1313
Ο Βαλβέρδε και σε πρώτο πλάνο ο Λεμονής. | REUTERS/Ivan Alvarado

Τον χάσαμε τον Βαλβέρδε, πατριώτη

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2017, 10:45
Ο Βαλβέρδε και σε πρώτο πλάνο ο Λεμονής.
|REUTERS/Ivan Alvarado

Τον χάσαμε τον Βαλβέρδε, πατριώτη

Sportscaster Sportscaster 19 Οκτωβρίου 2017, 10:45

Ενα 24ωρο πριν από την έναρξη του αγώνα, εξέχοντα μέλη της λέσχης των φαντασιόπληκτων διαβεβαίωναν πως ο Ολυμπιακός δεν θα κινδύνευε με διασυρμό στο «Καμπ Νου». Δικαιώθηκαν. Οι «ερυθρόλευκοι» αποχώρησαν από το γήπεδο -ένα από τα πιο… κατηφορικά της Ευρώπης- με μία τιμητική ήττα (3-1), την οποία θα ζήλευαν ομάδες πολύ πλουσιότερες και πολύ πιο ισχυρές. Μόνο που, το φρένο του Μέσι και της παρέας του δεν το πάτησε ο λάτρης της Ελλάδας, Ερνέστο Βαλβέρδε -όπως πίστευαν-, αλλά ο λάτρης της Μυκόνου, Ζεράρδ Πικέ.

Ευτυχώς που… φρόντισε να αποβληθεί, στο 42′. Διότι η Μπαρτσελόνα έχει ένα κακό συνήθειο: δεν της φτάνει να νικά. Προσπαθεί να παίζει όσο καλύτερα μπορεί, να σκοράρει όσο περισσότερο γίνεται, με σκοπό να ψυχαγωγεί το κοινό της (που χθες πλήρωσε το φθηνότερο εισιτήριο 54 ευρώ και το ακριβότερο 165). Εκατοντάδες φίλοι της σε κάθε αγώνα -κυρίως από την Ασία και τη Νότιο Αμερική- θα τη δουν από κοντά για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή τους. Δεν θέλει να τους απογοητεύσει. Γι’ αυτό και ο Λιονέλ Μέσι δεν χάνει παιχνίδι, όταν είναι υγιής. Είναι κάτι σαν αξιοθέατο, που οι επισκέπτες της Καταλονίας περιμένουν να θαυμάσουν.

Μένοντας με δέκα παίκτες για περίπου 50 λεπτά, το βράδυ της Τετάρτης, τα σχέδια της Μπαρτσελόνα άλλαξαν. Ο αγωνιστικός Γολγοθάς που έχει να ανέβει μέχρι το τέλος της σεζόν, δεν της επιτρέπει να σπαταλά ενέργεια. Ετσι, μόλις κατάφερε να «κλειδώσει» τη νίκη -με το τρίτο της γκολ στο 64′- αυτή η τρομακτική ποδοσφαιρική μηχανή που επί μία ώρα βασάνιζε τον Ολυμπιακό, μετατράπηκε σε μία συμβατική ομάδα σαν όλες τις άλλες. Ο Βαλβέρδε ανακουφίστηκε, ίσως περισσότερο κι από τους έλληνες οπαδούς που βρίσκονταν στις εξέδρες. Τη λατρεύει, την παλιά του ομάδα. Την παραμονή του αγώνα είχε διαδηλώσει τα συναισθήματά του γι’ αυτήν με έναν τρόπο πρωτοφανή.

Σε μία αίθουσα γεμάτη από εκπροσώπους του Τύπου απ’ όλον τον Κόσμο, άνοιξε την πόρτα και μπήκε χαμογελαστός -όπως πάντα- και βιαστικός για να πάρει τη θέση του απέναντί τους. Οταν οι δεκάδες φωτογράφοι που του έκοβαν τη θέα αποχώρησαν και είδε τους απεσταλμένους των ελληνικών ΜΜΕ, σηκώθηκε από το κάθισμά του -παραβαίνοντας το πρωτόκολλο- και κατέβηκε για να τους χαιρετίσει, έναν προς έναν, και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Λίγο αργότερα, δικαιολόγησε αυτή την ασυνήθιστη κίνηση: «Ενα κομμάτι της καρδιάς μου έμεινε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Κάναμε νίκες μαζί, κατακτήσαμε τίτλους. Με αγαπούν και τους αγαπώ. Ολα ήταν εξαιρετικά, και με τους οπαδούς του Ολυμπιακού, και με τους Ελληνες γενικότερα».

Οσα λέει ο (εκάστοτε) προπονητής της Μπαρτσελόνα φτάνουν σε εκατομμύρια αυτιά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο Κόσμος, λοιπόν, άκουσε από το στόμα του τεχνικού που καθοδηγεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους συλλόγους, ότι η διαδρομή του προς την κορυφή περιελάμβανε και το ελληνικό πρωτάθλημα. Ούτε μία νίκη του στο «Καμπ Νου» δεν θα ήταν τόσο κολακευτική, τόσο σπουδαία διαφήμιση για τον Ολυμπιακό.

Ζηλέψαμε, χθες, παρακολουθώντας το ματς. Ζηλέψαμε το γήπεδο. Εβρεχε δυνατά δύο ώρες πριν από τη σέντρα, όμως ο αγωνιστικός χώρος ήταν ολόστεγνος. Ζηλέψαμε τους τακτικούς θεατές του «Καμπ Νου». Που δύο φορές την εβδομάδα απολαμβάνουν ποδόσφαιρο σχεδόν εξωπραγματικό. Ενέργειες όπως αυτή του Σουάρες, που πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Ρομαό. Εκεί δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποιο γκολ, για να ευχαριστηθείς μπάλα. Ζηλέψαμε τη διαιτησία του σκωτσέζου, που δεν δίστασε να αποβάλει τον Πικέ, που δεν έβαλε στη ζυγαριά της απόφασής του τα μεγέθη των δύο συλλόγων. «Να τα βλέπουν αυτά οι έλληνες διαιτητές, που μας έχουν κλέψει οκτώ βαθμούς», βρήκε την ευκαιρία να γκρινιάξει ο κυρ-Σάββας. Ζηλέψαμε και τον Βαλβέρδε που, πλέον, δεν κοσμεί το δικό μας πρωτάθλημα με τις γνώσεις, την προσωπικότητα και το ήθος του.

2017-10-18T193058Z_852276540_RC11638DB3D0_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-FCB-OLY
Ο Πικέ αποβάλλεται στο 42ο λεπτό. Η Μπάρτσα κατάφερε να σκοράρει δύο φορές παίζοντας με 10 παίκτες (Reuters)

Το πόσο λείπει από τον Ολυμπιακό ο βάσκος τεχνικός, φαίνεται και από τις 11 αλλαγές προπονητών (μαζί με τους υπηρεσιακούς) από την ημέρα που έφυγε. Και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ηταν 19 Απριλίου 2012 όταν, στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου, είπε το περίφημο «φεύγω Ολυμπιακάρα», αφήνοντας τα δάκρυά του να τρέξουν. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Βαλβέρδε αγαπήθηκε, εκτιμήθηκε στην Καταλονία εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως -ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα του μεγάλου δασκάλου Γιόχαν Κρόιφ-, όμως στον Πειραιά αποθεώθηκε, ως προπονητής. Και η αξία του αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα, απ’ όλους τους υγιείς φιλάθλους.

Ο Βαλβέρδε δεν ξεχνά, ότι ο Ολυμπιακός του Βαγγέλη Μαρινάκη του έδωσε την ευκαιρία να διαφημίσει την εξαιρετική του δουλειά πέρα από τα όρια της πατρίδας του. Και ξεχνά -ευτυχώς- ότι ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη τον έδιωξε, στην πρώτη του θητεία στην Ελλάδα (2008-2009). Του χρέωσε, κυρίως, τους καυγάδες του με τον Λέτο, τον οποίο (τότε) ο πρόεδρος είχε περί πολλού, αλλά και το ότι η ομάδα δεν είχε μπει στους Ομίλους του Champions League.

valverde
Βαλβέρδε και Λεμονής σε εντολές προς τους παίκτες τους κατά τη διάρκεια του αγώνα στο «Καμπ Νου» (INTIMESports)

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Οι Ολυμπιακοί τον θεωρούν, δικαίως, αναμορφωτή της ομάδας τους, η οποία επί των ημερών του -τρία χρόνια και 127 ματς στο σύνολο- έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, καταγράφοντας μερικές θριαμβευτικές νίκες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πάνω σε μία κρίση ειλικρίνειας, σχεδόν όλοι οι έλληνες φίλαθλοι θα παραδεχθούν ότι θα τον ήθελαν για προπονητή στη δική τους ομάδα.

Στην Μπαρτσελόνα πρόλαβε, κιόλας, να βάλει τη σφραγίδα του. Επειτα από ένα εφιαλτικό καλοκαίρι, με τα γνωστά δραματικά γεγονότα, οι Καταλανοί μπήκαν στη σεζόν με δύο ήττες στα παιχνίδια του Σούπερ Καπ με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Κασσάνδρες προφήτευαν καταστροφές, όμως η ομάδα κατάφερε να βγει αλώβητη από αυτόν τον κυκεώνα, χάρη στην ψυχραιμία του Βαλβέρδε και τον σεβασμό που εμπνέει. Η Μπαρτσελόνα έχει κάνει τη δεύτερη καλύτερη εκκίνηση στην ιστορία της, είναι αήττητη και πετυχαίνει σχεδόν τρία γκολ ανά ματς, κατά μέσον όρο, ενώ δέχεται ένα ανά τρία ματς (στην Ευρώπη, μόνον ο Ολυμπιακός της έβαλε γκολ). Η άμυνα, που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημά της τα τελευταία χρόνια, έχει πάψει να είναι «ξέφραγο αμπέλι».

Η τακτική που έχει υιοθετήσει ο Βαλβέρδε, θύμισε στην Μπαρτσελόνα τις αρχές της, που είναι η κατοχή – κι όχι να φτάσει η μπάλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην επίθεση. Η Μπάρτσα ξανάγινε υπομονετική, μεθοδική, και οι πολλές πάσες που αλλάζουν οι παίκτες της, τη βοηθούν να καμουφλάρει τα αμυντικά της κενά. Ο ίδιος ο Μέσι, παίζοντας πάλι στη θέση που τον έβαζε ο Γκουαρντιόλα, ως «falso nueve» (ψευτο-εννιάρι), άρχισε να απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι – κι αυτό καταγράφεται στις επιδόσεις του.

2017-10-18T203036Z_2080553425_RC1D80D9DB90_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-FCB-OLY
Ο Λιονέλ Μέσι εν δράση. Πέτυχε το 100ο γκολ του στο Champions League (Reuters)

Είναι πρώτος σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα με 11 γκολ σε οκτώ αγώνες -μόνον ένα με πέναλτι- και έχει πετύχει 15 (σε 12 ματς) σε όλες τις διοργανώσεις. Πρόκειται για την κορυφαία έναρξη σεζόν στην καριέρα του. Ο αργεντινός μάγος έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν μέχρι τώρα (σε La Liga, Σούπερ Καπ, Ευρώπη) και είναι απολαυστικός. Χθες έφτασε τα 100 γκολ στα Κύπελλα Ευρώπης με την «μπλαουγκράνα» φανέλα (97 στο Champions League και τρία σε Σούπερ Καπ), σε 122 αγώνες (ο Κριστιάνο Ρονάλντο μετρά 112 γκολ σε 148 ματς). Του… πάει η Ελλάδα, του «Λέο». Εναντίον ελληνικής ομάδας (του Παναθηναϊκού) είχε πετύχει και το πρώτο του γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, στις 2 Νοεμβρίου του 2005.

Μετά τα μεσάνυχτα, η Μπαρτσελόνα ανέβασε στον ιστότοπό της μία φωτογραφία του με το «Μέσι» στη φανέλα στα ελληνικά, σχολιάζοντας: «Μπορείτε να γράψετε το όνομά του σε όποια γλώσσα θέλετε, όμως σαν κι αυτόν δεν υπάρχει άλλος: Λιονέλ Μέσι». Ψέματα;

Το «Μυρμήγκι» -έτσι αποκαλούν τον Βαλβέρδε, για την εργατικότητα και τη μεθοδικότητά του- θα συναντήσει πάλι τον αγαπημένο του Ολυμπιακό στις 31 Οκτωβρίου, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Είναι βέβαιο, πως το ματς θα γίνει συλλαλητήριο λατρείας για τον Βάσκο. Ενα προσκύνημα στις ένδοξες εποχές του Ολυμπιακού που δεν θα καταδεχόταν να παίξει χωρίς επιθετικούς, ούτε στο πιο τρομακτικό γήπεδο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...