η Γερουσία απέρριψε δύο φορές την πρόταση.

Ο Τέρνμπουλ ανακοίνωσε τελικά στις αρχές του Αυγούστου ότι θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση με επιστολική ψήφο. Πρόκειται για μια διαδικασία που σπανίως αξιοποιείται στην Αυστραλία και επιτρέπει στους ψηφοφόρους να εκφράζουν την άποψή τους σε εθελοντική βάση.

Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ακόμη ότι το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σε περίπτωση επικράτησης του «ναι».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Τέρνμπουλ δήλωσε πως αναμένει να έχει καταρτιστεί το νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη του έτους. Οι Αυστραλοί «είπαν ναι στην ισότητα, ναι στη δέσμευση, ναι στην αγάπη», τόνισε και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «αναμφισβήτητο και συντριπτικό».

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σίντνεϊ για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα, ανάμεσά τους διασημότητες όπως ο ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ιαν Θορπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...