562
Η Τερέζα Μέι μπροστά ένα άδειο τραπέζι, στις Βρυξέλλες: μια εικόνα που διακινήθηκε πολύ στα social media σαν μια μεταφορά για το Brexit | EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Μια «κουρασμένη» Τερέζα Μέι ικέτευε τις Βρυξέλλες…

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 16:44
Η Τερέζα Μέι μπροστά ένα άδειο τραπέζι, στις Βρυξέλλες: μια εικόνα που διακινήθηκε πολύ στα social media σαν μια μεταφορά για το Brexit
|EPA/Geert Vanden Wijngaert / POOL

Μια «κουρασμένη» Τερέζα Μέι ικέτευε τις Βρυξέλλες…

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2017, 16:44

O Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει έναν δικό του τρόπο να εκφράζεται. Τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας τον καλωσορίζει στις Συνόδους φωνάζοντας «γεια σου, δικτάτορα». Τους άλλους τους αγκαλιάζει και τους φιλά σαν να είναι παιδιά του. Και τώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχει καν το τακτ να χαριστεί στην Τερέζα Μέι. Μιλώντας σε συμβούλους του μετά το πρόσφατο δείπνο που είχε στις 16 Οκτωβρίου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας την περιέγραψε ως μια γυναίκα «μελαγχολική» με σακούλες κάτω από τα μάτια της. Αυτή η διαρροή ενόχλησε το Λονδίνο, προκάλεσε μια δεύτερη αντίδραση των Βρυξελλών και πάει λέγοντας.

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γιούνκερ παρατήρησε στις συνομιλίες με τους συμβούλους του ότι η Μέι είναι κουρασμένη και έχει «στιγματιστεί» από την υπόθεση του Brexit αλλά και την μάχη με τους ίδιους τους υπουργούς της. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δημιουργηθεί «περισσότερος χώρος» για ελιγμούς στη χώρα της.

Η γερμανική εφημερίδα έκανε λόγο για μια «απογοητευμένη Μέι» που εκλιπαρούσε από τον Γιούνκερ για βοήθεια ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο που είναι όλο και πιο εκνευρισμένο από την πορεία συνομιλιών για το Brexit.

Το θέμα μάλιστα δεν σταμάτησε σε κάποια tweets ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, αλλά έφτασε ως την ενημέρωση του εκπροσώπου της ΕΕ Μαργαρίτη Σχοινά που εγκατέλειψε για λίγο την πολιτική μη σχολιασμού φημών για να διαψεύσει τις διαρροές.

Ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Μέι βρίσκεται στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου. Τον περασμένο Απρίλιο, πάλι η FAZ έγραφε ότι έπειτα από δείπνο στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Γιούνκερ χαρακτήρισε την Μέι «από άλλο γαλαξία» λόγω των απαιτήσεών της από την ΕΕ για την περίοδο μετά το διαζύγιο. Δημοσίευμα που -και αυτό- είχε ενοχλήσει το Λονδίνο.

Η απάντηση από το Λονδίνο ήλθε άτυπα από τον Νικ Τίμοθι. Εγραψε στο Twitter ότι πηγή της διαρροής ήταν ο Μάρτιν Σελμάιρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Γιούνκερ.

«Επειτα από εποικοδομητική συνάντηση του Συμβουλίου, ο Σελμάιρ κάνει αυτό. Υπενθύμιση ότι κάποιοι στις Βρυξέλλες δεν επιθυμούν συμφωνία ή θέλουν μια τιμωρητική συμφωνία», έγραψε.

Ο Σελμάιρ απάντησε λέγοντας ότι ούτε εκείνος ούτε ο Γιούνκερ έκαναν τα σχόλια που τους αποδίδονται. Πολλοί μάλιστα είχαν ισχυριστεί ότι εκείνος ευθυνόταν και για προηγούμενη διαρροή που αφορούσε δείπνο των δύο πολιτικών πριν από έξι μήνες.

«Αυτό είναι ψευδές. Το ξέρω ότι δεν ταιριάζει με το κλισέ σας, Νικ Τίμοθι, αλλά, ο Γιούνκερ και εγώ δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αποδυναμώσουμε την πρωθυπουργό. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τις εποικοδομητικές σχέσεις του Γιούνκερ και της πρωθυπουργού Μέι. Ποιος; αυτό είναι το ερώτημα.

» Διαψεύδω ότι 1. ευθυνόμαστε για την διαρροή 2. είπε αυτά ο Γιούνκερ και 3. θέλουμε τιμωρητική συμφωνία για το Brexit σε μια προσπάθεια να παγιδεύσει την πλευρά της ΕΕ και να υπονομεύσει τις συνομιλίες…

Το ρεπορτάζ της Κυριακής στη FAZ υπογράφει ο ίδιος δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρείται ότι έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του Γιούνκερ, το ρεπορτάζ του οποίου για το δείπνο του Απριλίου είχε διαψεύσει η Μέι χαρακτηρίζοντάς το «κουτσομπολιό των Βρυξελλών».

Το όλο ζήτημα προσπάθησε (προσωρινά;) να κλείσει  ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς που είπε τη Δευτέρα ότι «κάποιοι άνθρωποι θέλουν να δείχνουν προς εμάς για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ατζέντες, τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες  ή ακόμα να υπονομεύσουν τη δική μας διαπραγματευτική θέση».

Πρόσθεσε ότι «θα το εκτιμούσαμε αν αυτοί οι άνθρωποι μας άφηναν μόνους. Εχουμε πολλή δουλειά και καθόλου χρόνο για κουτσομπολιό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...