529
Η Τερέζα Μέι συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ· δίπλα τους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Μένουν πίσω οι συνομιλίες για το Brexit λένε οι «27», αισιοδοξεί η Μέι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 15:59
Η Τερέζα Μέι συνομιλεί με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ· δίπλα τους ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
|REUTERS/Virginia Mayo/Pool

Μένουν πίσω οι συνομιλίες για το Brexit λένε οι «27», αισιοδοξεί η Μέι

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 15:59

Η απουσία ικανοποιητικής προόδου στις συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναστέλλει, για την ώρα, την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τις σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας. Αυτό αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πάντως, οι ηγέτες διεύρυναν εν μέρει την εντολή της Επιτροπής, καλώντας τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ να ξεκινήσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ για αυτό το θέμα.

Στα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα Παρασκευή σημειώνεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.

«Σε αυτή την περίπτωση, θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της Ένωσης και τηρούν τους όρους και τις βασικές αρχές των κατευθυντήριων γραμμών της 29ης Απριλίου 2017», αναφέρει.

Τον Δεκέμβριο «θα πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τη συνεδρίαση των «27».

Η ίδια σημείωσε ότι κατά το χθεσινό δείπνο μίλησε στους ηγέτες για μια «βαθιά σχέση μετά το Brexit», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται κοντά» σε μια συμφωνία ειδικά σε ό,τι αφορά την κοινή προτεραιότητα που είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ειδικότερα στα συμπεράσματα σημειώνεται πως οι 27 ηγέτες χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και καλούν τον διαπραγματευτή να συνεχίσει τις συνομιλίες προκειμένου να εγγυηθεί την «απαραίτητη νομική ασφάλεια» στα ενδιαφερόμενα πρόσωπα και να διασφαλίσει το «ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, αναφέρεται ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στη σύγκλιση των αρχών και των στόχων των δύο πλευρών σχετικά με την προστασία της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και τη διατήρηση του Κοινού Χώρου Διέλευσης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «λογαριασμό εξόδου» του Ηνωμένου Βασιλείου που δημιουργεί και τις μεγαλύτερες διαφορές, στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι «ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προσχώρησής του, αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε μια συμπαγή και συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα επιλύσει όλες αυτές τις υποχρεώσεις».

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να εξετάζει το λογαριασμό εξόδου γραμμή-γραμμή» δήλωσε από την πλευρά της η Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι το ποσό θα οριστικοποιηθεί μόλις επιτευχθεί και η τελική συμφωνία.

Ακόμη οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για την «εσωτερική προπαρασκευή» μίας μελλοντικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Βρετανίας ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου.

Κατά την πρώτη φάση υπό συζήτηση είναι τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση (είναι συνολικά γύρω στα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι), τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική ενώ, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...