225
Ο Οσκαρ Πιστόριους στο δικαστήριο το 2016 | REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Picture

Στο εφετείο η ποινή-χάδι για τον Πιστόριους

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 15:21
Ο Οσκαρ Πιστόριους στο δικαστήριο το 2016
|REUTERS/Siphiwe Sibeko/File Picture

Στο εφετείο η ποινή-χάδι για τον Πιστόριους

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2017, 15:21

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής θα εξετάσει στις 3 Νοεμβρίου την έφεση της πολιτείας κατά του παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση μόλις έξι ετών για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ το 2013.

Η ποινή που είχε ανακοινωθεί το 2016, μετά από μια δραματική δίκη που παρακολούθησε και η Νότια Αφρική και ο κόσμος με αγωνία, είχε χαρακτηριστεί εξαιρετικά επιεικής.

Σε αυτό θα επιμείνει η πολιτεία, η οποία δια του εκπροσώπου της εισαγγελίας εξήγησε ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε εξαντλήσει το δικαίωμα της επιείκειας που του δίνει ο νόμος.

Τον Νοέμβριο θα πρέπει καταθέσουν την επιχειρηματολογία τους και οι δύο πλευρές, ανέφερε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η μεν πολιτεία επισημαίνει ότι είχε ζητήσει ποινή 15 ετών ενώ θα βασιστεί και στο ότι ο Πιστόριους δεν έδειξε μεταμέλεια.

Παράλληλα γυναίκες οργανώσεις (σε μια χώρα με υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών) υποστηρίζουν ότι ο Πιστόριους είχε στην πραγματικότητα προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με μη λευκούς που θα βρίσκονταν στην θέση του και δεν θα είχαν τη δημοφιλία του.

Οι δικηγόροι του Πιστόριους, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι δεν σκότωσε την φίλη του από πρόθεση. Ο ίδιος είχε πει στο δικαστήριο ότι νόμιζε πως κάποιος κακοποιός είχε μπει στο σπίτι.

Σε πρώτο βαθμό ο Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για ανθρωποκτονία. Ωστόσο το Εφετείο τον έκρινε ένοχο δολοφονίας και αύξησε την ποινή σε έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...